Kontakt oss

Abonnenter

Nytt stuteslipp i Storgata?

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

På tvers av faglige anbefalinger så vurderes det nå å åpne for både nattmat, kaffe og ett og annet masseslagsmål i Jessheim sentrum igjen. Akkurat slik det var for 20 år siden.

Dette skrev jeg i en kommentar i avisa jeg jobbet for i 2004. Og Egil Nyhus sin eminente tegning står seg minst like godt i dag:

“Jeg var i et bryllup forrige lørdag. En fin og minneverdig fest på Herredshuset – kun avbrutt av tre-fire masseslagsmål. Ikke misforstå, bryllupsfesten til ære for lillebroren min var nevefri. Det var i drosjekøen i Storgata senere på natten at jeg og min fars onkel plutselig befant oss i et middelalderlandskap med alt det innbefatter av primitivitet og hedensk adferdsmønster.”

Og videre:

“Vel er jeg fullstendig klar over at drosje- og pølsekøer er noe man bør unngå når utestedene stenger i helgene, og jeg mener selv at det skal litt til før jeg blir “satt ut” av andre menneskers oppførsel. Men så skjedde altså forrige helg.”

Og videre:

“Det begynte i det små. En kar med mobiltelefon forsøkte å trenge seg helt foran i drosjekøen. Han ble resolutt dyttet unna, etter først å ha blitt snakket til to ganger. Så ble det bevegelse i flokken, for nå kom vinglende mannfolk og lørdagspyntede damer ramlende i skjønn forening…”

Så gikk startskuddet, og det var bevegelse som i en flokk med skremt krøtter og våryre kyr. Damer fløy på damer, menn fløy på menn, damer fløy på menn og menn fløy på damer. En bevegelig masse som rautet og brølte. En bevegelig masse med bakt potet på haka, blottede musetenner i rent sinne og glassaktige øyne. Den sammenfiltrede flokken beveget seg som i dansen Zorba der på fortauet under drosjeskiltet. Det drosjeskiltet som Onkel Bjarne og jeg sto og holdt oss fast i midt i den adrenalinstinne massen.

“Jeg har tenkt på dette i ettertid, og jeg forstår det bare ikke. Hva er det som bringer fram det verste i folk? Og hvorfor er det nødvendig at at politiet hver bidige helg må binde opp en patrulje i Storgata på Jessheim for å være barnepike for voksne folk?”

Denne lørdagskvelden i juni 2004 hoppet plutselig fram i minnet da jeg var i formannskapet tidligere denne uka.

Der ble det tatt til orde for å åpne for blant annet servering av kaffe for de næringsdrivende som måtte ønske det. Saken dreide seg om å sende dette ut på høring samt å teste ut utvidet åpningstid.

“Kommunedirektøren anser, med bakgrunn i politiets ønske om å beholde nåværende ordning med tanke på ro og orden, at den reduserte åpningstiden for serveringssteder i sentrum og nær boligområder fører til at publikum i større grad forlater sentrumsområdene raskt etter at skjenkestedene stenger. Dette innebærer at risikoen for vold og andre uønskede hendelser reduseres og gir økt trygghetsfølelse for publikum og våre innbyggere.”

De borgerlige vedtok dette:

“Forskrift om åpningstider for serveringssteder endres slik at alle serveringssteder i kommunen kan holde døgnåpent dersom de ønsker dette. Kommunedirektøren legger forskriftsendring på høring og fremmer ny sak for formannskap og kommunestyre.”

Så gjenstår det å se om det atter en gang blir stuteslipp i Storgata hvis det blir matkøer og kaffevogner på hvert hjørne etter stengetid.

Prisen å betale?

I gamle dager var det 37 kroner og tre løse tenner for ei pølse i lompe. Det dobbelte for bakt potet.

Med neseblod tur-retur…

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.