Connect with us

Kultur

Sentrum fylles med Sol og kulturfest

Avatar

Published

on

Musiker Sol Heilo ser fram til å returnere til Jessheim igjen til helgen. Og i galleriet dukker Ann-Karin Husby opp med sine spennende fotografier som en hyllest til kulturhusets første 20 år.

Sol Heilos første møte med Jessheim – som soloartist – var da hun booket seg inn i Kulturbanken for å teste ut et bandprosjekt nærmest i det stille. Heilo tok det frammøtte publikum med storm, og resten er blitt et lite stykke jessheimsk musikkhistorie.

La grunnlaget

For det var etter den kvelden hun inngikk sponsoravtale med Katzenjammer-fan Tore Kværner. Et par år senere fyller Sol Heilo og bandet hun testet ut klubb etter klubb i kongeriket, og snart venter ny runde i Europa. Og til høsten er det nye klubber som skal fylles i Norge. At hun var en av musikerne rundt bordet i TV2-konseptet “Hver gang vi møtes” har også jobbet til fordel for Sol.

Men aller først kommer Heilo tilbake til Jessheim for å bli med på markeringen av Ullensaker kulturhus sine første 20 år. Og i august kommer hun tilbake for å holde konsert i Kulturbanken igjen.

– Vært et par hektiske år siden den første konserten med bandet på Jessheim?

– Det var den konserten vi testet ut konseptet jeg jobbet med live for første gang, og siden den gang har jeg blitt mer og mer sikker på hva slags soloartist jeg skal være, og bandet mitt er blitt tydeligere i det felles uttrykket og hva slags rolle den enkelte har – selv om det er jeg som er soloartisten, hvis du skjønner.

– Og folk kommer på konserter!

– Ja, det er jo alfa omega for meg som artist. Det er konsertene jeg lever av. Platesalg og strømming gir ikke inntekter, så jeg er veldig glad for at folk møter opp når vi er ute og spiller.

– Mange utsolgte hus nå i vinter?

– Vi har vært på en runde der vi spiller mindre klubber, og intimkonserter er utrolig morsomme å gjøre. Men når vi skal ut på turnè i Norge igjen nå, så går vi opp størrelse på stedene vi besøker.

– Rekker du å skriver nye sanger?

– Ja, noe. Men jeg har mye fra tidligere, så egentlig er det et luksusproblem der jeg må kutte ut noe av det jeg har av sanger. Men det jobbes med nytt materiale også.

– Klubbkonserter din i Kulturbanken i august selger allerede godt, har vi fått beskjed om.

– Så morsomt. Jeg liker godt å spille på Kreti. Vi gleder oss til å komme tilbake, sier Heilo, som lørdag kveld sneier innom kulturhusets jubileumsforestilling med bandet sitt.

https://youtu.be/L-3zmqsYrzI

Kunstbidraget

JUBILEUMSKUNSTNER: Ann-Kari Husby stiller ut tre dager i galleriet i helgen. Utstillingen er kunstforeningens måte å markere at kulturhuset er 20 år i år. Et bidrag til festen, kan du si.

I galleriet til Ullensaker kunstforening treffer Jessheimpuls fotograf og bildekunstner Ann-Kari Husby. Hun er travelt opptatt med å henge opp de 49 bildene som utgjør pop-up-utstillingen som er kunstforeningens gave og kulturelle bidrag til festen i kulturhuset.

– Utstillingen din heter “Eksponering”?

– Ja, mye av det jeg leter etter bildene mine – fotografier og malerier – er refleksjon og refleksjoner, sier Husby, som har med seg flest fotografier til utstillingen som åpner 18.00 fredag og som henger kun i tre dager.

– Eksponering betyr blant annet å utsette en lysfølsom plate eller film for lys i den hensikt å lage et bilde, og det handler om å skape oppmerksomhet rundt noe.

Hiltonskogen

– Hvor leter du etter motiver?

– Mange av motivene i de bildene jeg har valgt ut til denne utstillingen er hentet fra Hiltonskogen hjemme på Kløfta eller i drivhuset mitt, sier kunstneren som er født på Lykkebo på Jessheim.

– Hvordan jobber du?

– Jeg behandler ikke bildene mine i fotoshop. Det bildet jeg tar er det bilder som blir resultatet. Og jeg jobber med manuell fokus og i naturlig lys. Og motivene er enten oppdaget der og da, eller så iscenesetter jeg motivet. Og en del av bildene er tatt gjennom glassflater, sier Husby.

Fest lørdag kveld

Kulturhushøvding John Jørgen Støa og resten av programkomiteen har jobbet en god stund med innholdet for selve festen lørdag kveld. Ambisjonen har vært å speile hva huset tilbyr av kulturuttrykk, og det blir både nasjonale og lokale aktører på scenen:

 • Kor på 100 personer fra Romerike folkehøyskole
 • Aladdin Alisic (filmskaper)
 • Ingrid Berg Mehus (musiker)
 • Eirik Jahren Røine (sanger)
 • Eli Kristin Hanssveen (sanger)
 • Geir Ove Bredesen (skuespiller og sanger og drag-artist)
 • Sol Heilo med band
 • Jessheimvideregående skole (musikk og dans)
 • Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen
 • Riksteateret ved Tom Remlov
 • Fredrik A. Sannerud (13 år og finalist i MGP Junior)
 • Husband bestående av Petter Barg, Wollert Krohn Hansen, Jessheims egen Martin Windstad og Geir Bjørknes Grande

– Det er ikke helt utsolgt, men det nærmer seg fullt hus med stormskritt, sier Støa til Jessheimpuls.

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.