Abonnenter
Skyggen av noe viktig
HELGEPULS/KOMMENTAR
Nils Kristen Wiig var innom flere punkter til ettertanke i sin tale på Rådhusplassen. Og det på en dag der folk hygget seg ansikt til ansikt istedenfor på sosiale medier.
Han sto der så rank og klok den nå 80 år gamle Nils Kristen Wiig. På hodet en bowlerhatt som symboliserte tiders gang i lille Jessheim.
Den hatten bar nemlig hans bestefar på 17. mai for 100 år siden, og den symboliserte – for Nils Kristen – en påminnelse om at vi må ta vare på stedet vårt, ta vare ytringsfrihet, trosfrihet og likestilling i tider som er omskiftelige på et sted som er i stadig forandring.
Jessheim var et godt sted i tidligere tider, og vi må jobbe sammen for at Jessheim fortsatt skal være et godt sted nå og i framtiden.
Herredshuset er snart det eneste bygget som har samme bruk som for 100 år siden, sa Wiig. Det meste er i forandring rundt oss, og Nils Kristen er overbevist om at Jessheim blir en hyggelig by. Det understreket han i talen sin på Rådhusplassen 17. mai.
En ting er de lange linjene – og de pågående prosessene – det blir jobbet med på rådhuset og i politikken. Byråkrati og politikk går sin gang uten at folket er nevneverdig involvert i akkurat det – i hvert fall ikke i det daglige. Vi lever våre liv som best vi kan. Og det vil helst gå godt.
Og det er på mange måter det daglige som teller når du skal få til noe over tid, noe Nils Kristen Wiig også kom innom i sin tale.
Frivillighet og dugnad er noe som har gitt Wiig masse glede opp gjennom livet. Han har bidratt til folkehelse og positivitet gjennom sin innsats for UKI-karusellen helt siden 1966, og på den måten har han bidratt til at folk har møttes til prat, kappestrid og sosialt samvær, noe som er mer og mer fraværende i vår tid.
– Jeg føler at det var mer glede og latter en gang i tiden, sa Wiig, som manet til fornuftig bruk av de tekniske framskritt og nyvinninger som er en del av livet.
I dag sitter folk gjerne ved hvert sitt tastatur og kommuniserer, gjerne med musikk i ørepropper, eller “AirPods” om du vil. Kanskje er det derfor det oppleves ganske sterkt å flyte rundt i sentrum som skribent på dager som 17. mai og Jessheimdagene? At det nesten oppleves som kuriøst og eksotisk å ha tid til å prate noen minutter lenger enn vi gjør i det daglige – da haster vi til møter, treninger, foreldremøter, hytteturer med #debeste og alt det som er en hverdag i 2023?
Er det sånn – noe Nils Kristen Wiig også sneiet innom i sin tale – at travle tider kan bidra til å skape en spiral av negativitet og klaging, i hvert fall hvis man sitter ved tastaturet og hamrer løs som en trommeslager i et speedmetall-band?
– La oss jobbe for en positiv spiral istedenfor å blåse opp det negative hele tiden, oppfordret Nils Kristen Wiig.
Det var i hvert fall lite negativitet å spore der folk var samlet på 17. mai, så det har noe i seg å jobbe for at folk møter folk, slik undertegnede tok til orde for i sin tale på Rådhusplassen i 2019.
Russepresident Theodor Hansen var også innom inkludering, samhold og det å jobbe for at alle skal ha en mulighet til å være med på moroa.
Årets russ hadde ikke busser, de arrangerte ball der alle var invitert og det ble samlet inn penger til kreftsaken samt til Mental Helse Ungdom.
Summen av det som ble sagt er innom noe viktig.
Det er bra energi der folk møter folk.
Det er sunt å bidra.
Framskrittet ruller ufortrødent videre, men det er verdt å tenke på hvordan vi benytter oss av det.
Heia Jessheim.
God helg.