Kontakt oss

Abonnenter

To jubileer og slik stemte vi i 2017

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Nå er det atter politikerstille i Jessheims gater. Her kan du se hvordan vi stemte grend for grend i Ullensaker i 2017.

Siste ord er sagt for denne gang. Siste rose er delt ut, og behovet for å være jovial, folkelig og full av spillopper og artige påfunn er – gudskjelov? –  lagt lokk på for denne gang.

Nå er det to år til neste valg, og vi ser med skrekkblandet fryd fram til hva slaps ablegøyer som ser dagens lys i den lokale valgkampen.

Hovedbildet i denne teksten er valgt fordi det har 30-årsjubileum. Motivet er hentet fra en valgdebatt lokalt på Jessheim i 1991. Ordstyrer er Terje Karlsson, og han som vil ha ordet helt i front er Geir Amundsen.

Tid for klassiker?

Kanskje hentes klassikeren fra 1983 fram igjen i 2023? Da vil det i så fall være 40 år siden ordførerkandidatene konkurrerte mot hverandre på ergometersykkel.

Arbeiderpartiets Ole Korslund ble ordfører, men vi vet ikke om han vant ergometersykkelkonkurransen.

Noe forteller meg at den gamle hedersmannen syntes det var passelig kleint å gjennomføre konkurransen, men kanskje tiden har jobbet for ergometersykkelen som våpen i valgkampen i 2023? Det er tross alt 40-årsjubileum for dette bildet:

KLASSIKER: Sverre Støverud (Sp), Harald Espelund (Frp) og Ole Korslund etter ergometersykkelkonkurranse under valgkampen 1983.

Sp og Ap debuterte

Valget 1983 bød ikke bare på ergometersykkel-moro. Dette var også første gang Senterpartiet og Arbeiderpartiet fant hverandre i Ullensaker.

Vi siterer fra bygdebok nummer 4:

“Senterpartiet i Ullensaker tok et steg ut i det ukjente da de inngikk et samarbeid med Arbeiderpartiet. Det fantes ikke eksempler på tilsvarende samarbeid i andre romerikskommuner. Også for Arbeiderpartiet representerte dette noe nytt. Partiet hadde lenge vært vant til å styre suverent.”

Vi leser videre at det var uro i Senterpartiet fordi sterke krefter i partiet hadde lite til overs for samarbeidet med  Ap. Flertallet sto for den holdning at Senterpartiet burde være med og sikre en borgerlig ordfører ved valget i 1983.

Støy i Høyre

Vi kan i samme bygdebok lese om turbulens i Høyre også i 1983:

“Før valget i 1983 kom oppmerksomheten til å samle seg rundt Høyre, som hadde en opprivende nominasjonsprosess. Nominasjonskomiteen og styret hadde samlet seg om Bjørg Hølland som listetopp og ordførerkandidat. Einar Evensen var foreslått på ukumulert 11. plass. Da nominasjonsmøtet ble avviklet, ble Bjørg Hølland vraket. Hun trakk seg tilbake fra politisk arbeid.

Dette er ikke ukjent for terreng for Høyre i Ullensaker, som ved to valg i nyere tid har opplevd støy og høye bølger i forbindelse med nominasjonsprosesser internt. Så får vi se hva som skjer i 2023.

Slik stemte vi i 2017

Men la oss få det forestående stortingsvalget overstått før vi begynner å se framover mot kommunevalget i 2023.

Her kan vi se hvordan vi stemte for Ullensaker sett under ett, men også brutt ned i valgkretsene Åreppen, Algarheim, Nordkisa, Mogreina, Skogmo, Hovin, Jessheim og Borgen.

Bruk stemmeretten, må være den klare oppfordringen fra vår redaksjon.

Og godt valg.

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.