Connect with us

Folk

Tok med seg huset og dro fra flyplassmonsteret

Avatar

Published

on

HELGEPULS/TILBAKEBLIKK

Geir Iversen og Kari Herøy pakket med seg huset sitt og dro da hovedflyplassen spiste det meste i sin vei under etableringen for drøyt 20 år siden.

I dag er det snitter, bobler i glass og festtaler for å markere 20 år som hovedflyplass på Gardermoen. For mange er det fortsatt overtramp mot enkeltmennesker og fraværende engasjement i lokalmiljøet som er rådende holdning – noe støtte til lag og foreninger til tross. Dagen i dag er med andre ord et godt eller et dårlig jubileum, alt ettersom med hvilke øyne man ser det.

20 år etter

1998: Paret foreviget på ny eiendom.

Kari Herøy og Geir Iversen sitter på det samme lasteplanet på den samme pickupen som da denne journalist møtte dem for 20 år siden. Den gang fordi jeg skrev artikkel om dem til bilaget RB laget i anledning flyplassåpningen, denne gang som skribent i Jessheimpuls for å gjenskape bildet fra 20 år siden.

2018: Paret foreviget på samme sted nøyaktig 20 år senere.

– Hva har skjedd siden sist?

– Vel, du kan se at hekken som var nyplantet på bildet for 20 år siden har vokst, og det samme har treet i innkjøringen, sier paret som kjøpte sitt selvbygde hus og flyttet det til Jessheim fordi riksveien til Gardermoen gikk tvers gjennom huset deres. Ellers har de to levd sine liv som best de kan, og de trives med tilværelsen.

– Vi fryktet at vi måtte flytte, men vi skjønte ikke akkurat det før vi var på et folkemøte på samfunnshuset på Gardermoen, sa de to for 20 år siden. De synes fortsatt at det var en ganske guffen måte å bli informert på.

ARTIKKELEN: Slik ser den lett gulnede artikkelen fra 8. oktober 1998 ut.

Realt tilbud

– Vi fikk et realt tilbud på huset vårt fra Statens veivesen, men vi vet om mange som ikke fikk det, sier Iversen.

I saken fra 20 år tilbake kan vi lese følgende sitater fra Iversen:

“Jeg forstår de som er bitre etter at huset deres ble tvangskjøp, og vi er ikke fornøyd med måten advokatene gjorde jobben sin på. Av og til lurte vi på hvem advokatene (paret fikk gratis advokathjelp) jobbet for. Det føltes tidvis som om de ikke tok oppgaven alvorlig.”

De ble tilbudt 1 million kroner for huset, og de kjøpte det tilbake for 150.000 kroner og så startet prosessen med å flytte hele huset til deres nykjøpte tomt i Vårvegen 6 på Jessheim. Den betalte de 235.000 kroner for, og de var de første som kjøpte tomt og nummer to som innflytter i akkurat det området rett øst for Jessheim sentrum (rett nord for Gystadmarka skole, men på andre siden av veien, red.anm).

– Vi har trivdes godt her gjennom 20 år, sier Herøy og Iversen, som for øvrig samler på militære kjøretøy som hobby.

80.000 for flytting

– Hvor mye kostet selve flyttingen av huset fra Sand til Jessheim?

– T.O. Bull flyttet huset, og det kom på 80.000 kroner, sier Iversen.

– Det var god reklame for Bull, sier Herøy. Selve flyttingen av huset tok fem nervepirrende timer.

Paret brøytet ny grunn da de realiserte planene om å flytte huset sitt til andre siden av Jessheim. Mange hus ble senere flyttet, men disse to var de første.

– Hva fikk dere til å våge?

– Jeg pratet med en som hadde vært med på lignende prosesser, og etter å ha tenkt oss om så bestemte vi oss for å gjennomføre prosjektet, sa Iversen i 1998.

To avrevne plankebord var eneste synlige skader på huset, som ble plassert på ny grunnmur med ny pipe. Og de pusset opp inne når de først var i gang. Paret reduserte gjelden sin med 200.000 kroner ved å kjøpe tilbake huset og flytte det.

RIKSVEI: Huset til Geir Iversen og Kari Herøy lå der den røde prikken er plassert. I dag er det riksvei der. 

2.600 fotballbaner

Om de hadde flyttet hvis de ikke var nødt?

– Vi hadde nok blitt boende der huset sto.

Selve flyplassområdet på Gardermoen la beslag på 13 kvadratkilometer grunn, noe som tilsvarer 2.600 fotballbaner. I tillegg gikk det med betydelige arealer til nye veier og jernbaneutbygging, og det var på grunn av veinett og jernbane at huset til Iversen og Herøy gikk med i dragsuget.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.