Kontakt oss

Helgepuls

Vi som arvet det aller meste

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det gamle klassebildet fra 1976 slutter aldri å begeistre. Det var likhet for loven i den forstand at vi alle gikk i klær vi hadde arvet.

Det var først på ungdomsskolen at merkeklærne begynte å gjøre seg gjeldende i skolegården, uten at det utgjorde noen stor forskjell når det kom til status og posisjon og popularitet i klassen. Tror jeg da.

26 individer står og sitter sammen med klasseforstander Berit Strand Nyjordet på Døli skole og lar seg avbilde i det som den gang var vår fineste stas. Det er utrolig morsomt å se hvordan så å si hele gjengen ser ut til å ha rasket med seg noe fra esken med gjenglemte klær på skolen.

Det er en skikkelig broket forsamling som gjør seg så ranke og fine som bare førsteklassinger som er høye på livet er i stand til å føle seg.

Høye på livet som bare førsteklassinger er

Selv er jeg usikker på om polyestergenseren i hvitt og lilla – og med høy hals – var jente- eller guttegenser. Det var så mange unger i nabolaget at min mor temmelig sikkert kan ha takket ja på mine vegne til å arve en genser eller to etter noen av de eldre jentene som bodde i nabolaget.  For det var sånn det var på den tiden. Du tok på deg det opphavet kom med, være seg om det var i største laget der og da.

Vi garantert flere på Jessheim som spilte vår aller første fotballkamp i fotballsko vi hadde arvet av eldre søsken eller naboer. Men i ettertid vet jeg ikke hvor prestasjonsfremmende det var å ta raggsokker utenpå fotballstrømpene for om mulig å få skoen til å passe sånn noenlunde.

Det i seg selv kan ha vært noe av årsaken til at Jessheim stadion var relativt humpete store deler av sesongen.

Raggsokker i fotballstøvlene

Har ikke tall på hvor mange ganger vi sparket i bakken da vi skulle trene på å ta straffer, og det er kanskje en grunn til at det heter å få en lang tå på ballen? Det er i hvert fall unormalt å være sju år og spille fotballkamp med 40-41 i sko…

Men dette ble egentlig en digresjon…

Temaet er skolestart og hvordan man individuelt passer inn i den støpeskjeen skolegang i realiteten er. Mobbing og avdekking av mobbing har vært et tema i Ullensaker denne våren. En rapport som kontrollutvalget bestilte har til en viss grad forårsaket bølger, og flere av partiene lokalt har trygg skolegang og mobbefri skole i sitt program denne høsten.

Holdninger starter hjemme

Det kommunale foreldreutvalget og politiet har hele veien sagt at veldig mye av holdninger og håndtering og oppførsel starter i hjemmet, så er det opp til skolen å håndtere mobbing og uakseptabel adferd på best mulig måte. Og kanskje er det å stryke de håpefulle medhårs ikke alltid den rette veien å gå?

Vi så det aldri med egne øyne, men det skal ha skjedd at noen av elevene som ertet eller gjorde skolehverdagen til andre mindre hyggelig, ble hengt opp på knaggrekken der vi hang jakkene våre ute i gangen. Dette kan selvsagt være en myte. Jeg kjenner i hvert fall ingen som ble hengt på knaggen ute i gangen.

Hengt på en knagg

Årene vasker jo bort detaljer, men jeg er temmelig sikker på at det i klassen på dette klassebildet var lite mobbing oss imellom. Sikker kan man selvsagt aldri være, men kjenner vi Berit Strand Nyjordet rett så ville hun ha fått det med seg. Hun fikk jo med seg alt annet av småhyss…

Berit fikk med seg hyss

Jeg våger uansett påstanden om at det var mer rom for å være et individ den gang på 1970-tallet. Det er klesstilen til de 26 små individene et godt eksempel på. Forskjellige små mennesker, men den klassen hadde en vi-følelse som er fin å tenke på.

I 2019 er det kanskje den samme vi-følelsen vi som bor på Jessheim nå leiter etter der vi forsøker å løfte i flokk for å bygge en god by å bo i? Det kan godt hende.

Det eneste jeg vet er at jeg fortsatt digger polyester. Så årene på barneskolen har i hvert fall festet seg på den måten. Det er uansett noe å bygge videre på.

Vi sier som Robert Plant: we got to ramble on.

God helg.

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.