Kontakt oss

Abonnenter

Banebrytende integreringsprosjekt

Avatar

Publisert

I dag arrangeres det aller første språkmentorkurset i regi av Nav Ullensaker. Dette er en ny måte å bygge inkludering i norsk arbeidsliv på.

Jessheimpuls var nylig innom Nav Ullensaker for å se hvordan det jobbes målrettet med såkalt arbeidsnorsk, og for Nimaa Obsiye og tre andre deltakere som deltok på et ekstra språkstøttekurs for personer som ønsker å jobbe innen helse og omsorg, var det mye nyttig å lære.

– Jeg føler at dette er veldig nyttig for meg, sier Obsiye, som er godt i gang med 10 samlinger der forskjellige temaer er på agendaen i dette ekstrakurset. Da Jessheimpuls var innom så var det observasjon og rapportering som var tematikken.

– Veldig nyttig, sier Nimaa Obsiye der hun skriver ned sin egen ordliste med uttrykk som brukes i helse- og omsorgssektoren.

Tilbyr kursing

Tayyeba Rizawan er norsklæreren i SSA-prosjektet (sysselsetting, språkombud og arbeidsnorsk) hos Nav Ullensaker. Hun er også den som skal følge opp deltakere som skal ut i arbeidstrening i bedrifter.

KONSENTRERT: Nimaa Obsiye jobber konsentrert med ordliste over uttrykk som blir bruk når hun som helsefagarbeider skal observere pasienter samt skrive rapport om det hun observerer. Det er veldig nyttig og en fin tilnærming til fagspråket helsearbeidere bruker, sier hun.

Omar Rahbi jobber som koordinator for yrkesrettet norskopplæring SSA (sysselsetting, språkombud og arbeidsnorsk).

– Vi tilbyr bedrifter og ansatte støtte rundt kommunikasjon på arbeidsplassen med denne språkmentorordningen vi skal i gang med fra i dag, fredag, sier Rahbi.

Kort fortalt så ønsker Nav å komme i kontakt med bedrifter som ønsker å utdanne språkmentorer, altså i bedrifter der kursdeltakerne skal ut i arbeidstrening.

Språkmentorer

– Språkmentorer får opplæring for å støtte bedriften med språkrelaterte spørsmål, noe som vil gjøre kommunikasjonen både enklere og bedre på arbeidsplassen, sier Rahbi, som understreker at denne kursingen og opplæringen av språkmentorer er det viktigste elementet i dette prosjektet.

– Det legges til rette for å bygge en ny og inkluderende kultur i norsk arbeidsliv – der bedriften tar en essensiell rolle i opplæringen og oppfølgingen av minoritetsspråklige ansatte og praktikanter.

ALLE VINNER: Alle vinner ved å bli en del av dette prosjektet, sier koordinator innen yrkesrettet norskopplæring Omar Rahbi. Han ser bare oppsider for bedrifter som ønsker å utdanne språkmentorer. 

Rahbi er overbevist om at denne modellen er en vinn-vinn for alle i samfunnet.

– Hvordan?

– Fordi dette bidrar til å få ressurssterke personer som er avhengige av sosialhjelp til å leve, til å bli selvforsørgende. Og med det kommer de ut av utenforskap, sier Rahbi.

Dessuten sier Rahbi – som tidligere har vært ansatt hos Fontenehuset Ullensaker og er godt kjent med mangfold og integrering – at det gjennom dette prosjektet vil oppstå færre misforståelser, mindre dobbeltarbeid, bedre omdømme, mer sosial bærekraft, bedre arbeidsmiljø og lojale ansatte.

Kun oppsider

– Det er bare oppsider ved dette prosjektet, og jeg oppfordrer bedrifter til å bli med i dette prosjektet for å utdanne og kurse egne språkmentorer, sier Rahbi.

– Hva er det viktigste nå?

– Å komme i kontakt med bedrifter som er interessert i inkluderingsarbeid som som vil utdanne sine ansatte til å bli språkmentorer gjennom kurs hos oss.

Og i dag, fredag, går startskuddet for kursingen av de første språkmentorene.

En merkedag, intet mindre.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.