Connect with us

Abonnenter

Bedyrer at folkets røst blir hørt

Avatar

Published

on

Betyr det noe som helst at vi borgere bruker tid på å engasjere seg i spørsmål om byen? Helt klart, bedyres det fra kommunalt hold.

Under kulturuka var en av programpostene lansering av “bylab” – et opplegg der vi borgere kunne oppdatere oss på byutvikling samt at vi kunne komme med innspill og forslag til hva vi ønsker oss på rådhusplass og andre steder i vår lille by.

Les saken fra bylab1 her:

Tro, håp og drømmer for Jessheim by

Nasjonal debatt

Nasjonalt pågår det en debatt om såkalt medvirkning – altså at folk bidrar med sin stemme inn i prosjekter som omhandler byutvikling – i det hele tatt har noe for seg.

“Det store spørsmålet er: Fungerer medvirkning? Og hva er formålet for medvirkning, det er vel ikke bare at beboere skal få en høytalerstemme inn i intet?”

Slik lyder inngangen på et debattinnlegg i Arkitektnytt forleden.

Les innlegget her: Planløs medvirkning?

“Om medvirkning fungerer er jo et spørsmål om hva man leter etter. Hva er målsetningen for prosjektet?”, spør forfatterne av innlegget i Arkitektnytt.

Folks innspill

Jessheimpuls stiller spørsmålet om medvirkning og nytteverdien av de planlagte bylab-seansene her i Ullensaker.

– Når vi inviterer til bylab, så er det en opptakt til revidering og endringer i byplanen for Jessheim, sier kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger til Jessheimpuls.

Byplanen er styringsverktøyet – bibelen – for hva som gjelder for prosjekter i byen Jessheim. Byplanen er fraveket ved flere tilfeller de siste årene.

Leste du denne om at byplanen ble oversett?

Hvorfor tolker politikerne byplanen forskjellig?

Aktiv bruk

Kommunaldirektør Kronen Tveranger er tydelig på at folks engasjement og innspill kommer til å bli tatt seriøst når byplanen nå skal revideres.

Ullensaker kommune inviterer denne våren til totalt fem kvelder – med forskjellig tema for hver gang – der folk sine innspill er ønsket.

– Disse innspillene vil helt klart bli en del av fundamentet for revidering av byplanen, og innspill vi får gjennom bylab-kveldene blir til en rapport i etterkant, sier Kronen Tveranger.

Ny bylab 6. april

Allerede 6. april inviteres det til den andre utgaven av bylab, og der blir temaet for kvelden “Min by – mitt hjem” – samtale om hva som skaper gode nabolag.

  • Mobilitet og det grønne i byen (mobilitetsstrategi og snarveikartelegging)
  • En utbygger som kan snakke om gode nabolag
  • Politiets erfaringer om ungdomsmiljø og ungdomskriminalitet
  • En ungdom som vil fortelle?
  • Arbeid med ungdom – erfaringer fra en annen kommunen (f.eks. Groruddalen)

Andre temaer

I de fire siste utgavene av bylab (datoer foreløpig ikke spikret) så vil temaene være:

  • Byen i farger – hvordan vil vi at Jessheim skal se ut?
  • En by for alle
  • Produksjonsbyen Jessheim

–  Det er alltid en utfordring om vi klarer å nå ut til et representativt utvalg av folk, så vi diskuterer nå om vi skal forsøke å ta oss ut til steder der folk er, sier Kronen Tveranger.

– Steder som?

– Dagsenter, på skole og i foreldreutvalg og andre steder der vi kan treffe et så bredt utvalg av innbyggerne som mulig.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.