Kontakt oss

Byhistorie

Ta del av en stolt tradisjon?

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Det er 40 år siden rekorden for antall løpere ble satt i UKI-karusellen. I våre dager er det en nobel håndfull som er ute og konkurrerer mot seg selv. 7. april går startskuddet for årets utgave av karusellen. Henge deg på?

I 1982 sto 2.000 løpere på start da startskuddet gikk for UKI-karusellen hvert år.

Det var der du traff kjente, og det var der du var i kappestrid mot deg selv eller du kunne måle deg mot lokale og nasjonale idrettshelter på resultatlista.

Folkehelseaspektet var til stede i fullt monn, og det før det ble fokusert så voldsomt på folkehelse i politiske møter og i strategier på rådhuset i Jessheim sentrum.

DE STORE ÅR: UKI-karusellen var en stor løpsfest på 80-tallet. Og mange fryktet vanngraven på 3.000 meter hinder på gamle Jessheim stadion.

Eksklusiv håndfull

I 2021 – midt i korona-tørken – så var det kun 126 løpere som sto på startstreken i UKI-karusellen. Det vil si at sju – 7 – prosent løpere sammenlignet med rekordåret slet og lekte seg gjennom de forskjellige distanser som utgjør UKI-karusellen.

Det var jo nesten så du var en særing hvis du ikke løp UKI-karusellen tidlig på 80-tallet. Og da gikk du jo også glipp av idretts-Jessheims versjon av det som i dag er Facebook. Det var ikke en ting du ikke fikk informasjon om på Jessheim stadion. Det var jo nesten så man ikke rakk starten fordi man ble stående og prate med kjentfolk man ikke hadde sett siden forrige løp…

Kong Nils Kristen

En som aldri har falt fra er Nils Kristen Wiig, karusellkongen framfor noen når det kommer til UKI-karusellen.

Og Nils Kristen og andre entusiaster gyver på igjen, med en ambisjon om at flere enn 126 finner veien til startstreken denne sesongen – som er nummer 57 i rekken av den tradisjonsrike karusellen.

Karusellen smyger seg i gang 7. april, og det som står på programmet er:

  • 3 km løype: Start på banen omtrent der målstreken er. Det løpes motsatt veg i forhold til det normale. Det er løpt ca 300 meter på banen i det porten passeres ut ved kastburet.
  • 600 m følger løypa ut porten ved kastburet, rundt sykkelparkeringen og tilbake mot mål.
  • 200 m blir inne på banen

Distanser og pris

Nedenfor ser du antall distanser og datoer for når distansene arrangeres.

Dyrt er det heller ikke å delta i UKI-karusellen:

Rik historie

UKI-karusellen har en innholdsrik historie å vise til. Telegramversjonen lyder som følger fra Nils Kristen Wiig gjennom 56 år:
  • 396 stevnedager
  • 170.360 antall starter
  • 898.600 løpt kilometere dvs >22 ganger jorda rundt
  • 7.192 løpere fullført karusellen i ett eller flere år
  • Starten var 1966, og vi vet ikke om noen løpskarusell som er eldre enn oss.
  • Høyest antall løpere var i 1982 med over 2.000 deltagere. Koronaen rammet også oss, og vi hadde bare 126 deltagere i fjor

Drømmen

– Nå ser vi mer normale forhold for å arrangere løpene, men vi har valgt å  tilby muligheten for aleneløp hvis dagene ikke passer. Og vi tilbyr muligheten til å løpe samme løp flere ganger, sier Wiig.
– Så håper vi at  UKI-karusellen kan gi inspirasjon til trening og mosjon, legger han håpefullt til.
Alle mellom 0 og 100 år er velkomne på startstreken. Farten din spiller ingen rolle, og Wiig håper flere enn i fjor tar utfordringen og melder seg på.
Informasjon til påmelding finner du digitalt ved å TRYKKE HER

Adelskalenderen

UKI-karusellen opererer med en adelskalender for dem som har gjennomført karusellen 40 ganger eller mer. Navnene på de adelige er:

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.