Kontakt oss

Byhistorie

Da Jessheim så julelyset

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Ett av de sikreste tegnene på at vi er på vei inn i desember, er når Ull/Kisa henger opp julegata. I år er det 55 år siden julegata ble hengt opp for aller første gang. 

Med de siste årenes julegateåpning friskt i minne, så skal vi prise oss lykkelige over at det kommende søndag blir normal markering på rådhusplassen og i Storgata når julegate og julegran tennes.

Koronaspøkelset

Det er nesten så det går kaldt nedover ryggen når vi tenker på den labre stemningen i sentrum i 2020. Koronaspøkelset kastet svarte skygger over byen vår, og lysene ble tent i det stille.

Det samme var tilfelle med tenningen av julegrana utenfor rådhuset og i atriumet som utgjør torget ved Storgata.

Det var rett og slett helt begredelig stemning i lille Jessheim by. Men vi gjorde det!

Og det var veldig viktig indremedisin i en trist og mørk tid!

FÅ MEN STERKE: Det var ikke mange som var til stede da julegate og julegraner ble tent siste søndag i november 2020.. Men det var viktig å markere det likevel. 

Jessheims første

Disse høytidelige åpningene av julegata har en både kuriøs og interessant forhistorie, og ingen av oss har skade av å konsumere litt byhistorie inn i adventstiden.

Denne teksten skrev Jessheimpuls i 2018 – altså 50 år etter at temaet julegate var oppe i et møte hos Jessheim handelstandsforening.

God fornøyelse:

Da vi fikk julegate

JULEGATA 1978: Slik så julegata vår ut i 1978. Foto: John Granly

Det er interessant å bla i gamle referater fra møtene til Jessheim handelstandsforening. Det ligger mye historie i sirlig håndskrift, og historieløshet har som vi vet et trist drag og noe tomt over seg.

Derfor graver og leter vi etter små godbiter på gulnede ark.

Sirlig håndskrift og gulnede ark

Og den nydelige håndskriften byr på små skatter der vi tyder oss gjennom setningene. Som denne lille bokstavfylte godteskålen fra oktober 1968 – den aller første datoen julegate på Jessheim er nevnt i notatene:

1968: Referatet fra det første møtet der julegate er tema i møte i handelsstandsforeningen på Jessheim.

Antall lys diskutert

“År 1968 den 11/10 ble medlemsmøte avholdt på Jessheim hotell. Til stede var 14 medlemmer. Til behandling forelå bevilgning til julegate på Jessheim 1968.”

60 centimeter mellom lysene

Formannen hadde innhentet tilbud, og det var som følger:

“Omkostningene etter dette opplegg ville utgjøre cirka 9.500 kroner (1 meter mellom lysene). Det ble vedtatt å øke antall lys slik at det ble 60 centimeter mellom dem.

14.000 kroner

Prisen vil da bli cirka 13.000-14.000 kroner, med fradrag av kontantbetaling og handelsstandsrabatt.”

Ga en hundrings

Medlemmene i handelsstandsforeningen betalte inn 100 kroner hver til julegate det året, og at man skulle søke Den Norske Creditbank  om lån til resten av beløpet.

Dnc holdt for øvrig til i de lokalene som huser Kulturbanken i dag. Derav det navnet på Jessheims feteste klubbscene.

Dnc der Kulturbanken er i dag

Vi kan ellers lese at det var Gjermå og Hugo Beck som sto ansvarlige for å henge opp julegata det første året, og i senere møtereferater kan vi lese at en sedvanlig julegateåpning på Jessheim besto av fakkeltog ved speiderne og at sognepreseten i bygda – Rostad er nevnt spesielt – holdt tale ved åpningen og tenningen.

Ordfører tenner

De senere år har det vært kutyme at ordfører forstår tenningen.

5.000 godteposer

Året etter – i 1970 – var det julekampanje som sto på agendaen. Den kampanjen besto av mellom 3.000 og 5.000 juleposter til barna i perioden julegatetenning og fram til jul.

NY JULEGATE I 2000: I nyere tid – det vil si rundt år 2000 – fikk gårdeiere i Storgata en ny julegate som kompensasjon for avgitt grunn til fortau i Storgata. Dette var mens Turid Smestad Jakobsen (H) var ordfører.

Når vi i tillegg legger til at Ull/Kisa de siste årene er med på å henge opp julegata, så vet vi i hvert fall litt mer om bakgrunnen for det som skjer i sentrum søndag 28. november.

Så til svaret på de to spørsmålene innledningsvis i teksten:

  1. Den aller første julegata her i Jessheim by så dagens lys – altså at den ble tent – 30. november 1968.
  2. Den aller første julegrana utendørs ble tent i Kristiania i 1919. Ideen ble hentet fra New York, som tente sin første julegran utendørs i 1912. Det var Frelsesarmeen som sto for tenningen av julegrana i 1919 her til lands. De samlet samtidig inn penger til gode formål.

Julegateåpning søndag 26. november:

Program

16.30: Velkommen ved kultursjef Jon Henrik Solhei. Julemusikk ved Ullensaker Janitsjar på Rådhusplassen
17.00: Julehilsen ved ordfører Ståle Lien Hansen. Tenning av julegran på Rådhusplassen før lystoget med Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps i spissen går til Storgata for tenning av julegata. Før tenning av julegata blir det julesang ved Good Vibrations Showkor, og spilling av julesang ved  skolekorpset.
17.40: Underholdning ved Jessheim jentekor og Ullensaker Janitsjar på Rådhusplassen
18.00: Gang rundt juletreet på Rådhusplassen før barna roper på nissen
Det blir også gløggservering  i regi av Ullensaker Lions Club på Jessheim storsenter fra 16.00.
Arrangør: Ullensaker kommune, Jessheim storsenter

Jessheimpuls kommer tilbake med tekst om julemarkeder kommende helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.