Connect with us

Helgepuls

De tøffeste eldes med stil

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Hjemme på veggen henger munnspillet til en av de aller barskeste svenskene. Ulf Lundell er blitt 70 år. 

Det var under en konsert i Oslo i 1991 eller 1992. Ulf Lundell kom ut på scenen og dro i gang “Pojkarna längst fram”. Det var en forrykende versjon. Salen var i kok. Med ett dro han av seg munnspill og stativ og kastet det ut i publikum.

Folk rundt oss kastet seg ned på gulvet og begynte å lete etter skatten som plutselig ble slynget mot oss. Det var som en maurtue på gulvet. Men ingen fant gull, bortsett fra storebroren min.

Munnspill og stativ landet i ølen til broren min

Munnspill og stativ hadde landet i fanget hans der han sto intetanende og drakk øl av plastglass. Brutter var mest irritert fordi han sølte øl, men han var rask med å gjemme gaven fra oven under jakka si. Jeg visste ingenting, og gleden var stor da han forærte meg stativet og et munnspill i E-dur utenfor Sentrum scene etter konserten.

Ulf Lundell har alltid vært en musikalsk favoritt. Det samme har forfatteren Ulf Lundell vært. Og i senere år bildekunstneren Ulf Lundell.

Elsket og hatet

Fascinasjonen for den egenrådige og frittalende svensken har vart i mange år, faktisk helt siden kjøp av LP-en “12 sånger” i platesjappa til Jarle Andreassen i Fakkelsenteret.

Det albumet hadde faktisk 35-årsjubileum torsdag denne uken. “12 sånger” ble sluppet 21. november i 1984, og det er få plater som er blitt genierklært og slaktet i så stor grad som denne akustiske perlen fra vår mann på barrikadene. Jeg mener å ha hørt at albumet har vært del av høyskolestudium, uten å ha fått det bekreftet noe sted.

Vår mann på barrikadene

Det samme kan det være. Det var i hvert fall starten på Lundell-forholdet som har rukket og vart i 35 år, og som ble markert på Sentrum scene da han var på avskjedsturnè i 2015.

Simrishamn i Skåne vi også gjestet, for der stiller han ut bildene sine i galleriet Rockhead Art. Også kunsten hans er omstridt. Den er både elsket og hatet. Som mannen selv. Dette skrev en kunstkritiker i 2015: “Det verste jeg har sett”

Deilig at noen eldes med stil

SIMRISHAMN: Galleriet Rockhead Art i den lille kystbyen Simrishamn i Skåne huser Lundells kunst. Den er elsket og hatet – som mannen selv er elsket og hatet. 

Det er deilig at noen går foran og eldes med stil. Det er deilig at noen er vitale i godt voksen alder, og det er deilig å kunne strekke seg etter folk som har lagt lista et helt annet sted enn i sofaen med After Eight og litt rødt i glasset mens Senkveld-gjengen finner på nye joviale hyss.

Det er deilig å tenke på at jeg til slutt fant akkurat samme boots som var avbildet i plateomslaget til perlen “På andra sidan drömmarna” i en jernvareforretning i Bakersfield, og det er kult å tenke på at min gamle kollega Hallgeir B. Skjelstad er nevnt i et samlealbum som kun er utgitt i Norge. Hallgeir forærte Uffe en bok med egne dyrebilder, og dette nevnte Lundell spesifikt i coveret. Det var en bok som heter “Havfugl”.

Hallgeir møtte Lundell

Det ryktes også at Hallgeir hadde en liten finger med i spillet den gangen Lundell hentet fram “Öppna landskap” live igjen. Hallgeir møtte en spaserende Lundell i en park ute ved havet i Stavanger for en del år siden.

– Hvilke sanger kan man ikke spille her, sa Lundell da Skjelstad hilste på ham.

– Du finner vel ikke et mer egnet sted å spille “Öppna landskap”, sa Hallgeir.

Så skjedde samme kveld, etter ikke å ha spilt den sangen på mange år.

FRA UFFE: Gamle RB-kollega Hallgeir B. Skjelstad fikk en tegning som Lundell laget på sparket da de to møttes for noen år siden. Om Lundell tegnet seg selv eller Hallgeir vites ikke, da de begge hadde skjegg…

Refser, riksskald og rettesnor

Lundell har vært riksskald, refser, rettesnor og mye annet gjennom et helt liv. Nå lever han tilbaketrukket på en gård i vidunderlige Skåne, og han er ute og lufter sangene sine av og til.

Takk for at du gidder, Uffe.

Og gratulerer med overstått.

Takk for at du gidder, Uffe

Om det blir tomt nå som Lundell nesten har gitt seg med konserter? Nei, vi har jo «12 sånger», boots, munnspill og minner som lever!

Og så tipper vi at det blir noen konserter på gamlingen neste sommer også.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.