Kontakt oss

Kommentar

Den stille uka vi ikke ba om

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Et tilbakeblikk til påsken 2021, da det meste av lokalsamfunnet var stengt og vi gikk med frykt i maven for hvordan pandemien ville fare med næringslivet og resten av oss. En påminnelse om å bruke byen for dem som er hjemme i påsken.

Jeg har ruslet i mange spøkelsesbyer. Ved inngangen til påsken 2021 er Jessheim en av dem – som resten av byene i Viken og landet for øvrig.

En spasertur i Jessheim gjorde at virkeligheten traff meg som en knyttneve i solar plexus. Kontortid og hjemmekontor fungerer nærmest som et skjold – eller buffer om du vil – mot den harde virkeligheten Jessheim by er fanget i det siste året – og den siste tiden i særdeleshet.

Arbeidshverdagen med sine møter på Teams skjermer oss fra det som faktisk skjer på gateplan; det er der kampen for tilværelsen kjempes for mange.

Man blir kvalm av uro i den øredøvende stillheten som råder i sentrum. Ta deg en runde sjøl om du ikke tror meg. Det er fælt. Alvoret treffer deg.

Ta deg en runde sjøl om du ikke tror meg

Den stille uke er uka fra palmesøndag til påskeaften. Navnet kommer av at man tidligere ikke ringte med kirkeklokkene denne uka og heller ikke brukte orgelet under gudstjenestene. I denne tiden skulle man i størst mulig grad la alt arbeid hvile, og det skulle være stille både ute og inne (Store norske leksikon).

FOLKETS KATEDRAL: Jeg rusler ned på Obs og blir stående utenfor for å se på folkelivet. Kontrasten til Jessheim sentrums øredøvende stillhet er stor. Dette er ingen kritikk av Obs. De har lov til å holde åpent. Dette handler om forundring over at andre må holde stengt.

Det skulle være stille både ute og inne…

Det er den uka vi flyter rundt i akkurat nå – den stille uka. Og det er så dørgende stille i sentrum at tankene går til de gamle spøkelsesbyene jeg har vært innom på turene til Amerika. Restene av Det Ville Vesten kan vi for øvrig lese at er å finne på koronahotellene; der ute rømmer folk fra karantene. Lovløse tilstander.

Cowboytilstander på hotellene?

I folketradisjonen blir den stille uke gjerne skildret som en sørgehøytid med sang og andakt. Man skulle minnes Jesu lidelse. Det var utbredt at fattige og trengende gikk gårdimellom og tagg til livets opphold i den stille uke. Fastetidens sparsommelighet gjorde at folk hadde mer å gi bort enn vanlig, og derfor var dette en gunstig tid for å tigge. Også lenge etter reformasjonen ble «påsketiggingen» opprettholdt.

STILLE TIDER: Nesten ingen er å se i Jessheim by. Men var det skyggen av tvil jeg så runde hjørnet borte ved Herredshuset?

Jeg tenker i det store og hele lite på Jesus

Jeg tenker i det store og det hele veldig lite på Jesus, men sang og sparsommelighet er til stede i tilværelsen i fullt monn. I tillegg kryper det en uro rundt i kroppen.

Hvordan – og hvor – skal dette ende? Klarer vi å forholde oss lojale til vedtakene som er fattet nasjonalt, regionalt og lokalt?

ØREDØVENDE STILLE: Det er som å rusle rundt i en amerikansk spøkelsesby for tiden. Den stille uken får en ny dimensjon i Jessheim by påsken 2021.

Hvorfor får ikke Marianne Trondsen selge fra åpen butikk?

Hvorfor får ikke Marianne Trondsen selge blomster fra åpen butikk når jeg kan kjøpe blomster på Rema. Hvorfor kan jeg ikke kjøpe nips og annet i en bransjebutikk når det er brytekamp rundt pallen med servietter nede på Obs. Blir det like mye ablegøy og moro i sjappa til Uffe når dette er over?

Blir det ablegøyer hos Uffe?

Hvorfor gjelder de langt på vei strengere reglene til Ullensaker to dager lenger enn Viken sine regler og bestemmelser? Hvem går konk? Hvem overlever?

Det er lite som forstyrrer den urolige tankerekken på min vei gjennom sentrum.

ØREDØVENDE: Stillheten er øredøvende inne på Jessheim storsenter. Hvordan ender dette for store og små butikker som ikke kan betale regninger med forståelsen de får av myndighetene.

Jeg legger turen gjennom Jessheim storsenter. Der kan du rett og slett føle den stille uka – den stille tida – på kroppen.

En kontrast til paraden mellom reolene på Obs

Øredøvende stillhet og en sterk kontrast til paraden mellom reolene nede på Obs

PARADE: Stinn brakke og frydefull stemning på Obs. Blomster kan du også få kjøpt. Foto: innsendt fra en som snudde

Ut døra og forbi bakeriet som vender ut mot rådhuset. Opp Furusethgata og opp i Storgata igjen. Jeg treffer ingen på min vei, men synes å se skyggen av tvil runde hjørnet ved Munnfull et stykke der framme.

Den samme skyggen som jeg så borte ved Herredshuset? Den holdt god avstand, så ingen fare det.

Jeg fikk øye på skyggen av tvil

GJENNOMTREKK: Det er ikke fare for gjennomtrekk i Jessheim sentrum. Men det blåser en kald vind i hjertet når jeg rusler rundt i en tom by.

Jeg ser mitt eget ansikt i et butikkvindu. Jeg kunne satt en hundrings på at det var min egen far.

På veggen til Kulturbanken henger det kun en plakat, og den gir meg gjennomtrekk i hjertet.

Gjennomtrekk i hjertet

“Vi holder stengt”.

Tilbake på kontoret kommer uroen krypende igjen.

Hvordan skal dette ende?

Uro servert på en seng av renskårne bestemmelser

Jeg dropper lammelår denne påsken også.

I år blir det uro servert på en seng av renskårne bestemmelser og vedtatt forståelse.

Det er lidelse i det også.

God høytid.

Og ligg lavt.

For så å bli med på gjenreisningen av lokalsamfunnet når stillheten skal erstattes med levende by.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.