Kontakt oss

Abonnenter

en slepen jubeldiamant

Elisabeth Østby

Publisert

AV ELISABETH ØSTBY

70 år etter at gullsmed Odd Øiesvold tok svenneprøven, så skinner fortsatt forretningen og verkstedet i Jessheim sentrum som en slepen diamant.

Det heter seg at alt som glitrer ikke er gull, men hos gullsmed Øiesvold er det nesten helt sant. Siden 1955 har butikken og verkstedet ligget sentralt på Jessheim, og visste du at det er gullsmed Øiesvold som har laget ordførerkjedet til både Ullensaker og Gjerdrum kommuner.

Og en ting til: bygdenålen vår er laget etter dørringen på Ullensaker kirke. Og Øiesvold har også designet eget bunadssølv til Romeriksbunaden.

70 år siden

Ja, i år er det nøyaktig 70 år siden gründer og gullsmed Odd Øiesvold tok fatt på sitt virke som gullsmed og dedikert fagmann her i Jessheim by.

Tre år senere – i startet han butikken med eget verksted i Storgata på Jessheim. I kjelleren var det i mange år høy verkstedsdrift og produksjon av bunadssølv.

Omkring 25 lærlinger har vært innom i læra hos Øiesvold siden oppstarten, og en av dem, gullsmed Marita Skogholt, jobber i dag fulltid hos Gullsmed Øiesvold.

 

GULLSMED: Marita Skogholt er gullsmed i dag, og hun gikk læretiden sin hos Øiesvold, hvor hun også jobber i dag. 

Bunadssølv

I 1985 tok sønnen Erik over driften. Selv om Odd kunne trappe ned, var han fortsatt svært aktiv. Og det var Odd som tegnet mønsteret til det nye bunadssølvet til Romeriksbunaden.

Odd og Erik samlet symboler fra ulike søljer og broderier fra den eldste Romeriksbunaden, og slik ble det nye Romerikssølvet skapt. Grunnmotivene på sølvet er sirkler og hjerter som symboliserer evighet og kjærlighet.

BUNDADSØLV: En del av bunadsølvet som Øiesvold fører. Mye er designet hos gullsmeden.

Symbolene viser ellers våpenet til Kong Christian VII, mens kors går igjen i løv og heng. Interessen for sølvet ble raskt stor og Øiesvold fikk mye å gjøre i verkstedet sitt. Helt fram til 2014 produserte de alt bunadsølvet i eget verksted.

Da var det Marita som hadde tatt over produksjonen. Etterspørselen ble til slutt så stor at de måtte sette bort all produksjon.

– Det ble for tidkrevende, og til tider ganske frustrerende, innrømmer Marita.

– Så stor etterspørsel krever andre og større maskiner enn det vi hadde. Dermed ble støperiet lagt ned i Storgata. Men verkstedet besto.

 Bygdenålen

HENTET LOKALT: Inspirasjonen til bygdenålen hentet Odd Øiesvold fra Ullensaker kirke. 

Bygdenåla ble skapt da det ble skriverier om at Ullensaker – selveste flyplasskommunen – knapt kunne framvise et eneste reiseminne til de som kom på besøk til bygda. Odd som da var pensjonist likte ikke dette, og han satte i gang med å tegne.

Et bilde av dørbeslagene på Ullensaker kirke satte han på ideen og motivet til nåla stammer herfra.

Dørringen på kirka sammen med jernbeslagene stammer sannsynligvis fra 1200-tallet, og er en av få gjenstander som er igjen i kommunen fra tidlig middelalder.

Odd Øiesvold studerte dørringen og overførte detaljene via skisser til det som ble bygdenålen fra Ullensaker.

80-TALLET: Odd Øiesvold i Romerikes Blad på 80-tallet. Foto: Nasjonalbiblioteket 

Ut av familien

I slutten av 2011 ville Erik Øiesvold trappe ned sin aktivitet i butikken og ansatte Pernille Cook som daglig leder. Med Erik som mentor fikk hun grundig opplæring i faget, bedriften og bransjen. Etter seks år, i 2018, kjøpte hun butikken.

Erik er fortsatt styreleder og mentor.

– Han har en enorm kunnskap som vi trenger og er takknemlig for at vi kan benytte oss av, sier hun.

 –  Det var hans fortjeneste at Marita fortsatte hos oss. Den anbefalingen er jeg veldig glad jeg fulgte, smiler hun og titter bort på sin kollega.

– For Marita har kunnskapen jeg mangler, og nøyaktigheten som er helt avgjørende for en dyktig gullsmed.

ERIK ØIESVOLD: Gull og smykker var jevnlig i avisspaltene for en del år tilbake. Her er Erik Øiesvold intervjuet. Foto: Nasjonalbiblioteket

Norsk design

Pernille har aldri angret på valget hun tok. Når hun viser fram smykkene i butikken bobler hun nesten over, og informasjonsstrømmen er stor.

– Vi er opptatt av å ta inn egne merker, forteller hun.

– Vi vil ha vår egen stil, og vi ønsker å tilby kundene våre noe som ikke alle andre har. Vi er opptatt av norsk håndverk, fortsetter hun og viser fram Huldresølv som produseres i Norge.

– Vi støtter også lokale smykkedesignere og har en hylle full av diagnosesmykkene DiaSign, som er designet av Anette Djuvstad som er bosatt på Jessheim.

Les om Anette Djuvstad her:

Smykker seg med ny kolleksjon

 Gullpant

Gull er Pernilles store interesse.

– Gull er konstant i verden, forteller hun.

– Derfor vil gull alltid ha en verdi. Gullsmed Øiesvold er alene om et helt spesielt gullkonsept på gifteringer. Kunder kan komme hit med sitt gamle gull.

– Vi veier gullet og beregner pris på ferdige gifteringer etter hvor mye gull de har med seg. De ferdige gifteringene er laget av raffinert gull, det vil si at gullet blir resirkulert og på denne måten aldri mister sin verdi, sier Pernille.

 Verdier

VERKSTEDET: Marita Skogholt ved plassen sin i verkstedet hos Øiesvold. Det blir mest reparasjoner, men også smykker på bestilling.

Som gullsmed jobber Marita mest med reparasjoner, men hun lager også smykker på bestilling til kunder.

 Det er selvfølgelig også mulig å komme med gull som Marita smelter om til andre smykker, smiler Pernille. – Vi må ta vare på de verdiene vi har, derfor mener vi at det er viktig med en god gullordning.

 Åpent verksted

I 2020 valgte Øiesvold å flytte butikken fra Storgata til torget på Jessheim.

– Det er klart det er rart å flytte fra lokalene som vi har vært i over 20 år, sier Pernille.

– Men vi må også utvikle oss. Vi ønsket ikke lenger å gjemme bort noe av det viktigste vi har, nemlig verkstedet, fortsetter hun.

– Skal vi kalle oss gullsmed må vi kunne vise fram det fantastiske arbeidet til Marita, og at verkstedet nå ligger åpent og synlig for alle har stor verdi for oss. Derfor er vi veldig fornøyde med våre nye lokaler, og må få rose Kværner Eiendom som

har holdt på for å skape butikken vi ønsket oss.

 Egen atmosfære

Selv om lokalene er nye, er historien ivaretatt. Både skuffeseksjonen i verkstedet, innredninen og selve disken er hentet fra de gamle lokalene.

– Vi må gjenbruke det vi kan. Det gir også en helt egen atmosfære i hele butikken. Vi opplever en økning i besøk og det kommer også yngre kunder. Det er kanskje fordi vi nå har et yngre varelager enn før.

 De edleste stener

DIAMANTMANN: Erik Øiesvold er blant dem i Norge som kan aller mest om diamanter. Her fra et oppslag i Romerikes Blad. Foto: Nasjonalbiblioteket

– Det er alltid en grunn til at prisen er som den er, forteller Pernille og Marita da vi kommer til monteret med de edleste stenene, nemlig diamantene.

Pernille tar ut to vakre ringer, og lurer på om jeg ser forskjell på stenene. Det gjør jeg. En av dem er skinnende klar og glitrer i alle farger, mens den andre ser mer støvete ut.

– Hvis du tror du har funnet en billig diamant, så har du antakelig funnet en som ikke er ren, sier de to damene ivrig. For det finnes mengder med diamanter. Noen er til og med helt svarte. Den klareste stenen er en halv karat. Og det ser man på prisen. Den er ikke for min lommebok, men helt sikkert for noen andres.

– Erik er en av Norges beste på diamanter, fortsetter Pernille. – Han er en anerkjent takstmann, og det er godt å ha han i nærheten når vi blir usikre, smiler hun.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.