Kontakt oss

Abonnenter

Fortsatt stort behov for Ukraina-hjelp

Avatar

Publisert

Frivilligsentralens innsamling av klær og annet til ukrainere som både lander og mellomlander hos oss pågår i fullt monn. Behovet for det meste er stort, og nå ber de ullsokningene om ytterligere hjelp.

Det var i påsken i år at Frivilligsentralen leide den 570 kvadratmeter store barnehagen uten i næringsparken nord for Jessheim. Det ble stuntet inn innsamling av klær, hygieneartikler, sko (joggesko og vinterskotøy) og annet som flyktningene som rømte fra krigen ville ha behov for ved ankomst Norge.

– Mange flyktet omtrent i bare pysjen, så behovet var stort fra første dag, sier Rita Fjeld Hovden i Frivilligsentralen.

Anslagsvis 70 ukrainere er bosatt i Ullensaker etter at krigen brøt ut og folk måtte flykte, men påfyll av ukrainere som mellomlander for å reise videre til andre steder i Norge er stort på hotell i nærheten, så det er mange innom den omgjorte barnehagen for å hente ut klær og annet prekært utstyr.

– Derfor er vi også opptatt av å signalisere at vi trenger kofferter, sier Fjeld Hovden.

Avtar ikke

Men ingen hadde drømt om at behovet er minst like stort nesten et halvt år etter at det spontane initiativet fra frivilligheten tok til, og nå forventer de involverte at trykket vil vedvare langt inn i 2023.

– Derfor er behovet for kofferter, vintersko, vinterklær, det meste av artikler til personlig hygiene fortsatt stort, sier Merete Groven og Hege Saugnes. Det er de to som leder arbeidet og koordinerer vakter for frivillige borte i Balders Alle 18.

Og det er ikke småtteri som har byttet eiere siden påsken 2022.

– Vi anslår at 40 tonn klær har byttet eiere, og antallet frivillige som bidrar her er tre årsverk og vel så det, sier Fjeld Hovden.

Giverglede

Givergleden er stor når det kommer til både klær og annet det er behov for. Men minst like rørende er den givergleden av tid folk er villige til å investere for at denne formen for flyktningehjelp skal gå rundt over så lang tid.

– Det er ikke til å komme fra at det blir en viss slitasje på folk når vi strekker oss opp mot et halvt år med turnus, og vi ser som sagt at dette kan vedvare langt inn i 2023, sier Rita, som er glad for henvendelser fra folk .

– Og god kvalitet på det som kommer inn?

– Ja, folk skal ha ros. Langt på vei det aller meste vi får inn er helt og nyvasket og av god kvalitet, sier Groven og Saugnes.

– Hvor kan folk henvende seg hvis de har lyst til å bidra?

– Vi har innlevering mellom 11.00 og 14.00 mandag og fredag, både i Balders Allé 18 og på Frivilligsentralen. Og mellom 13.00 og 16.00 samme steder på onsdager.

Oppfordringen er herved gitt.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.