Connect with us

Kultur

Fredsmarkering med nye vimpler

Avatar

Published

on

8. mai ble som vanlig markert i Trandumskogen. Nytt er at det på permanent basis henger en engelsk og en russisk vimpel oppe på stedet.

Den russiske vimpelen henger på østre flaggstang og den engelske på den vestre flaggstangen. Dette for å symbolisere himmelretningen der de respektive land ligger.

Vimplene er hengt opp av respekt for de nasjonalitetene som ble henrettet i Trandumskogen under krigen.

Det er Svein Tore Bratland fra Jessheim som har tatt initiativ til å få hengt opp vimpler. Han hadde med besøkende fra England til Trandumskogen sist sommer og syntes det var trist å bli møtt med tomme flaggstenger. Til sammenlikning er det i mange andre land alltid flagg på slike minnesteder. Bratland tok derfor kontakt med grunneier Forsvarsbygg, og vimplene henger nå oppe på permanent basis.  

Prosessen med å frede Trandumskogen er for øvrig i full gang. Riksantikvaren er i gang med den saken.

– Det er planlagt befaring med Forsvarsbygg og Ullensaker kommune nå i vår, og Riksantikvaren arbeider for å sende fredningssaken på høring før sommeren, opplyser Turid Åsheim hos Riksantikvaren.

Minnelunden – den vi ser på bildet – er i granitt, og den har inskripsjonen «I kampen for friheten under krigen 1940–1945 ble her i Trandumskogen 173 nordmenn, 15 sovjetborgere og 6 briter henrettet av fienden.»

Fakta Trandumskogen

  • Etter frigjøringen 1945 fant man i Trandumskogen vest for Trandum, der det tidligere var en tanksskytebane, 17 graver med til sammen 194 lik.
  • Dette var levningene av 173 nordmenn, 6 briter og 15 sovjetrussere som var henrettet av Gestapo 1941–44
  • Mange av dem ble ført til retterstedet og skutt uten dom.
  • Bortsett fra russerne ble alle de henrettedes identitet fastslått.
  • Ved gravene ble det avduket et minnesmerke 7. juni 1970.
  • Riksantikvaren er i ferd med å frede Trandumskogen

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.