Connect with us

Kultur

Jakter på matfolket

Avatar

Published

on

I september inviteres det til mattradisjoner i sentrum. Nå vil arrangørene ha med deg.

Ullensaker kommune, Bygdekvinnelaget og frivilligsentralen inviterer dem som driver med norske og utenlandske mattradisjoner – gjerne med ny vri – til å bli med på den store dagen 7. september.

– Denne dagen handler om å rette fokus mot mattradisjoner knyttet til mat og drikke – og da gjerne nye vrier og tilnærminger til norsk og utenlandsk tradisjonsmat, sier trioen som fronter denne dagen. Christine Haakstad, Rita Fjeld Hovden og Anne-Lise Lund i Bygdekvinnelaget lokalt.

– Hva tenker vi oss helt konkret?

– Ikke boder med lakris og sånne ting, sier Fjeld Hovden.

– Det handler mer om å løfte fram tradisjoner i hevd og videreføre dette til nye generasjon er, og så handler det om ny bevissthet på matsvinn og hvordan vi kan videreutvikle de gamle mattradisjonene.

– Men vi legger ikke listen altfor høyt. Noen baker kanskje brød i steinovn, noen lager flatbrød og noen kan muligens en del om grøt. Det er bevissthet rundt mat og bruk av mat som er det viktige denne dagen.

– Matfestivalen blir en del av kulturminnedagene i kommunen, og tradisjonsmat er en del av framtidens kulturarv, sier kulturminnevernkonsulent Haakstad.

– Vi kommer også til å ha Øvre Romerikes største kjele med grønnsakssuppe, sier Fjeld Hovden.

Noe av tanken er at tradisjoner som safting, sylting og bruk av restemat også blir løftet fram ved å samle matinteresserte på denne måten.

– Ta kontakt med oss på e-post: frivilligsentralen@ullensaker.kommune.no hvis du er interessert i å bli med på dette, sier trioen.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.