Kontakt oss

Abonnenter

Her er det over for Tom Staahle

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Tom Staahle ga i kveld nominasjonsmøtet beskjed om at han ikke takker ja til å stå som nummer to på partiets liste i 2023. Til det var tilliten til han som politiker for dårlig i partiet. 

En gråtkvalt og beveget Tom Staahle inntok talerstolen etter at hans eget forslag om å la personstemmene ved kommunevalget neste år avgjøre hvem av han og Ståle Lien Hansen som skulle bekle ordførerrollen hvis partiet skulle komme i den posisjonen.

FERDIG: Tom Staahle var beveget da han ga beskjed om at han ikke blir å finne på Fremskrittspartiets liste ved neste kommunevalg. Han er innstilt som nummer to, noe han tar som mangel på tillit fra partiet. 

Det forslaget falt – som de fleste i nominasjonsmøtet visste på forhånd – og det var da Staahle ga beskjed om at han ikke blir å finne på partiets liste. Konsekvensen av dette gjenstår å se når velgerne sier sitt om ett år.

Blødende sår

Undertegnede var innom ordførerkontoret da Tom Staahle pakket seg ut i 2019. Det var preget avtroppende ordfører som tok imot. Ordfører Tom vant personvalget med klar margin, og det var i realiteten Høyre sitt katastrofevalg som gjorde at de borgerlige ikke fikk flertall etter valget.

Akkurat dette har vært et åpent sår for Tom Staahle i tre år. Han sa det også til nominasjonsmøtet torsdag kveld. Han hadde noe ugjort som ordfører og folkevalgt. Dette ble revet bort i 2019, og i den grad det hadde grodd skorpe på det såret, så ble den skorpen revet bort da nominasjonskomiteen – og nominasjonsmøtet – innstilte Ståle Lien Hansen som nummer en.

SPENT STEMNING: Det var noe avventende og anspent stemning i lokalene før Frp sitt nominasjonsmøte. Tom Staahle og Ståle Lien Hansen vekslet ikke mange ord i forkant, selv om de begge understreker at de er politiske venner og personlige venner også etter denne kvelden. 

Det ble tilsynelatende tungen på vektskålen for Tom Staahle, og 25 år i politikken får sin ende i oktober 2023.

Og det er akkurat det han føler at han har ugjort som ordfører, politiker og ombudsmann for ullsokningene som svir noe så grassalt, slik vi har lært Staahle å kjenne.

Samlende

Det er ikke overraksende at Ståle Lien Hansen ønsket førsteplassen på partiets liste. Det har vært sagt en god stund.

Lien Hansen tok steget til siden i 2015 (da Staahle ble ordfører), med et varsel om at han kom til å gå for topplassen ved neste korsvei, som er valget neste år.

TRONSKIFTE: Her er tronskiftet i Fremskrittspartiet et faktum. Ståle Lien Hansen blir førstekandidat, mens Tom Staahle er ferdig i politikken etter valget i 2023.

Lien Hansen omtales som samlende – både på tvers av blokker i Ullensaker-politikken og internt i partiet – og det synes som om dette er en tungtveiende grunn til at han troner på toppen av listen.

Tom Staahle har hatt en annen stil, framferd og tone enn Lien Hansen – som har sørget for at båten ikke gynger altfor mye når det stormer og bølger i politikken lokalt.

Men det er Tom Staahle som har fått flest personstemmer ved de to siste lokalvalgene, mange ganger fler enn Ståle Lien Hansen – naturlig nok, siden Tom Staahle er den som er dyttet fram. Det har jo vært en god strategi for partiet de to siste lokalvalgene. I 2023 er ikke den strategien gangbar, virker det som.

KNAPPENÅLEN: Det lå i luften at det ville komme dramatiske nyheter i n0minasjonsmøtet til Fremskrittspartiet torsdag kveld. Her forteller Tom Staahle at han trekker seg fra listen til neste kommunevalg foran en taus og lydhør forsamling. 

Åpent landskap?

Med Tom Staahle fratreden i Ullensaker-politikken, så er det tre – fire hvis vi teller inn Karianne Raad Wanggaard – som ikke blir å finne på førsteplassen i sine respektive partier ved neste korsvei. Willy Kvilten stiller ikke som ordførerkandidat, ei heller Eyvind J. Schumacher.

Jessheimpuls skal ikke spekulere i valgstrategien til Fremskrittspartiet, men det er nødt til å ligge i kortene til Frp at Ståle Lien Hansens evne til samarbeid på tvers av blokker forhåpentlig kan bli et ess i jakten på et flertall i 2023.

NYE VENNER: Frp sin ordførerkandidat Ståle Lien Hansen skal ut og lete etter nye politiske venner i andre partier. Ambisjonen er å få flertall i 2023. Sammen med hvem blir spennende å følge med på.

Høyre dytter fram et særdeles ubeskrevet blad i Børre Lien Hansen som ordførerkandidat. Med Høyres begredelige valgresultat i 2019, så vil det – slik vi leser terrenget høsten 2022 – være en stor overraskelse om Høyre gjør et så godt valg som de borgerlige trenger for å få flertall.

Dette er ren spekulasjon, selvsagt. Valgkampen er i gang med å skyves i gang.

Men det blir uten Tom Staahle.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.