Kontakt oss

Abonnenter

Her er det over for Tom Staahle

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Tom Staahle ga i kveld nominasjonsmøtet beskjed om at han ikke takker ja til å stå som nummer to på partiets liste i 2023. Til det var tilliten til han som politiker for dårlig i partiet. 

En gråtkvalt og beveget Tom Staahle inntok talerstolen etter at hans eget forslag om å la personstemmene ved kommunevalget neste år avgjøre hvem av han og Ståle Lien Hansen som skulle bekle ordførerrollen hvis partiet skulle komme i den posisjonen.

FERDIG: Tom Staahle var beveget da han ga beskjed om at han ikke blir å finne på Fremskrittspartiets liste ved neste kommunevalg. Han er innstilt som nummer to, noe han tar som mangel på tillit fra partiet. 

Det forslaget falt – som de fleste i nominasjonsmøtet visste på forhånd – og det var da Staahle ga beskjed om at han ikke blir å finne på partiets liste. Konsekvensen av dette gjenstår å se når velgerne sier sitt om ett år.

Blødende sår

Undertegnede var innom ordførerkontoret da Tom Staahle pakket seg ut i 2019. Det var preget avtroppende ordfører som tok imot. Ordfører Tom vant personvalget med klar margin, og det var i realiteten Høyre sitt katastrofevalg som gjorde at de borgerlige ikke fikk flertall etter valget.

Akkurat dette har vært et åpent sår for Tom Staahle i tre år. Han sa det også til nominasjonsmøtet torsdag kveld. Han hadde noe ugjort som ordfører og folkevalgt. Dette ble revet bort i 2019, og i den grad det hadde grodd skorpe på det såret, så ble den skorpen revet bort da nominasjonskomiteen – og nominasjonsmøtet – innstilte Ståle Lien Hansen som nummer en.

SPENT STEMNING: Det var noe avventende og anspent stemning i lokalene før Frp sitt nominasjonsmøte. Tom Staahle og Ståle Lien Hansen vekslet ikke mange ord i forkant, selv om de begge understreker at de er politiske venner og personlige venner også etter denne kvelden. 

Det ble tilsynelatende tungen på vektskålen for Tom Staahle, og 25 år i politikken får sin ende i oktober 2023.

Annonsering

Og det er akkurat det han føler at han har ugjort som ordfører, politiker og ombudsmann for ullsokningene som svir noe så grassalt, slik vi har lært Staahle å kjenne.

Samlende

Det er ikke overraksende at Ståle Lien Hansen ønsket førsteplassen på partiets liste. Det har vært sagt en god stund.

Lien Hansen tok steget til siden i 2015 (da Staahle ble ordfører), med et varsel om at han kom til å gå for topplassen ved neste korsvei, som er valget neste år.

TRONSKIFTE: Her er tronskiftet i Fremskrittspartiet et faktum. Ståle Lien Hansen blir førstekandidat, mens Tom Staahle er ferdig i politikken etter valget i 2023.

Lien Hansen omtales som samlende – både på tvers av blokker i Ullensaker-politikken og internt i partiet – og det synes som om dette er en tungtveiende grunn til at han troner på toppen av listen.

Tom Staahle har hatt en annen stil, framferd og tone enn Lien Hansen – som har sørget for at båten ikke gynger altfor mye når det stormer og bølger i politikken lokalt.

Men det er Tom Staahle som har fått flest personstemmer ved de to siste lokalvalgene, mange ganger fler enn Ståle Lien Hansen – naturlig nok, siden Tom Staahle er den som er dyttet fram. Det har jo vært en god strategi for partiet de to siste lokalvalgene. I 2023 er ikke den strategien gangbar, virker det som.

KNAPPENÅLEN: Det lå i luften at det ville komme dramatiske nyheter i n0minasjonsmøtet til Fremskrittspartiet torsdag kveld. Her forteller Tom Staahle at han trekker seg fra listen til neste kommunevalg foran en taus og lydhør forsamling. 

Åpent landskap?

Med Tom Staahle fratreden i Ullensaker-politikken, så er det tre – fire hvis vi teller inn Karianne Raad Wanggaard – som ikke blir å finne på førsteplassen i sine respektive partier ved neste korsvei. Willy Kvilten stiller ikke som ordførerkandidat, ei heller Eyvind J. Schumacher.

Jessheimpuls skal ikke spekulere i valgstrategien til Fremskrittspartiet, men det er nødt til å ligge i kortene til Frp at Ståle Lien Hansens evne til samarbeid på tvers av blokker forhåpentlig kan bli et ess i jakten på et flertall i 2023.

Annonsering

NYE VENNER: Frp sin ordførerkandidat Ståle Lien Hansen skal ut og lete etter nye politiske venner i andre partier. Ambisjonen er å få flertall i 2023. Sammen med hvem blir spennende å følge med på.

Høyre dytter fram et særdeles ubeskrevet blad i Børre Lien Hansen som ordførerkandidat. Med Høyres begredelige valgresultat i 2019, så vil det – slik vi leser terrenget høsten 2022 – være en stor overraskelse om Høyre gjør et så godt valg som de borgerlige trenger for å få flertall.

Dette er ren spekulasjon, selvsagt. Valgkampen er i gang med å skyves i gang.

Men det blir uten Tom Staahle.

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.