Connect with us

Folk

Høstens lekreste kultur-buffet?

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Vil vi oppleve en lignende kulturhelg som den vi går inn i nå denne høsten? Det er fristende å si trolig ikke, for denne helgen bugner det av opplevelser.

Telegramversjonen av det vi kan da del i som “kultursokninger” lyder som følger (og det er til å gni seg i øynene av):

 • Kulturell lysløype med frodig litteratur fra Unni Askeland og Einar Stenseng
 • Ĺokalt skrevet teaterstykke med humor, traumer og brodd fra Limony Productions
 • Undergrunnsmusikk av det rufsete slaget med Anton Ruud
 • Musikalsk fønvind fra Amerika med lokale musikere som utgjør Joni Mitchell Tribute
 • Nyvinningen Storgatastafetten der man stempler inn på utesteder og kan vinne flotte premier
 • Oslo Plektrum med Espen Beranek Holm spiller i Kulturbanken lørdag kveld
 • Kulturnatt med lysvandring og annet i regi av Ullensaker kommune
 • Hoppensprettmarsjen til inntekt for TV-aksjonen ved Nordbytjernet
 • Romeriksutstillingen venter på besøk i byens galleri både lørdag og søndag fra 12.00.

FREDAG KVELD: Monika Høgberg (t.v.), Andreas Norbeck, Alexander Frisk, Kristina Karlsson, Morten Aanerud og Thea R. Grongstad ser fram til kveldens kulturelle lysløype i Jessheim sentrum.

Litt pussig

Når vi ser på den kulturelle menyen fra uke til uke – og spesielt fra helg til helg – så klinger det litt rart at Ullensaker henger etter andre kommuner når kulturtilbudet sammenlignes, for tilbudet og det vi kan ta del i er så til de grader massivt og variert.

Det er nok – som kultursjef Jon Henrik Solhei uttrykker det i forbindelse kunngjøringen av Norsk kulturindeks forleden – et utslag av den veksten vi opplever i Ullensaker. Mange flytter til, og et på alle måter rikt kulturtilbud henger (forståelig nok) ikke med på den veksten vi har opplevd over år.

Ikke hvilepute

Så handler det om at dette ikke brukes som unnskyldning eller blir en hvilepute i årene som kommer, og avtroppende ordfører Eyvind Schumacher (Ap) formidlet følgende beskjed til dem som overtar den politiske styringen i Ullensaker de neste fire årene i sitt avskjedsintervju i Jessheimpuls i forrige uke:

– Hva har du ugjort når du nå pakker vekk ordførerkjedet og ditt parti – og de rødgrønne – igjen blir et opposisjonsparti?

– I det første budsjett vi la fram – altså i 2019 – så lå sykehjem på Kløfta langt framme. Men så kom pandemien og stjal fokus fra den prosessen, noe som igjen gjorde at sykehjem på Kløfta egentlig er tre år forsinket. Det gjør at vi må kjøpe sykehjemsplasser.

Satse på kultur

– Det andre jeg føler det er en del ugjort er kultursporet. Vi har en dyktig kulturavdeling som får til mye og jobber hardt – litt på tross av den politiske satsingen på feltet.

– Jeg håper vi kan satse mer på kultur i årene som kommer, for i mine øyne er det å investere i kultur det samme som investere i den byen vi ønsker å ha i framtiden, sier Schumacher og viser blant annet til behovet for flere kulturflater.

Kulturhelgen

Så går vi over til denne kulturhelgens meny, der man garantert blir mett hvis man velger å dynke seg i kultur og samvær i byen.

Fredag

Et knippe næringsaktører går sammen og inviterer til det som må kalles en kulturell lysløype:

 • 18.00: Bokfredag på Klinikk 5029; Unni Askeland og Einar Stenseng leser fra sin frodige bokutgivelser. Forfriskninger kan kjøpes, signerte bøker kan kjøpes og musikalsk innslag loves.
 • 20.00: Vandring ned Storgata til Bowlers der man kan kjøpe kulturelle forfriskninger laget for anledningen. Modererte priser
 • 21.00: Undergrunnsfenomenter Anton Ruud med band har plateslipp på Tunet (Sundbytunet)

Tekst i Jessheimpuls og link til billetter her:

Går sammen om “kultur-lysløype”

Teater-fredag

I Ullensaker kulturhus er det premiere (forestillingen vises kun en kveld) på forestillingen “Frøken Agorafobi”, skrevet og regissert av lokale Lise Monica Nygård.

PREMIERE: Lise Monica Nygård har skrevet og regissert forestillingen “Frøken Agorafobi”. Skuespiller Elin Kristiansen skal mane fram fobier og humor alene på scenen i kulturhuset i kveld, fredag. 

Om forestillingen:

“Lisa har agorafobi med panikklidelse og har ikke kjørt tog på 16 år. Hun tar heller ikke buss, heis eller kjører i tuneller. Hun sliter i tillegg vanvittig med å låse døra på do, og hennes 10 årige datter har vært do-vakt siden hun var 5. De få gangene hun må fly, sitter hun fremst i kabinen og prøver å ikke se bakover. Hun sover som regel i to døgn etter en flytur. Nå skal hun i terapi. Og i eksponering. Og til DPS. Og du får bli med. Er alle folk som går på DPS gærne?”

En komisk, men i aller høyeste grad realistisk forestilling som viser hvor vanskelig angst kan være. Og hvor dumt det kan virke for alle andre.
Det spilles musikk av Pink Floyd i forestillingen.

Lørdag

STAFETTLAGET: Turqay Yeser , Thomas Jensen, Katarzyna Matusewicz, Vivi Reierstad, Nina Eikå Berntsen og Andreas Lydersen ser fram til besøk på sine resprektive utesteder under Storgatastafetten lørdag. 

Utelivsaktørene i Storgata – Bowlers, Heim, Elleville, Castello, Kulturbanken og Mirabel  – går sammen om nyvinningen Storgatastafetten, en slags Oktoberfest i gangfart i tidsrommet 13.00 til 22.00 lørdag.

Stafetten begynner på Kulturbanken fra 13.00. Der kan interesserte hente ut stafettkort som skal stemples når man går innom hvert sted.  Deretter går ferden videre til den neste av barene på kortet, i den rekkefølgen du vil.

Premier

– Når alle rutene er stemplet, leverer du kortet ditt til den baren du er i, sier inititativtakerne.
To heldige vinnere pr. lørdag vinner en super premie for to til en verdi av kr. 3.000 kroner, og hvert sted vil ha sitt opplegg denne kvelden. Felles er god pris på mat og drikke. Arrangementet er gratis og har 18 års aldersgrense fram til 22:00

Kulturnatt

Kulturnatt er blitt en skikkelig populær “happening” i Ullensaker og kommunene rundt, og lysvandringen rundt Nordbytjernet har vært den reneste folkevandringen de siste årene.

Du finner hele programmet ved å TRYKKE HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.