Connect with us

Byutvikling

Går sammen om “kultur-lysløype”

Avatar

Published

on

Et knippe næringsaktører går sammen og inviterer til det som må kalles en kulturell lysløype fredag 13. oktober. Ambisjonen er å knytte bånd og samtidig arrangere noe sammen. Initiativet fortjener applaus.

Norsk kulturindeks viser at Ullensaker scorer lavt på mye ut fra de tallene rangeringen baserer seg på. Telemarksforskning jobber hvert år fram en kulturindeks som baserer seg på tall fra 10 kategorier, og av landets 356 kommuner så havner Ullensaker på plass nummer 228 – noe som er en liten forbedring sammenlignet med 2021.

– Øke aktiviteten

– Vi har – og har hatt – høy befolkningsvekst i Ullensaker. Når kulturlivet og produksjonen her er den samme, så vil vi falle stadig lengre tilbake om vi ikke øker vår aktivitet innen kulturlivet, sa kultursjef Jon Henrik Solhei til Jessheimpuls for noen dager siden.

Les hele teksten her:

Kultur-Ullensaker halser etter

Tenker sammen

Og med kultursjefens ord hengende i luften, så er jo timingen god for å løfte fram et lokalt initiativ der næringsaktører går sammen med kulturaktører for å invitere til en kveld der sambruk av lokasjoner – og tjenester – blir en del av ei pakke som foregår på begge sider av jernbanebrua.

– Et initiativ til å koble flere deler av sentrum sammen, og så er jeg en svoren tilhenger med klokkertro på at det skjer noe når folk kommer sammen, være seg som arrangør eller som del av publikum, sier initiativtaker Morten Aanerud.

Jessheimpuls møter de involverte – minus kunstnere og musiker – i rundkjøringen i enden av Storgata. Et fint samlingspunkt i høstkvelden.

På bildet ser vi Monika Høgberg (t.v.), Andreas Norbeck, Alexander Frisk, Kristina Karlsson, Morten Aanerud og Thea R. Grongstad.

Lyrisk festaften

Det er i hvert fall det som er intensjonen til Morten Aanerud og de andre som inviterer til dette opplegget – som koster null kroner i inngang til lyrisk festaften der folk kan bade i Unni Askelands frodige poesi og forfatter og musikant Einar Stenseng litterære blikk på verden rundt oss.

FREKK OG FRODIG: Unni Askeland er mest kjent for sine frodige malerier, men fredag 13. oktober leser hun høyt fra sin diktbok. Frodig det også, blir det sagt. 

– Einar har skrevet sin andre roman «Ute», og Unni er ute med sin andre kunstdiktsamling «Flytt deg», sier Morten Aanerud.

Nrks anmelder kastet en sekser for romanen “Ute”, og det er den Stenseng kommer for å lese fra.

Les anmeldelsen her: Einar Stenseng mestrer den fortellerstemmen han selv har skapt.

Menyen består ellers av mingling, musikalsk innslag og forfriskninger til saklige priser. Og Bowlers byr på forfriskninger til en rimelig penge for anledningen for dem som tar turen til Tunet og konsert 21.00 denne kvelden, sier Alexander Frisk fra Bowlers til Jessheimpuls.

– For på Tunet blir  det en plateslipp med kultfiguren Anton Ruud og hans band på scenen på Sundbytunet senere på kvelden.

Undergrunnshelt

Om utgivelsen til Anton Ruud står skrevet:

“Anton har nemlig igjen begått tekster og låter som visstnok kan få trekkfuglene til å snu og skyggene til å rødme, utgivelsen heter «Pastor». Gospel? Nei. Salmer som vil få kirkekaffemenigheten til å rope halleluja? Neppe. Men, det er tankevekkende tekster. Det er levd liv. Det er rom for nesten alle i herberget.”

Billett til Anton Ruud sitt plateslipp finner du ved å TRYKKE HER

TILBAKE: Anton Ruud har spilt i Jessheim by tidligere. Fredag 13. oktober blir det plateslipp på Tunet for undergrunnshelten fra Harestua. Han kommer med band. 

Alle vinner

– Hva er gevinsten ved å slå seg sammen som dere gjør her?

– Først og fremst fordi det er en god følelse å utvide nettverket ditt, og vi i de forskjellige bedriftene får et forhold til hverandre. Kanskje vi kan utvide hverandres horisont.

– Dessuten ønsker vi å lage et “mønsterbrudd” og en litt annen flyt hos de forskjellige. Det er ikke hver dag at en stylist er på bokfredag for å nappe øyenbryn hos publikummere, legger han til.

Studio 74 er frisørsalongen som startet opp i Sagabyen i februar i år. Thea R. Grongstad og Monika Høgberg ønsker å bli kjent med andre aktører samt bidra til å bygge nettverk på tvers av bransjer.

Lokal godtepose

Men – med et hint til at vi kanskje kan ta steg opp på resultatlisten til Norsk kulturindeks i årene som kommer – så består denne fredagen (13. oktober) ikke bare av den kulturelle lysløypa som de fire næringsaktørene tester ut.

Det er lokale aktører i sving også i Kulturbanken og i Ullensaker kulturhus.

Guro Vikingstad sitt hyllestprosjekt til artisten Joni Mitchell inntar Kulturbanken, og Lise Monica Nygård setter opp sin egenskrevne forestilling “Frøken Agrofobi – med panikklidelse” i Kong Rakne.

Billett til Vikingstad sin konsert i Kulturbanken finner du ved å TRYKKE HER

Mye humor

“En komisk, men i aller høyeste grad realistisk forestilling som viser hvor vanskelig angst kan være. Og hvor dumt det kan virke for alle andre.
Det spilles musikk av Pink Floyd i forestillingen. Manus og regi: Lise Monica Nygård. På scenen: Elin Kristiansen.”

Smeller for en av tre

En av tre personer går på en skikkelig smell i det virkelige liv. Det har jeg også gjort, og jeg ville skrive en informativ forestilling som forhåpentlig viser folk hvordan det er å slite med angst og annet. Men det er mye humor i dette forestillingen, understreker manusforfatter og regissør Nygård.

– Jeg er helt sikker på at folk kan relatere til mye av det som skjer samt kjenne seg igjen i forskjellige situasjoner, supplerer skuespiller Elin Kristiansen.

Mer om forestillingen og link til billett finner du ved å TRYKKE HER

FORESTILLING: Lise Monica Nygård har skrevet en teaterforestilling om angst og det som hører til den siden av livet. Humor er et virkemiddel. Bak ser vi skuespiller Elin Kristiansen.

Ønsker å bidra

Men tilbake til samarbeidet mellom Klinikk 5029, Bowlers, Tunet og Studio 74, som stiller med profesjonelle stylister som blant annet kan nappe øyenbryn eller komme med andre tips til dem som tar turen på bokfredagen i lokalene til 5029.

– Vi får til en flyt mellom ulike institusjoner som tilbyr kultur, og når vi får nøstet i samme tråden så blir den sterkere, sier Aanerud.

– Og i tider som dette så forsøker vi å gjøre det overkommelig for lommeboka også. Derfor gratis inngang på bokfredag, og det er rimelig inngang på konserten med Anton Ruud, sier Andreas Norbeck og Morten Aanerud.

Så håper de folk benytter seg av initiativet ved i bidra til bevegelse i Jessheim sentrum på selveste fredag den trettende.

Og så kan Norsk kulturindeks krysse av for fire kulturarrangementer med lokalt preg i Jessheim by på en og samme kveld.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.