Kontakt oss

Helgepuls

Langt bort – eller hjem

jp-admin

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det er noe med landeveien og rastløsheten som til evig tid er forbundet med rocken. Nye plateutgivelser minner oss alltid om det.

Bruce Springsteen er ute med albumet “Western Stars”, og de fleste sangene handler om bevegelse og det å være på vei et sted. Enten på vei til noe, eller på vei vekk fra noe.
Her hjemme har band og artister tatt opp i seg den amerikanske landeveien som symbol og den rastløse lengselen etter å dra fra sin egen lille by fordi bedre ting lokket påden andre siden av åskammene vi var omringet av.
Vi hadde det sånn her hjemme på Jessheim også. Og det er helt normalt at unge folk søker seg vekk for å teste egne vinger. Vinger som bærer og vinger som brister.
Henning Kvitnes sier det slik i sangen “Trengte ingen”:

Jeg gikk ensom midt i grøfta
Til knes i regnet fra i går
Og så livet det passerte
Jeg gikk der og slikka mine sår
Jeg var på vei mot ingenting
Og der i grøfta gikk det trått
Med en ryggsekk full av av minner
Fra et liv der alt var vått

Jeg hadde prøvd mine vinger
Men ingen kan fly under vann
Hadde reist til nye steder
Gått langs gater uten navn
Jeg hadde kasta stein mot himmelen
For å få den til å ramle ned
Hadde reist ut i stormen
Da de andre la seg i le

Mange av oss som bor på Jessheim – muligens langt på vei de fleste – har bodd en del år andre steder. Det er helt vanlig at folk flytter hjem til et nettverk når det stiftes familie og barn settes til verden.

I en tid der karriere og familie skal bygges på øverste hylle, så er nettverk i form av familie viktig. Og dem som ikke har familie her på Jessheim bygger nettverk på annet vis.

Veldig mye av det som i disse dager vedtas av planer i kommunen – strategi for frivillighet og diverse kommuneplaner – ser ut til å ha ett felles referansepunkt: hvordan skal Ullensaker innrette seg rent praktisk for at folk skal kunne møte folk, være seg i organiserte former eller i form av den uorganiserte frivilligheten, som det heter.

Men også i planene og strategiene for hvordan byen Jessheim ønskes bygget (og andre steder i Ullensaker) så kan det synes som om rammeverket og det å legge til rette for at folk skal kunne møtes i byen får et sterkere fokus og – for alt vi vet – kommer til å bli prioritert sterkere i årene som kommer.

Det blir helt sikkert mer skriverier om dette i tiden som kommer, for dagens tekst ble til da vi hørte gjennom Bruce Springsteens nye album. Og det albumet fikk oss til å tenke pÃå den trassige teksten til Kvitnes om ikke å trenge noen. Sangen handler nok mest om å være på reise for så å erkjenne at alle mennesker – og streifende hunder – trenger noen i livet sitt.

Eller som Ulf Lundell sier:

Se upp för ensamhet och isolation
Bli inte djuret i buren
Jag har inget mer att säja
Mer än att jag vill ut ur det här huset
Ut i ljuset
Två gamla hundar
Två gamla hundar

Det er vel egentlig bare å kjøre på.

God helg.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.