Byhistorie
Mor Hovin trapper ned
Mona Irene Johansen er synonymt med korps, dugnad, frivillighet og smittende humør. Nå trapper den aktive damen noe ned, uten at det er veldig synlig på kalenderen hennes.
Der Mona Johansen engasjerer seg så vil du garantert finne henne i et verv, være seg som leder, styremedlem, med på oppstart av tilbud og annet som kommer andre mennesker til gode.
For at Jessheimpuls skal få tatt en prat med dette travle rivjernet av ei dame, så må vi møte opp på øvingen til Hovin Musikkorps på Allergot ungdomsskole en mandag kveld. Korpset øver nemlig iherdig og intenst til kommende konkurranser med instrumenter, uniformer og noter klargjort og blankpolert.
Kong Rakne i kveld
Enda nærmere er festkveldene til skolekorpsene, for den er nemlig fredag kveld allerede, altså 10. mars. Da blir det korpsmusikk på høyt nivå i selveste Kong Rakne. Der samler skolekorpsene, ungdomskorpset, janitsjarkorpset og Hovin Musikkorps for å vise fram det de jobber med.
Les mer om festkonserten ved TRYKKE HER
Tidlig krøkes
KONSENTRASJON: Mona Johansen i full konsentrasjon rett før det settes i marsj fra Rådhusplassen på selveste 17. mai 2022.
– Er dette noe du har fått med deg hjemmefra, altså musikkinteressen og dugnadsånden, Mona?
– Det tror jeg nok. Jeg begynte i Mogreina skolekorps da jeg var ni år gammel, og jeg spilte der til jeg var 17 år, sier damen som var med i ledelsen i dette korpset i 26 år.
Og hun er glad i sin barndoms dal Mogreina, selv om hun nå har flyttet til Jessheim. Hun var med og startet det første grendeutvalget i Mogreina i sin tid, og hun har alltid stilt opp der det er behov.
Og behov er det jo overalt, som i Hovin Musikkorps, i veterankorpset, ved matutdelingen i regi av Frivilligsentralen og som kakebaker i egen regi.
Dugnad
– Mange har sett deg i korpssammenheng eller på dugnad når Jessheimdagene skal rigges?
– Jeg har vært dugnadsansvarlig i mange år. Vi stiller opp under Jessheimdagene, men vi ønsker oss også noen vakter under konsertene og bare riggingen i forkant.
– Sterke korpstradisjoner i Ullensaker?
– Det vil jeg virkelig si at det er, og du må for all del ikke framstille dette som at jeg er den eneste som gjør en innsats. Det er mange dyktige folk som har gått i bresjen for korpsene, ikke minst Karianne Kjos Ødegård. Og vi skal ikke glemme det Erik Prøsch og andre har lagt ned av jobb og engasjement heller, understreker trompetisten og ildsjelen.
TRADISJONSBÆRER: Karianne Kjos Ødegård er en av tradisjonsbærerne i korpsmiljøet i Ullensaker. Det samme er Kariannes mor Mabel Kjos – og andre!
Kaker
Mona Johansen har vel egentlig aldri melet sin egen kake før de siste årene, og da i ordet “kake” sin rette betydning.
– Det stemmer at jeg har bakt i tre-fire år nå, og det begynte egentlig med at frisøren min sa at det kunne jeg vel begynne med, sier Mona etterfulgt av en latter.
Og slik har det blitt. Under julemarkedet på Villa Sole føk julebaksten til Mona av gårde til det bare var smuler igjen på standen hennes. Hun skal være med på julemarkedet 2023 også.
– Det var en artig opplevelse, sier damen som sto tomhendt igjen relativt tidlig på formiddagen.
Egentid
– Hva gjør Mona Johansen når hun ikke gjør en innsats for fellesskapet og frivilligheten?
– Jeg har begynt å senke tempoet litt, og det går mye i barnebarn da jeg har totalt 9 i tallet, sier hun.
På musikkfronten blir det Ullensaker Veterankorps som får det meste av Mona sin tid framover. Og – vi glemte å nevne det tidligere i teksten – hun er meddommer i tingretten og er glad i å strikke og involvere seg litt i husflidslaget.
– Jeg hadde nok vært rik hvis jeg hadde fått betalt for hver time i frivilligheten, men det er berikende å bidra, sier hun.
– Eget hus nå!
– Hvordan er ståa for frivillighet og dugnad der ute nå?
– Den er vel litt på nedadgående, på samme måte som frivilligheten ellers i samfunnet.
– Hvordan vil du beskrive kulturlivet i Ullensaker?
– Det er rikt og variert. Det ser vi jo bare når vi blar i programmet for den lokale kulturuka.
– Din kjepphest som kulturaktør og frivillig?
– Vi ønsker oss flere og bedre lokaler for kulturlivet, gjerne i form av et eget hus med lagerplass. Idretten har fått mange løft opp gjennom årene. Det er kulturen sin tur på anleggsfronten nå.