Connect with us

Abonnenter

Musikk som styrkedråper

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Vi har sett det – og ikke minst følt det – mange ganger sjøl. Konserter og andre kulturopplevelser er ren vitamininnsprøytning. Nå ser det også ut til at vår kollektive apati etter koronaen kan være på retrett også.

Det var ikke uten en viss nervøsitet i kroppen at vi stilte oss i kø i Ørebro i april i år. Det var konsert med undertegnedes favoritt Joakim Thåstrøm som sto på programmet, og hvordan ville det egentlig bli å stå tett sammen i en konsertsal igjen? Vi var veldig spente, men det gikk bra. Og vi gikk på skyer tilbake til hotellet etter endt konsert.

Det var to år siden forrige gang vi var på et arrangement uten begrenset antall publikum. Den gang – i 2019 – på utsolgt ishockeykamp i Karlstad noen få dager før verden stengte og alt ble lagt på is på grunn av pandemien.

Vage minner

Det er nesten så vi ikke husker konserter i Jessheim sentrum med maks antall på 200 i publikum under Yess Alive i 2020. Her i Jessheim by var vi langt på vei de eneste som gjennomførte konserter, og vi husker opplevelsene med øm glede fordi vi kjente på hvor mye vi savnet nettopp det å gå på konsert.

Konserter og kulturopplevelser har i løpet av de siste årene fungert som medisin for mange av oss. Også artistene som kom hit og spilte følte det på samme måte. Magnus Grønneberg – frontmannen i CC Cowboys – nektet omtrent å gå av fordi han syntes det var så hyggelig å spille for folk igjen.

Rockeren Erlend Ropstad hadde nesten overtenning da han stilte på scenen under Yess Alive med fullt band og mengder av oppspart energi da han gjestet byen vår.

Folk går ut

Nå er vi tilbake til konserter under Jessheimdagene uten restriksjoner, og det er veldig hyggelig å registrere at folk ser ut til å ville ta turen ut på konsert igjen.

Konsertene med Dum Dum Boys og Hellbillies (og Amund Maarud og Onkel Tuka) ser ut til å bli utsolgte konserter på torget i sentrum, noe både byen og arrangørene – og vi – helt sikkert kommer til å få masse energi av.

Les mer om konsertene og finn link til billetter her:

Høy fart på salget til konsertene

Kroppens apotek

I en artikkel på forskning.no (link lenger ned i teksten) kan vi lese at “vi i dag vet at musikken bidrar til å frigjøre dopamin og endorfin, såkalte lykkehormoner, i hjernen. Du kan si at den åpner kroppens eget apotek. I tillegg bidrar den til å koordinere ulike hjernefunksjoner, slik at deler som er satt ut av funksjon…”.

Vi leser også – et lite “fun fact” om du vil – at “…både i Bibelen og Koranen, og i en rekke nedtegninger gjennom historien, blir det beskrevet hvordan musikk kan virke helende både på kropp og sinn.”.

Les hele teksten her: – Musikk åpner kroppens eget apotek

Heia oss

Fra Beitostølen kan vi i disse dager lese nedslående nyheter om at konserten med den svenske legenden Ulf Lundell er blitt avlyst fordi det kun var solgt 124 billetter.

Det gir oss enda en grunn til å berømme oss her i Jessheim by for å respondere i form av å kjøpe billetter når det nå nærmer seg festdager i sentrum igjen.

Kanskje bandene som gjester oss i år får samme funksjon som sykepleierne fikk for amerikanske soldater etter andre verdenskrig – altså at “…det var først etter andre verdenskrig, da sykepleiere forsøkte å spille og synge for traumatiserte amerikanske soldater, at musikk som terapi vokste frem som en akademisk disiplin.”

La oss håpe det, og la oss koste på oss et gjensyn Jessheims gladeste musikkentusiast som gjestet scenen sammen med The Husbands i 2020 – eller var det i fjor – Jessheims egen Bjarne Lindberg. Og sangen? “House of The Rising Sun”, selvsagt.

God lørdag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.