Kontakt oss

Abonnenter

Snart serveres byens “nasjonalrett”

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

I et kvart århundre har Jessheimdagene fungert som en honningkrukke der folk møter folk samtidig som vi fyller hverandre – og stedet vårt – med energi. Disse dagene i august er Jessheims “nasjonalrett”. 

Aileen Olsen Røseth er en av kulturkokkene som står bak innholdet under årets versjon av Jessheimdagene. Hun håper folk er sultne på kultur og feststunder i hjertet av byen.

– Her slår vi hull på myten om at “jo flere kokker, jo mere søl”. Her ønsker vi alle velkommen til sentrum for å bidra til at byen blir mett av folk, sier Olsen Røseth.

Mye mat

I matverdenen finner vi blant annet retten gumbo. Den består av en rik variasjon av ingredienser som blir til en smakfull og deilig rett når de blandes sammen. Gumbo representerer også tre kulturer som smelter sammen til en; europeisk kultur, den amerikanske urbefolkningen (Native American) og Vest-Afrikansk kultur forenes og blir til ett, kan vi lese i en artikkel om gumbo, som omtales som “nasjonalretten” i Louisiana, USA.

Å sammenligne Jessheimdagene med retten gumbo blir derfor ikke søkt i det hele tatt, for hva er disse festdagene i august om ikke et resultat av gode ingredienser som samles i en rett for å bli noe slagkraftig og smakfullt som vi alle kan glede oss over og med gjennom 10 dager?

110 programposter

Oppskriften til gumboen kalt Jessheimdagene består av 110 programposter som er så variert og smakrikt at det kiler i ganen en snau uke før vi sammen tar turen til Jessheim sentrum for å treffe folk, for å konsumere kultur i form av konserter, byvandring, samtaler, mat, drikke og – kanskje det aller viktigste – bidra til et levende sentrum, en levende by og fylle de møteplassene vi faktisk har her i byen.

Jessheimdagene har bidratt til at alle moteord i kommunale planer og politiske saker om byutvikling er en realitet og et tilbud vi lengter etter og ser fram til hver sommer.

Institusjoner

Gjennom 25 år (i nyere tidsregning bruker vi 1999 som startskuddet for “nye Jessheimdagene”) har Jessheimdagene vært limet som samler alle gode krefter i sentrum som et bidrag til at vårt lille sted  har et sentrum som koker og syder og bobler.

På samme måte som den lokale kulturuka gir Jessheimdagene nye innbyggere en mulighet til å orientere seg og finne ut av hva vår by og kommune har å by på.

Men der kulturuka dyrker det lokale kulturlivet, så tilbyr Jessheimdagene folk en mulighet til å se nasjonale og internasjonale artister på vår egen hjemmebane.

Vi glemmer ikke blinkskuddene av noen konserter fra Dum Dum Boys, Morten Abel, Åge Aleksandersen, Ida Maria, Marion Ravn og Erlend Ropstad (for å nevne noen musikalske høydepunkter de siste årene).

Slike minner bygger samhold. Og nye opplevelser blir som kjent til gode minner, hvis vi velger å jakte nye opplevelser sammen med andre.

Til bords

Rammeverket for å bygge fellesskap, skape minner og skaffe oss gode opplevelser henger nå helt og holdent på oss som bor her og lever våre liv her.

Noen opplevelser koster penger, men mye er gratis under Jessheimdagene. Det er det som er så fint, og det er dette som gjør at byen vår blir en smakfull rett disse dagene i august.

Alle kan finne noe å omfavne eller slurpe i seg av opplevelser.

Bordet er dekket, så det handler egentlig kun om å plukke hvilke ingredienser den enkelte av oss vil forsyne av i år.

Du finner alle de 110 ingrediensene i programmet ved å trykke på følgende:

Velbekomme.

PS! Jessheimpuls kommer til å fylle på med så mye vi kan fra Jessheimdagene i tiden som kommer. Vi gleder oss.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.