Kontakt oss

Abonnenter

Unni endelig på hjemmebane

Avatar

Publisert

Unni Askeland tar med seg utvalgte malerier fra utstillingen “Kjærlighet, sex og vantro” og inviterer til utstilling torsdag denne uka. En sjelden begivenhet å få med seg.

Utstillingen består av malerier den nybakte 60-åringen (selv velger hun uttrykket “Sexy-åringen) har laget hjemme på Kløfta under pandemien, og hun omtaler motivene som “direkte og selvutleverende” da Jessheimpuls treffer henne et par dager før åpning.

Det er i anledning Jessheimdagene 2022 at Unni Askeland har takket ja til en mini-utstilling på hjemmebane. Åpningen er altså i morgen, torsdag.

Programmet til Jessheimdagene finner du her (morgendagens program finner du lenger ned i teksten): JESSHEIMDAGENE.NO

Sjelden sjanse

– Jeg husker ikke sist jeg hadde utstilling her i Jessheim by, og jeg har aldri hatt utstilling i et kjøpesenter. Men da jeg ble spurt om å stille ut, så sa jeg ja til det, sier Unni.

INSPIRASJON: Mange av bildene i serien “Kjærlighet, sex og vantro” er direkte og selvutleverende, sier Unni. Dette motivet er også hentet fra eget liv.

Treffe folk

Hun ser på mini-utstillingen som en måte å nå ut til et annet publikum enn det som kanskje går på utstilling andre steder, og hun ser fram til å treffe folk her i hjembyen.

– Jeg kommer til å være til stede under åpningen torsdag ettermiddag (utstillingen åpner 15.00 i lokalet ved siden av Jorbærpikene i Jessheim storsenter), sier Unni.

Det er en del bilder malt under pandemien som blir utstillingens kjerne. I tillegg kommer noen nye motiver til å bli med.

AKRYL: Det er går mye i akryl når Unni Askeland maler sine bilder. Det er i all hovedsak bilder i akryl (i tillegg til noen trykk) som stilles ut fra torsdag. 

Hektisk sommer

– Sommeren som sådan?

– Det har vært ganske hektisk; jeg har vært invitert som såkalt “artist in residence” i Nord-Norge, og jeg har hatt sommerutstilling i Langesund.

Artist-in-residence-programmer gjør det mulig for kunstnere å jobbe og oppholde seg et annet sted enn i sitt vante miljø.

Les artikkelen i Jessheimpuls fra da Unni Askeland ble 60 år:

Jessheims fremste diva jubilerer

Disiplin

– Vi som ser deg på vei til og fra atelieret her byen er av den oppfatning at du er disiplinert og jobber lange dager?

– Det er noe med at jeg tenker best om morgenen, så det er en klar fordel å være på plass ganske tidlig. Jeg er dessuten ikke blant dem som må være på reise for å få inpirasjon.

– Hvor henter du så inspirasjon?

Den finner jeg i nære omgivelser, ved å lese eller ved å se på serier. Av og til handler det mest om å begrense meg litt.

– Og så er det kun det å holde på som gir resultater, legger hun til.

KJÆRLIGHET, SEX OG VANTRO: Motivet “Knuller’n” er en del av serien Unni Askeland har produsert den siste tiden. Den får vi se på veggen i Jessheim by fra torsdag. Friske takter fra en nybliven 60-åring med inspirasjon fra eget liv? Joda, det er jo det. 

Tente en gnist

Selv begynte Unni å utforske kunsten som 16-åring. Den gang var det hennes lærer Per Jota som tente gnisten på Nordby ungdomsskole. Siden ble det kunstskole og kunst som levevei for den fargerike divaen med bosted på Kløfta og atelier i vår lille by.

– Framover da, Unni?

– Nå jobber jeg med en serie store malerier, så får vi se hva høsten bringer av utstillinger og annet.

Men først og fremst handler det i disse dager om å by oss sambygdinger på en smakebit av det hun har produsert gjennom pandemien og nå nylig.

Torsdag er dagen. 15.00 er klokkeslettet, og lokalet ved siden av Jordbærpikene i Jessheim storsenter er lokasjonen.

Vel møtt.

Se programmet for åpningsdagen av Jessheimdagene – torsdag – her:

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.