Kontakt oss

Byhistorie

Kulturpris til tegner Egil

Avatar

Publisert

Tegner Egil Nyhus er vinner av Ullensaker kommunes kulturpris. Og driverne av pilegrimsherberget InnomHaug tildeles kulturvernprisen.

Den ferske kulturprisvinneren – med et bankende lokalt hjerte og internasjonal strek – er på turne i regi av den kulturelle skolesekken med sin bror Svein denne uka, og han må sies å være temmelig forbløffet da Jesshempuls tok kontakt onsdag kveld.

– Jeg har akkurat fått beskjeden fra hovedutvalgsleder for teknisk, idrett og kultur Eirik Ballestad, og jeg må innrømme at jeg blir litt svar skyldig når jeg mottar en beskjed som dette. Det er mange som gjør så mye fint for kulturen i Ullensaker, og det blir litt sånn at jeg tenker hva har jeg bidratt med lokalt, sier Nyhus.

Juryen skriver:

“Nyhus har gjennom treffsikre og humoristiske karikaturtegninger har satt Jessheim by og Ullensaker på kartet. Egils strek bidrar til refleksjon, selvinnsikt og stolthet for stedet vårt. Egil har gjort seg bemerket lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt.

Leste du denne?

Runder 40 år som avistegner

– Egil Nyhus er noe av det nærmeste vi kommer en popstjerne med internasjonalt snitt her i Ullensaker, og jeg ble personlig veldig glad da jeg så at det er han som er foreslått av komiteen som vinner av kulturprisen, sier hovedutvalgsleder Ballestad til Jessheimpuls onsdag kveld.

– Jeg må bare få si tusen takk, og dette er ærefullt, sier Nyhus, som nok har bidratt mer til kulturlivet i Ullensaker – og som Jessheim-patriot – enn han selv kanskje tror.

Merittert mann

Egil Nyhus er for eksempel den eneste som har laget et veggmaleri midt i Storgata i vår lille by. Veggmaleriet var en gave til byen som ble finansiert av Tore Kværner og Kjell Tore Skedsmo. Kunstnerne var et samarbeid mellom Egil Nyhus og kunstner Steinar Caspari. Og samarbeidet var sjelden vare for begge de to kunstnerne.

AVDUKING: Egil Nyhus sin strek kan nytes i et stort motiv i Storgata i Jessheim by. Gatekunsten er laget i samarbeid med Steinar Caspari fra Tønsberg. 

Egil har også fått sitt eget galleri på ærverdige Villa Sole, og der stiller han ut mange av sine eminente tegninger når den nyetablerte kulturarenaen holder åpent.

GALLERIÅPNING: Egil har sitt eget lille galleri i ærverdige Villa Sole midt i Jessheim by. Her er fra åpningen av galleriet.

Vi tar også med at Nyhus har fartstid i teatermiljøet i Ullensaker, og han har engasjert seg i Herredshuset gjennom mange år.

At han leverer ukentlig stripe til Jessheimpuls er også et bevis på hans lokale engasjement og et satirisk – og humoristisk – hjerte som banker for lokal kultur og Jessheim by.

2. APRIL 2021:  Den aller første Jessheim-stripa så dagens lys i Jessheimpuls 2. april i 2021. Siden den gang er det blitt stripe med lokalt snitt hver lørdag fra Egil.

Internasjonale meritter

Men det er også nasjonale og internasjonale meritter i den aktive tegnerens kjølvann. Vi nevner:

  • 1998: Årets avistegning 1997 for en karikaturtegning av Lars Sponheim
  • 2012: Gull i kategorien «karikatur» og delt Grand Prix (med kubanske Aristides Hernandez Guerrero) i den internasjonale World Press Cartoon Sintra 2012 for en karikaturtegning av Dominique Strauss-Kahn
  • 2012: Jessheimprisen
  • 2013: Årets avistegning 2011-2012 for en karikaturtegning av Anders Behring Breivik
  • 2014: Teskjekjerringprisen for 2013, sammen med broren Svein Nyhus, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år»
  • 2021: Bronse i World Humor Awards i kategorien cartoon («avistegning»)

Andre vinnere

Kulturvernprisen går til pilegrimsherberget InnomHaug på Haug gård. Det er Solveig Hansen og Trond Semming Haug som har etablert den overnattingsmuligheten.

Juryen skriver: 

“InnomHaug for å være et godt eksempel på verdiskaping gjennom alternativ bruk av eldre bygninger, og fordi herberget er et etterlengtet tilskudd til pilegrimsleden. Ved å bevare og åpne tunet for pilegrimer og andre, bidrar Trond Seming Haug og Solveig Hansen både til å ivareta og vise frem områdets historie, og til positiv omdømmebygging av kommunen.”

Haug er et verneverdig gårdstun som ligger i det verdifulle kulturlandskapet like ved Raknehaugen. Pilegrimsleden og kultursti med informasjonsskilt passerer gjennom tunet.

I 2020 åpnet Trond Seming Haug og Solveig Hansen det idylliske pilegrimsherberget InnomHaug i låven, og i år er herberget utvidet til et fint istandsatt eldre uthus som ligger oppå tunets jordkjeller. De har også laget en utendørs pilegrimsrast i tilknytning til grisehuset.

I tillegg har de etablert andelslandbruk med samme navn som herberget.

Stipend til unge lovende utøvere tildeles:

  • Didrik Heggelund Danielsen, 15 år fra Jessheim for svært gode resultater og særdeles bevisst og seriøs satsning på alpint, samt for å være en flott representant og forbilde for andre utøvere i klubben.
  • Håkon Bjerke, 25 år fra Jessheim for svært gode ferdigheter og særdeles bevisst og seriøs satsning på musikkteater, og for svært gode bidrag til lokalt musikk- og kulturliv gjennom mange år.
  • Silje Vereide, 23 år fra Jessheim for svært gode ferdigheter og særdeles bevisst og seriøs satsning på dans, både innenlands og utenlands.
  • William Sønsteng, 15 år fra Jessheim for svært gode resultater og særdeles bevisst og seriøs satsning på turn

Jessheimpuls kommer med mer utfyllende informasjon om disse prisvinnerne senere, og prisene deles ut under den lokale kulturuka i mars.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.