Connect with us

Abonnenter

Blikk for lokalt håndverk

Avatar

Published

on

Hos RS Blikk og Miljømontasje på Jessheim finner vi drøyt 100 år med kompetanse innen blikkenslagerfaget. Og i år er bedriften 20 år.

Det er god stemning rundt bordet som utgjør kantina til RS Blikk i Elektroveien på industrifeltet i Jessheim sentrum. Der har bedriften holdt til siden midten av 1980-tallet, altså siden den gang Roald Grønsås og RG Blikk åpnet dørene.

Blid trio

Og felles for den blide trioen Roger Grønsås, Sturla Harstad og Per Ivar Lund er at de alle tre begynte sin jobbkarriere som blikkenslagere hos nettopp Roald Grønsås, faren til Roger.

JUBILANTER: RS Blikk og Miljømontasje er Per Ivar Lund, Roger Grønsås og Sturla Harstad. De har 20-årsjubileum i år, men til sammen har gjengen 100 år med kompetanse hvis man legger sammen antall år de har jobbet som blikkenslagere.

Og det er denne trioen som nå jobber i RS Blikk og Miljømontasje, en type bedrift det blir færre og færre av etter hvert som årene går og masseproduksjon består.

– Vi er kanskje en utdøende rase, sier Roger Grønsås retorisk, uten at han med det antyder at bedriften med dype røtter på Jessheim og i Ullensaker skal gi seg.

– Neida, vi har satt 2024 med oppdrag og jobber, selv om det er litt roligere ved inngangen til 2024, sier Sturla Harstad.

Få spesialoppdrag

– Har faget forandret seg mye i løpet av årene dere har holdt på?

– Selve håndverket har ikke forandret seg så veldig mye, selv om det selvsagt er mer som er ferdigprodusert i dag enn tidligere. Mange hus og bygg kommer ferdige moduler, og det gjør jo at det er mindre vi må spesialisere, sier Grønsås.

– Men vi skjærer jo ut alt sjøl av det vi monterer og tekker på bygg ute på anleggene, sier Harstad.

MATBOKS: Det er matboks som gjelder hos RS Blikk, som er en bedrift som holder gamle blikkenslagertradisjoner i hevd med sine 20 år i bransjen. Ta gjerne kontakt. Små og store jobber er noe vi er vant til, sier Sturla Harstad, som nærmer seg 40 år i faget.

Små og store jobber

– Dere har store og små jobber?

– De minste jobbene er beslag under vinduer og dører for private, og de største er jo nybygg og byggeprosjekter som reiser seg rundt om på Jessheim og andre steder.

Det er for eksempel RS Blikk og Miljømontasje som gjør blikkeslagerarbeidet for Bakke Prosjekt – som blant annet bygger Jessheim Park (Idretten) i Jessheim sentrum.

Prisvinnende prosjekt

det er også RS Blikk som hadde jobben med det nye Dnb-bygget i Storgata. Det bygget ble tildelt Ullensaker kommunes aller første arkitekturpris, for øvrig.

– En veldig artig og litt spesiell jobb, sier Harstad.

PRESTISJEVEGG: Veggen på det nye Dnb-bygget i Storgata er RS Blikk og Miljømontasje sitt verk. Det var artig og litt annerledes enn mye av det vi driver med til vanlig, sier troikaen Lund, Grønsås og Harstad.

Les mer om bygget her:

Tegnet seg inn i Jessheims arkitekthistorie

Ensomme svaler

– Er det mange i Ullensaker som driver i denne bransjen?

– Det var et firma til, men egentlig er vi ganske aleine som blikkenslagerbedrift.

– Men med regelendringer og krav til administrasjon og dokumentasjon, så er det nesten så det ikke er liv laga for bedrifter som vår, sier Grønsås.

Innarbeidet

– Deres navn er godt innarbeidet?

– Ja, vil si det, sier trekløveret.

– Men vi oppfordrer til å bruke lokale håndverkere der det er mulig. Det gjelder også Ullensaker kommune, sier Grønsås.

– Det gjelder også private og enkeltpersoner?

– Ja, ta gjerne kontakt. Vi stiller opp hvis vi har kapasitet til det, understreker Harstad.

Jessheim Park

– Hvor holder dere på nå?

– Vi har vært med på siste byggetrinn av Jessheim Park, og nå er det prosjekt på Gystadmarka som venter. Det kommer til å gå slag i slag framover nå, sier gjengen i RS Blikk og Miljømontasje.

Og at det er godt miljø hos jubilanten hersker det ingen tvil om, til tross for at det begynner å bli voksen alder på de tre karene.

100 års erfaring

– Vi har vel 100 år – og nesten vel så det – på baken når vi legger sammen antall år vi har jobbet i bransjen, sier Sturla Harstad.

Og nå også 20 år som RS Blikk og Miljømontasje.

Jessheimpuls gratulerer med jubileum.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.