Abonnenter
– Demens-bevisstheten økende
Ullensaker Demensforening jobber ufortrødent med å holde bevisstheten oppe rundt sykdommen. På selveste Alzeheimerdagen ble ordfører Schumacher “kidnappet” av foreningen. Det satte han pris på.
– Det er mitt klare inntrykk at det er en økende bevissthet i lokalsamfunnet vårt rundt demens, og det er mye takket være den iherdige innsatsen til Ullensaker Demensforeninge, sier Eyvind J. Schumacher der han blir geleidet ut til en ventende bil av Mona Thomsen og Kjersti M. Godin som representerer nevnte forening.
“Kidnappingen” er et ledd i å løfte fram fokus på demens, og 21. september er jo den internasjonale Alzheimerdagen.
Tidligere på dagen var duoen og snakket med butikkledere ved Jessheim storsenter, og et samarbeid rundt bevisstgjøring hos butikkansatte er allerede i gang.
– Kall oss gjerne gnagsår, for vi er ganske påskrudd når det kommer til Ullensaker kommune sin oppfølging av forpliktelsen om å gjøre Ullensaker til et mer demensvennlig samfunn, sier Mona Thomsen.
INNSAMLING: Elever som har valgfag kalt Innsats for andre ved Vesong og Nordby ungdomsskoler skal samle inn penger under årets demensaksjon. Her ser vi Amalie E. Nordtømme, Fredrik Vatndal, Sara Korstadhagen, Oda Marie Kvam-Thoresen, Tiril O. Grindvoll, Erle Nansdal-Hagen og Linnea Thorkeldsen Stavdal fra Vesong ungdomsskole.
Historisk avtale
Ullensaker Kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen skrev under avtalen som forplikter kommunen til å bli mer demensvennlig i april i år.
– Hva ligger egentlig i denne forpliktelsen og i et mer demensvennlig samfunn, Mona?
– Det handler kort og godt om å legge forholdene til rette – ved å opplyse, informere og i form av aktiviteter – slik at personer med demens lettere kan delta i hverdagsaktiviteter, sier Thomsen.
– Hvordan ser dere for dere at dette kan foregå i praksis?
– Ullensaker kommune sitter midt i smørøyet og kan bidra til at det kommer på plass en arbeidsgruppe som jobber videre med hvordan dette skal foregå. Vi i demensforeningen sitter gjerne i en sånn gruppe, og så vet vi at frivilligheten i Ullensaker er eksepsjonell når det kommer til å bidra, sier Thomsen.
– Arbeidsgruppen er snart på plass, bekrefter ordfører Schumacher.
Drøyt 500 personer
140 norske kommuner samarbeider med interesseorganisasjoner for å skape et mer demensvennlig lokalsamfunn. Nå forplikter også Ullensaker Kommune seg til å bidra.
523 personer i Ullensaker har i dag diagnosen demens. Mørketallene er trolig temmelig store, og det er et faktum at stadig yngre får demens.
Opplæringen
Opplæringen går ut på å spre kunnskap blant ansatte i ulike yrkesgrupper som for eksempel i butikker, banker, apotek, transport, osv.om hva demens er og hvordan gi god service til personer med demens.
På den måten kan det bidra til at det blir lettere for personer med demens å utføre vanlige hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, gå til frisøren, på apoteket, ta taxi, være i fysisk aktivitet eller bruke kulturaktiviteter som bibliotek, kino og konserter.
Leve med sykdom
– Jeg tror de fleste har opplevd å møte på en person som virker forvirret i butikken. Opplæringen består av enkle tips og grep til hvordan man kan bistå disse på en mild og effektiv måte. Et mer demensvennlig samfunn handler om å møte personer med demens på en god måte.
– Ved at flere i samfunnet kan litt mer om demens, blir det lettere å leve med sykdommen og resultatet er et vennligere samfunn for alle.
I dag lever over 100 000 nordmenn med en demens-sykdom og mange av disse bor hjemme. Dette arbeidet retter seg ikke til innholdet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men til alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens.