Kontakt oss

Abonnenter

Historiske underskrifter om demens

Avatar

Publisert

Et lite stykke by- og helsehistorie ble virkelighet på rådhuset i torsdag ettermiddag. Ullensaker Kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen skrev under avtalen som forplikter kommunen til å bli mer demensvennlig.

Mina Gerhardsen og ordfører Eyvind J. Schumacher formaliserte et samarbeid der kommunen forplikter seg til å jobbe for å spre informasjon og jobbe for at Ullensaker skal bli et mer demensvennlig samfunn.

Kursing

–  Kursing, tilrettelegging og kunnskap om demens er veldig viktig. Og hvis informasjon om demens spres ut til folk som møter folk så er vi på god vei, sa Mina Gerhardsen, meget fornøyd med å kunne formidle videre at Ullensaker som stor kommune nå er en av drøyt 140 kommuner som forplikter seg til å for denne saken.

– Det er ofte ikke så mye som skal til i et lokalsamfunn; benker, følge med på om folk surrer og roter, om de har på seg skotøy eller tøfler og en holdning om at det sikkert er en feil hvis noen glemmer å betale for seg i en butikk, sa Gerhardsen.

Bevisstgjøring

– Bevisstgjøring og informasjonsarbeid  er en stor del av dette arbeidet, og vi ser fram til å bidra som kommune, var beskjeden fra ordfører Schumacher.

Det er noe Mona Thomsen og Ullensaker demensforening garantert legger seg på minnet, for dette er en gjeng som har jobbet ufortrødent og utålmodig – og målbevisst – for å bedre kårene for demente og pårørende i Ullensaker kommune.

– Det er nå jobben med dette begynner sa Thomsen.

523 ullsokninger

140 norske kommuner samarbeider med interesseorganisasjoner for å skape et mer demensvennlig lokalsamfunn. Nå forplikter også Ullensaker Kommune seg til å bidra.

523 personer i Ullensaker har i dag diagnosen demens. Mørketallene er trolig temmelig store, og det er et faktum at stadig yngre får demens.

Neste uke skriver ordfører Eyvind J. Schumacher og generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen under dokumentet som forplikter Ullensaker kommune til å jobbe for et mer demensvennlig samfunn lokalt hos oss.

Har du lest denne?

Demens på timeplanen igjen

– Endelig

Dette er noe Mona Thomsen og Ullensaker demensforening har jobbet for å få til i lang tid, og Thomsen sier det er en gledens dag å få på plass et dokument med signaturer som forplikter.

– Hva ligger egentlig i denne forpliktelsen og i et mer demensvennlig samfunn, Mona?

– Det handler kort og godt om å legge forholdene til rette – ved å opplyse, informere og i form av aktiviteter – slik at personer med demens lettere kan delta i hverdagsaktiviteter, sier Thomsen.

– Hvordan ser dere for dere at dette kan foregå i praksis?

– Ullensaker kommune sitter midt i smørøyet og kan bidra til at det kommer på plass en arbeidsgruppe som jobber videre med hvordan dette skal foregå. Vi i demensforeningen sitter gjerne i en sånn gruppe, og så vet vi at frivilligheten i Ullensaker er eksepsjonell når det kommer til å bidra, sier Thomsen.

– Men kommunen kan også bidra til å trykke på for at dette kommer på plass og blir en del av det store bildet hva helse gjelder i vår kommune, legger hun til.

Det var sinne og frustrasjon da demens ble debattert under valgkampen i 2019:

Harmdirrende om demens

Opplæringen

Opplæringen går ut på å spre kunnskap blant ansatte i ulike yrkesgrupper som for eksempel i butikker, banker, apotek, transport, osv.om hva demens er og hvordan gi god service til personer med demens. På den måten kan det bidra til at det blir lettere for personer med demens å utføre vanlige hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, gå til frisøren, på apoteket, ta taxi, være i fysisk aktivitet eller bruke kulturaktiviteter som bibliotek, kino og konserter. 

Leve med sykdom

– Jeg tror de fleste har opplevd å møte på en person som virker forvirret i butikken. Opplæringen består av enkle tips og grep til hvordan man kan bistå disse på en mild og effektiv måte. Et mer demensvennlig samfunn handler om å møte personer med demens på en god måte.

– Ved at flere i samfunnet kan litt mer om demens, blir det lettere å leve med sykdommen og resultatet er et vennligere samfunn for alle.

I dag lever over 100 000 nordmenn med en demens-sykdom og mange av disse bor hjemme. Dette arbeidet retter seg ikke til innholdet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men til alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens.

Den forpliktende avtalen underskrives neste uke.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.