Kontakt oss

Abonnenter

En hullete vinner å beundre

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det er i nærheten av 100 år siden helsetrøya så dagens lys. Og hvem liker ikke gamle slitere? Den får oss til å tenke på Jessheims egen industrihistorie.

Det knirker i de grove plankene som utgjør gulvet på en falleferdig «front porch», eller gulvet til den gamle uteverandaen. Vinden glefser etter støvdjevler og “tumbleweeds” (rullebusker) i hælene ute på slettene, og en gyngestol knirker når også den tar del i præriedansen. 

Ut gjennom nettingdøren kommer en mann med to dager gammelt skjegg. Bukseselene henger i knehøyde. Han tar en drøy slurk av ølflaska og tørker seg rundt munnen med under- armen. Han får fyr på sneipen som henger i munnviken. Det drysser aske ned på helsetrøya som er flekkete av gamle måltider.

Han stirrer med røde øyne ut i den nye dagen, snur seg og går inn igjen.

PROTOTYPEN: Slik så prototypen fra 1920-tallet ut: Foto: skjermdump

Ja, sånn er klisjeen. Skal en slask portretteres, så er det så altfor lett å ty til det visuelle grepet med å tre på fyren ei helsetrøye.

Kast inn en banjo og et tomt blikk, så har du full, stereotypisk pakke, for å si det sånn. Slik falmer noe av verdigheten til et hedersplagg som helsetrøya.

Ja, et hedersplagg!

DET INGEN ANDRE HAR: Helsetrøya var noe alle ikke hadde i sin tid. Dette er en annonse fra en klesbutikk. 

Helsetrøya ble funnet opp av Kaptein Henrik Brun fra Uvdal på 1920-tallet. Brun arbeidet som kaptein i blant annet Garden og utviklet helsetrøyen basert på sin lange erfaring fra fjellet.

Plagget fikk rask luft under vingene fordi den var funksjonell i alle typer vær. Helsetrøya var rett og slett en god investering.

Og helsetrøya har i perioder vært en del av motebildet, noe ikke minst popstjernen Madonna har bidratt til.

STILIKON: Artisten Madonna har vært et stilikon siden hun dukket opp på radaren på 80-tallet. Foto

Vi som aldri var spesielt begeistret over å være i militæret lærte å sette pris på dette hvite vidunderet når vi tok på oss tørt tøy etter å ha stavret rundt på en eller annen norsk vidde med Nato-planker under de kalde støvlene.

GENERASJONSPLAGG: Helsetrøya er brukt av alle generasjoner opp gjennom historien. Foto: Digitalt Museum

Fakta om helsetrøya:

  • Helsetrøya er sunn fordi det hullete stoffet ventilerer bort overskuddsvarmen og fjerne fukt fra trøya og ut i neste lag.
  • Samtidig har plagget høy isolasjonsevne fordi – og dette er viktig – hullene motvirker at stoffet tettes til med avfallsstoffer fra huden.
  • De strides om opprinnelsen. Men den tidligste reklamen sto på trykk i et villmarksmagasin i New York i 1903.

Helsetrøya er også en del av populærkulturen. Madonna har brukt helsetrøye, og det er jo et kjent plagg i rockehistorien. Jeg kommer i farten på Sid Vicious i The Sex Pistols og Joakim Thåstrøm som  har vist seg på scenen i helse-trøya.

FØRSTEMANN: Den svenske bokseren Ingemar “Ingo” Johansson sies å være den første idrettsutøveren som ble sponset av en undertøysfabrikant.

Legandariske Ingemar “Ingo” Johnansson er den første idrettsutøveren som var sponset av en undertøysfabrikant, og helsetrøya har sågar vært på toppen av Mount Everest, i 1953.

EVEREST: Helsetrøya har til og med vært på toppen av Mount Everest. Det skjedde i 1953. 

Helsetrøya har ingen direkte relasjon til Jessheim, men fenomenet gjør jo en skribent nysgjerrig på industrieventyret i Kverndalen rett øst for byen vår.

I Kverndalen lå nemlig ullvarefabrikken til Peder P. Wætthen. Der produserte de ullvarer helt fram til fabrikken ble lagt ned i 1956.

Les mer om fabrikkeventyret i Kverndalen her:

Industrieventyret på Jessheim

De produserte ikke helsetrøyer i Kverndalen, men hva laget de egentlig der nede i det vesle dalføret? Og finnes det plagg der ute som er produsert her på Jessheim?

Det er vel verdt å nøste i, for dette er også en del av vår kollektive historie i den vesle byen vår.

Har noen tips til klær eller annet som er produsert lokalt på Jessheim? Og finnes det bilder?

Ta i så fall kontakt.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.