Connect with us

Byhistorie

Folklore i vår midte

Avatar

Published

on

Rett nord for Jessheim finner vi et markert sted der sagnet om en ung jentes død lever videre.

I sagnet om Kastet på Ljøgodtmoen fortelles det at en jente for veldig lenge siden døde etter et kappløp om en gutt mot en annen jente.

Ullensaker Historielag har merket plassen (i 2014), men det er mange av oss som kanskje ikke har fått med oss akkurat dette turmålet i kort avstand fra Jessheim sentrum.

HER: Kastet er merket med rød ring, og stedet er inn i skogen der fylkesvei 460 og Valhallvegen treffer hverandre. Et høyst levende sagn i nærmiljøet er verdt å få med seg. 

To jenter

Sagnet lyder som følger:

Det fortelles at to unge jenter fra Kopperud nordøst i kommunen skulle kappløp om en gutt. Den ene jenta skulle løpe om Ullensaker kirke, og den andre jenta skulle løpe om Hovin for å komme først fram til et avtalt mål sydvest i bygda. Men ingen av jentene nådde fram.

Den ene stupte død ved Fjellhamar (nedenfor Myrvold Hagesenter/Myrvold Planteskole). Den andre døde på Ljøgodtmoen (merket med rød ring på kartet) hvor Kastet fortsatt vises.

SKILT: Du ser skiltet der Valhallvegen treffer fylkesveien oppe i næringsparken. Kastet ligger 100 meter inn i skogen. Det er sti inn til plassen. 

Gammel skikk

Det var en gammel skikk at når man gikk forbi et sted der noen hadde dødd ved en ulykke eller annen særegen måte, så kastet man på en kvist. På den måten oppsto større eller mindre kvisthauger. Og disse ble kalt et kast.

Over Ljøgodtmoen var det mange veifarende, for det var her den tidligere kirkeveien fra Smedstua til Korsmo gikk. Det finnes fortsatt folk som husker hvor stort dette kastet var. Det fortelles at det var over en mannshøyde høyt.

Det å ikke kaste på en kvist var uforskammet, og det kunne bringe ulykke over den som lot være.

Sving innom

INTERESSANT: Jeg har alltid vært opptatt av sagn og lokal folklore, sier Jessheim-borger Leif G. Lepsøe til Jessheimpuls. 

Skikken var å kaste på en fersk barkvist,  så gjør gjerne det hvis du tar turen til stedet for det gamle sagnet.

Det er merket fra gang- og sykkestien i området, og det er ikke mer en 100 meter å gå på sti. Det er også en benk der folk kan ta en – unnskyld uttrykket – pust i bakken…

Kilde: Ullensaker Historielag sin plakett på stedet

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.