Connect with us

Folk

Stipender og prisvinnere kunngjort

Avatar

Published

on

Det gror godt blant de unge kulturtalentene i Ullensaker, og vårt lokalsamfunn sin historie løftes fram ved at det vandrende historiske leksikon Mads Ljøgodt løftes fram som en bauta når det kommmer til lokal kulturhistorie og bevaring av det. 

Kulturpris, Kulturvernpris og Stipend til unge lovende utøvere overrekkes under offisiell åpning av Lokal Kulturuke fredag 8. mars på Ullensaker kulturhus sin jubileumskonsert kl. 20.00 i Ullensaker kulturhus.

Sjelden blomst

Mads Ljøgodt er en kulturblomst av de sjeldne, og få i Ullensaker kan historie så godt som Mads. Få har som Mads Ljøgodt vært kontinuitetsbærer og konservator av Ullensaker-dialekten i praksis.

POPULÆRT: Byvandringer i Jessheim sentrum er en populær øvelse i regi av Ullensaker Turlag. En stor del av æren tilfaller Mads Ljøgodt sin kompetanse og fortellerevne som guide rundt i sentrum. 

Og på grunn av hans kompetanse og særegne fortellerstil er det rift om å være en del av nettopp Mads sin gruppe under byvandringene som Ullensaker Turlag arrangerer hver sommer. Måtte det vare.

Historieboka Mads

Det også disse kvaliteter juryen har lagt vekt på når de tildeler Mads Ljøgodt kulturvernrisen for 2024:

“Ullensaker kommunes Kulturvernpris 2024 tildeles Mads Ljøgodt for hans inngående kunnskap om bygdas historie både om steder og personer, og for gjennom mange år å ha tatt vare på Ullensakerdialekten og Ullensakerhistorien, både gjennom sitt arbeid i Ullensaker historielag og privat.”

Det ble også løftet fram at Mads Ljøgodt er en ressursperson for kommunen når det kommer til å finne nye veinavn med historisk forankring.

Kontinuitet

Kontinuitetsbærere er også et ord som kan brukes om de unge talenentene som tildeles stipend på lydende 15.000 kroner for jobben de legger ned innenfor hvert sitt kultur- og idrettsfest.

Brødrene Fredrik og Håkon Ødegård bærer slektene Kjos og Ødegård sine musikalske tradisjoner videre ved at de begge to er utøvende musikere. Instrumentene er henholdsvis trommer for Fredrik (20) og blåseinstrument for lillebror Håkon (16).

TALENT: Fredrik Ødegård er en habil trommeslager med lang fartstid i korps. Nå er det jazz som ligger unggguttens hjerte aller nærmest. Han mottar stipend fra Ullensaker kommune. 

Juryens begrunnelse for de to er:

“Håkon Ødegård 16 år fra Jessheim tildeles stipend for svært gode ferdigheter og særdeles bevisst og seriøs satsning på musikk, samt for gode bidrag til lokalt musikk- og kulturliv.”

“Fredrik Ødegård 20 år fra Jessheim tildeles stipend for svært gode ferdigheter og særdeles bevisst og seriøs satsning på musikk, samt for gode bidrag til lokalt musikk- og kulturliv.”

TUBA: Håkon Ødegård mottar stipend for den grundige og gode jobben han legger ned med sitt instrument tuba. Korps og musikk går i arv hos familien Kjos Ødegård, som har bidratt gjennom mange generasjoner. 

Idrettstalent

Ull/Kisa Friidrett har hatt et voldsomt løft de senere år – blant annet med seier i Holmenkollstafetten i 2023, en seier som henger høyt.

Men også i de yngre rekkene er det utøvere som gjør seg bemerket på resultatlistene. En av dem er det unge løpstalentet Wilma Anna Bekkemoen Torbiörnsson(16). Til tross for sin unge alder er hun rangert høyt oppe på rangeringslistene på 1.500 meter, og hun har representert Norge i ungdoms-OL på både  1.500 meter og 3.000 meter.

Juryen begrunnelse er: “Wilma Anna Bekkemoen Torbiörnsson, 17 år fra Borgen for svært gode resultater og særdeles bevisst og seriøs satsning på friidrett.”

Teatertradisjoner

Ullensaker har lange teater- og revytradisjoner å skilte med, og ingenting er hyggeligere enn å registrere at det dukker opp nye talenter som kan overta stafettpinnen som regissør og sjef for forestillinger.

Guro Lillegård Bjørnslett (21) er et sånt talent. Sin unge alder til tross, så har hun allerede en god porsjon erfaring på flere områder innen teater.

Og høsten 2023 fikk Guro sin debut som regissør. Da hadde hun ansvaret for Ullensaker Teater sin oppsetning av “Jul i Lønneberget”, en forestilling med fint driv og gode skuespillerprestasjoner.

Juryens begrunnelse er som følger:

“Guro Lillegård Bjørnslett, 22 år fra Borgen for svært gode ferdigheter og særdeles bevisst og seriøs satsning innen musikkteater, samt for gode bidrag til lokalt kulturliv.”

Leste du denne?

Regidebutant med stålkontroll

PS! Vi nevner også at undertegnede torsdag kveld ble oppringt med beskjed om at kulturprisen 2024 sendes i denne retning. Begrunnelsen fra juryen er som følger: “Ullensaker kommunes Kulturpris 2024 tildeles Øyvind Mo Larsen for sitt arbeid for å bygge stedsidentitet og stolthet for Jessheim og Ullensaker, og sitt bidrag til kulturlivet både som artist og skribent.”

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.