Kontakt oss

Byhistorie

Ingrid bytter beite

Avatar

Publisert

Ingrid Berg Mehus går fra en hovedrolle i Raknehaugspillet til en annen hovedrolle. Nå skal hun utvikle spillets musikk videre. 

– Ærefrykt, giret og litt redd…

Slik beskriver musikeren, komponisten og fjorårets innehaver av rollen som Marit i gropa under Raknehaugspillet 2023 overgangen fra skuespiller til komponist og musikalsk ansvarlig.

Nå er det nye folk som bekler bærende roller i Raknehaugspillet.

Les om dem her:

Proffene inntar Raknehaugspillet

Moden nå

– Men jeg føler meg også klar og moden til å gå på oppgaven med å utvikle musikken til Raknehaugspillet videre, legger hun til.

Ingrid har store sko å fylle med å ta musikken videre når hun nå tar utgangspunkt i det Vegar Storsve komponerte i “gamle dager” og som Wollert Krohn Hansen utviklet videre til fjorårets forestilling – den første siden Raknehaugspillet la inn årene på slutten av 1990-tallet.

– Hvordan tenker man rundt et slikt oppdrag?

– Godt spørsmål, men det er noe med å våge å takke ja når tanken om du har lyst melder seg. Vegar og Wollert har gjort en kjempejobb med materialet som ligger der, og jeg har en formening om hvor jeg har lyst til ta musikken rent lydmessig.

Ny musikk

– Bearbeider du eksisterende materiale, eller skriver du også ny musikk til årets forestilling?

– Begge deler. Jeg arrangerer om noe av det Vegar og Wollert har laget, og så kommer det ny musikk fra meg i tillegg.

– Har du god tid?

– Jeg har jo ikke det, men jeg setter av tid til å jobbe dedikert med dette. Og vi kommer i mål, sier Ingrid, som ser det som er fordel at hun har hatt en rolle i spillet når hun nå skal utvikle musikken videre.

Mytisk tilnærming

Forfatteren av Raknehaugspillet –  Pål Mathiesen – har forandret tittelen på fjorårets spill, «Oberstens dom», til årets «a ‘Mor», og ønsker med det å fokusere på Marits forhold til sin mor, og det mer symbolske «moder jord». Ingrid leter derfor etter en mere mytisk tilnærming til det musikalske.

Ingrid ønsker, sammen med forfatter og regissør Tore Østvang – gjennom det musikalske – å finne et uttrykk for en religiøs og spirituell søken i vår tid. Det blir en jakt etter nye toner, eller etter en ny måte å sette sammen forskjellige musikalske tradisjoner.

Nært samarbeid

Ingrid Berg Mehus ønsker å skape et nært samarbeid mellom Ullensaker spelemannslag og årets tre nye musikere:

  • Birger Mistereggen fra Rendalen, er utdannet folkemusiker og perkusjonist. I Raknehaugspillet vil han bl.a. spille på slåttetromme og munnharpe. Han har jobbet 20 år i KORK, Kringkastingsorkesterert, men også med så forskjellige grupper som Ophelia Ragtime Orchestra, Trio Mediaeval og Vamp. Han er universitetslektor ved Musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø.
  • Håkon Huldt-Nystrøm, ettertraktet kontrabassist, utdannet fra Norges musikkhøgskole, har også jobbet med Kringkastingsorkesteret. Han har vært solist med Det Norske Blåseensemble og spiller fast i Det Nye Norske Storband
  • Rolf Erik Nystrøm er saksofonist og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole. Han spiller innenfor mange genre, men er spesielt kjent for samtidsmusikk og improvisasjon. Han har spilt på over hundre album, urfremført verk over hele verden, blitt nominert til Spellemamannsprisen, skrevet musikk til tv, teater- og danseforestillinger, bl.a. til «Fuglane» ved Nordland teater, og vært kunstnerisk leder og Artist in Residence ved Ultimafestivalen i Oslo.
  • Ullensaker Spelemannslag har alltid gått utradisjonelle veier, og samarbeidet mye med musikk-, danse og teatergrupper.  De var med på Raknehaugspillet på 90-tallet under ledelse av Vegar Storsve, som også komponerte musikken. I dag ledes spelemannslaget av Grethe Bekkedal Skrebergene, men hun har fortsatt med seg Vegar, som i dag jobber på Norges musikkhøgskole.

– Jeg ser fram til dette samarbeidet, sier Ingrid til Jessheimpuls.

Raknehaugspillet vises i perioden 12.- til 16. juni i år.

Les mer om Raknehaugspillet: TRYKK HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.