Kontakt oss

Abonnenter

Munch, Satyricon + Jessheim = sant

Avatar

Publisert

Fotograf Morten Andersen fra Jessheim kobler tung musikk og Edvard Munch i den siste fotoboken som bærer hans navn. 

I slutten av april åpnet utstillingen “Satyricon & Munch”, en utstilling som beskrives slik av museets program. Den vises til og med 28. august, så det fortsatt tid hvis du ikke har sett utstillingen.

Les mer på Munchmuseet.no

“Et stemningsfullt og annerledes møte mellom musikk og billedkunst i en av våre aller største saler. Til denne utstillingen har black metal-bandet Satyricon laget et spesialkomponert musikkverk som kobles sammen med utvalgte malerier og grafiske arbeider av Edvard Munch.”

Les NRK sin anmeldelse av utstillingen – som henger til 28. august- her:

En sjeldent mektig opplevelse

Den som har dokumentert hele prosessen fotografisk er Morten Andersen fra Jessheim, profesjonell fotograf med lidenskap for musikk, og da i særdeleshet rocken.

TETT PÅ: Det var interessant å henge på gjennom prosessen til Satyricon, sier fotograf Morten Andersen. Han kom tett på Sigurd Wongraven og de andre i bandet da de jobbet i studio.

Fakta Morten Andersen

  • Morten Andersen (56) fra Jessheim
  • Har jobbet som fotograf siden begynnelsen på 80-tallet.
  • Er kjent som rockefotograf og levd tett på norsk rock i mange år
  • Har gitt ut 24 fotobøker.
  • Fikk Oslo bys kunstnerpris for 2017.
  • Utallige fotoutstillinger i inn- og utland.
  • Har hatt med bilder på utstillingen Norsk dokumentarfotografi på Henie Onstad kunstsenter i år.
  • Har siden 2011 mottatt kunstnerlønn fra Staten.

Bestillingsverk

SLUTTFASEN: Morten Andersen fotografert i sluttfasen av arbeidet med boken “Satyricon & Munch”. Jeg ble fornøyd med resultatet, sier han til Jessheimpuls. 

Ble kontaktet

– Hvordan kom dette i stand?

– Munchmuseet kontaktet meg fordi det var ønskelig å dokumentere prosessen der Satyricon jobbet fram musikk som kobles sammen med kunsten til Edvard Munch, sier Andersen.

Han beskriver prosessen som interessant og krevende. Krevende fordi settingen stort sett var Satyricons jobbing i studio og da bandet og frontmann Sigurd Wongraven valgte ut malerier de skulle ta utgangpunkt.

SATYRICON: Sigurd Wongraven (t.v.) er hovedmannen i Satyricon. Han og bandet har jobbet i tre år med å sette lyd til utvalgte malerier av Edvard Munch. Prosjektet omtales som svært vellykket.

– Jeg ble kontaktet på grunn av rockebildene jeg har tatt gjennom mange år, sier Andersen, som har sagt dette om seg selv og sitt valg av yrke i tidligere intervjuer:

“Musikkinteressen min var helt avgjørende for at jeg begynte å fotografere. Det var stort sett konserter og band som jeg fotograferte de første årene. Fotograferingen ble en del av musikkinteressen, en del av identiteten min. Og musikk er fortsatt en viktig inspirasjon inn i mitt fotografi.”

BOKA: Slik ser boka til Morten Andersen ut. Dette er det første bestillingsverket han har levert i bokform siden han begynte å fotografere for drøyt 40 år siden.

Frie tøyler

– Så museet ønsket seg en Morten Andersen-bok, noe som gjorde at jeg egentlig har hatt veldig frie tøyler og minimalt med innblanding fra eksternt hold; alt jeg har laget av fotobøker tidligere har sprunget ut fra egne ideer, og det jo sånn jeg er vant til å jobbe, sier han.

– Det blir ikke feil å kalle deg dokumentarfotograf?

– Det var det jeg ønsket å bli da jeg utdannet meg til fotograf, og det å dokumentere er helt klart viktig for meg – samtidig som jeg er opptatt av å fortelle en egen historie i bøkene jeg har laget.

– Men så er det jo det som er så fint med fotograf, at det fungerer fint som kunstform og til å dokumentere for ettertiden.

INTENST: Satyricon jobbet intenst i studio med musikkprosjektet som kobler deres musikk og Munchs kunst. 

Interessant prosess

– Kjente du karene i Satyricon fra tidligere?

– Jeg kjente til dem, men jeg kjente dem ikke personlig. Og jeg må si det har vært interessant å se hvordan de har jobbet dedikert med dette prosjektet. Metall er heller ikke en sjanger jeg kjenner veldig godt til, sier Morten.

– Men de har laget et veldig fint prosjekt, og jeg er veldig fornøyd med den boken jeg har laget om dette prosjektet, sier han.

– Hvor lenge pågikk dette?

– Jeg har jobbet med dette gjennom ett år, men Satyricon har jobbet tre år med dette prosjektet. Det er en veldig dedikert gjeng.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nytt prosjekt

– Hva driver du med nå for tiden?

– Akkurat nå jobber jeg med et nytt skogprosjekt, og det blir utstilling til høsten.

– Tar du fortsatt rockebilder?

– Ikke så mye som før, men det hender jeg får tid til det. Det er gjennom de bildene at fotografi ble mitt levebrød, sier Andersen.

Les om da Morten Andersen stilte ut på hjemmebane på Jessheim for aller første gang i 2019:

Endelig henger Morten på Jessheim

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.