Kontakt oss

Byutvikling

Nå er det politisk alvor

Avatar

Publisert

Tallknuser og prognosedetektiv Svein Tore Marthinsen skal lede valgkampdebatt i Jessheim bibliotek kommende torsdag. Hvem får makten i Ullensaker de neste fire årene?

Før kommunevalget i 2019 mente Marthinsen at valgresultatet kom til å ligge og vippe med tanke på om det ville bli borgerlig eller rød-grønt styre i Ullensaker. Det ble jevnt helt inn, og for første gang på 20 år (eller så) ble det rød-grønt flertall i vekstkommunen Ullensaker.

Torsdag skal Svein Tore Marthinsen lede valgdebatt i Jessheim bibliotek igjen, og han er opptatt av å rette blikket framover mer enn å skue tilbake på det som har vært det politiske landskapet de siste årene. Hva har de fått til, og hva har de ikke fått til. Det er dette den etter hvert erfarne debattlederen ønsker svar på.

Debatten begynner 19.00 kommende torsdag. Stedet er Jessheim bibliotek. Ta turen og bli opplyst, er oppfordringen fra både debattleder og Jessheimpuls.

Les mer om Marthinsen her:

Den politiske kirurgen er klar

Upopulære

– Hvem vinner valget i Ullensaker til høsten, for å gå rett på sak?

– Det vi vet er at nasjonale tendenser går igjen lokalt, men vi vet også at lokalvalg er mer uforutsigbare enn stortingsvalg. Det som er interessant i forkant av dette valget er at den sittende regjeringen er upopulær. Jeg kan ikke huske noe lignende historisk sett her til lands, sier Marthinsen.

Disse står på liste til valget

Åpent i Ullensaker

– Og det betyr?

– Det betyr at med nasjonalt blikk så er det blått, men i Ullensaker tror jeg det er mer åpent enn vi kanskje skulle tro – ikke minst på grunn av at de som styrer nå har en bred samarbeidsplattform som ser ut til å ha holdt gjennom fire år.

Ukjente fjes

– Hva blir viktig i valgkampen?

– Arbeiderpartiet og Høyre stiller med totalt ukjente ordførerkandidater, og det knytter seg en viss spenning til hvordan det vil slå ut. Det kan hende at politikken og fungerende lokallag politisk er viktigere enn hvem ordførerkandidaten er i Ullensaker.

– Det er mange innflyttere her i kommunen – i tillegg til at valgdeltakelsen er under landsgjennomsnittet – så personer er kanskje mindre viktig enn man skulle tro?

Hvem skal lære bort historien?

Privat sektor

– Men det er mange i Ullensaker som jobber i privat sektor, og de stemmer gjerne borgerlig, sier Marthinsen, som også er spent på om Høyre vil makte å komme seg ut av Fremskrittspartiets skygge denne gangen.

– Det er med andre ord mange variabler som spiller inn i forkant av valget her i Ullensaker, legger han til.

Valgkamp-skuta så vidt i sig

Debatt torsdag

Torsdag er det som nevnt debatt i biblioteket, og dette blir en første indikasjon på hvordan temperaturen blir under årets valgkamp.

– Høyre og Arbeiderpartiet stiller med vikarer for sine ordførerkandidater, men ellers er det listetoppene som stiller til debatt, sier Marthinsen.

Veksten

– Hva kommer du inn på denne runden?

– Ullensaker vokser med rundt 1.000 innbyggere i året, og veksten har vært formidabel de siste tiårene. Jeg ønsker å komme inn på de forskjellige aspektene ved vekst i denne debatten.

Blant annet blir det spurt om dette:

  • Den rødgrønne posisjonen sa før 2019-valget at de ønsker å begrense veksten – har de lyktes med dette?
  • Den borgerlige opposisjonen synes Ullensaker sier for mye nei til initiativ. Er det slik?

Det blir anledning til å stille spørsmål underveis.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.