Kontakt oss

Abonnenter

Stormfull politisk uke venter

Avatar

Publisert

Det har vært høye bølger i debattene tidligere, men tirsdag er det duket for den første politiske stormen etter det politiske skiftet. Kommunestyret skal behandle flere saker der kutt i stillinger er tema. 

Vi har fått forsvarsler – i utvalgssmøter og i formannskapet – om det som vil av komme av debatt når kommunestyret skal behandle sakene som medfører kutt i stillinger.

  • Det skal kuttes i stillinger for å spare inn 20 millioner kroner i 2024, og dette arbeidet er allerede i gang
  • Det skal kuttes i bruk av konsulenter tilsvarende 10 millioner kroner i løpet av 2024
  • Kutt i SFO-stillinger – 23 i tallet er nevnt – er også på agendaen til de borgerlige for å få budsjettet for 2024 til å gå opp

De politiske blokkene er fundamentalt uenige i disse sakene, og det kommer garantert til å merkes i debatten tirsdag.

Foreldreopprop

Mest engasjement er det så langt rundt kutt i SFO-ansatte, og før helgen gikk det ut et opprop til alle kommunestyrepolitikerne fra foreldregruppene ved alle  barneskolene i kommunen – altså ingen liten mobilisering som har pågått inn mot behandlingen av saken i kommunestyret.

Noe av essensen i brevet er som følger:

“De minste barna er bare fem år når de starter på SFO. Det er barn som ennå trenger mye hjelp, omsorg, trygget, et sted å få trøst og et sted å bli sett. SFO skal og bør være et sted ungene våre trygt kan være mellom skole og hjem i en for mange hektisk hverdag. Og foresatte skal kunne være sikre på at barna blir ivaretatt. Det er flere hundre nye 1.klassinger på SFO hver høst i vår kommune. Disse barna kommer fra barnehagen hvor voksentettheten ligger på 1:6, og over en sommer går de til en voksentetthet på 1:15. Med en voksen pr 15 barn, får barna fire minutter med oppmerksomhet fra en voksen i timen, før vi trekker fra matlaging, pauser eller lignende. Det er lite nok tid, og må ikke kuttes ytterligere!”

I forslaget som skal behandles foreslås det en voksentetthet på 1:18 – noe som vil tilsvare kutt i 23 stillinger.

LES HELE BREVET HER

Steile fronter

Det dro seg til allerede i formannskapet i forrige uke. Da var saken om kutt i stillinger oppe, og frontene var steile underveis i diskusjonen.

– En helt unødvendig sak som vil ramme organisasjonen, sa Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud, som også tok til orde for at det er feigt å gi administrasjonen fullmakter som gjør at politikerne ikke er dem som tar de nødvendige avgjørelsene til slutt.

Mindretallet anket vedtaket om kutt inn til tirsdagens kommunestyre, noe som ble kommentert av posisjonen.

– Er det en ny policy og tendens vi ser hos opposisjonen nå; er det sånn at dere skal anke eller be om lovlighetskontroll når det ikke går deres vei, spurte Høyres Willy Kvilten da saken formannskapet diskuterte de kommende kutt i stillinger tirsdag.

– Jeg forstår at det snakkes med store negative ord fra opposisjonen i denne saken, men denne prosessen trenger ikke å bli så ubehagelig, mente Kristelig Folkepartis Lise Kragset Furuseth.

Les hele saken her:

Steile fronter rundt kuttprosess

Tirsdagens kommunestyre kan sees direkte fra tirsdag 09.00. TRYKK PÅ DENNE LINKEN

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.