Connect with us

Abonnenter

Renovasjon i 1955-stil

Avatar

Published

on

Storgata 6 har fått en real ansiktsløftning, og fasaden begynner å nærme seg det uttrykket bygget hadde da det ble reist i paradegata vår i 1955. Hva slags næring som skal inn er ikke avklart. 

Arbeidene har pågått i sommer, og Storgata 6 – der Hydranten og Big Horn holdt hus – er i ferd med å fullføres utvendig.

Fasadefornyelsen setter det utvendige tilnærmet tilbake til 1955. Hva som etablerer seg i bygget når det er ferdig renovert er ikke avgjort.

 

1955: Slik så Storgata 6 (som ble flyttet fra Nannestad i 1920)  ut etter en større ombygging i 1955. Snart begynner jobben med fasadeendring av bygningen som i nyere tid er mest kjent for å ha huset Hydranten. 

– Når vi først skal foreta vedlikehold, så benytter vi anledningen til å tilbakeføre bygget tilbake til nær det opprinnelige, altså at panel og vinduer blir lik de som opprinnelig har sittet i bygget, sier gårdeier Tore Kværner.

1955: Originaltegningen av fasaden på Storgata 6 før ombyggingen i 1955. TEGNING: TORE KVÆRNER, EIER

Innvendig arbeid

Mange lurer på hva bygningen skal huse når den på et tidspunkt står ferdig.

– Det er ikke noe konkret å si rundt akkurat det, sa Kværner til de frammøtte under en næringslivsfrokost på Herredshuset fo en tid tilbake.

– Men vi har et ønske om å få inn noe som holder dørene åpne på dagtid og på kveldstid. Det kan være aktuelt å dele opp lokalene også, var svaret Kværner hadde til akkurat det.

MAI 2023: Slik så fasaden ut i mai år, og det har skjedd en god del visuelt siden den tid. Nå lurer mange på hva som kommer i lokalene i Storgata 6. 

SEPTEMBER 2023: Slik framstår fasaden i midten av september 2023. Det pågår arbeid innvendig i disse dager. 

Les historien til Storgata 6 her:

“Det var ikke bare Furuseth som hadde slakteri i Storgata. Familiene Furuseth og Kværner konkurrerte om slaktedyr og kunder i tre generasjoner, men alltid med et glimt i øyet. En egen verden. Lukta, lydene. Skrottene fra taket. Syltelabber og oksehaler, innmat og lever. Papirrullen, vekta og blyanten som noterte prisen. I gamle dager kom ikke kjøttet fra slakteren, du gikk sjøl for å hente det. Og ikke bare hente, men lukte, se, kjenne og velge ut.”

Vesleslakter’n i Gimle

Skape og bevare

– Byutvikling handler om å skape og bevare. De to går hånd i hånd, sa Kværner til forsamlingen under næringslivsfrokosten i regi av Innovasjon Gardermoen.

 

Hus er lik historie

– Hvorfor er dette så viktig?

– Det er viktig å ta vare på den historien vi har; vi har en god del bygg som er en del av kulturen til Jessheim, sier Kværner.

Ikke minst ser vi hvordan Veibrerggården – sammen med husene på motsatt side av Storgata – bidrar til å skape et miljø i byens hovedgate.

VEIBERGGÅRDEN: Veiberggården er et smykke i Storgata. Thor Martin Furuseth ga bygningen et løft, og Knut Korsmo har holdt eiendommen i hevd. 

Apotekergården

Og tvers over gata er Storgata 14 i ferd med å renoveres i regi av Jessheim Storsenter AS. Den gamle Apotekergården skal atter skinne som i glansdagene.

Les mer om Apotekergården her:

Medisiner og gudinner

Bankbygget

Og apropos Jessheim-historie og hus, så rommer det gamle bankbygget på toppen av Gotaasalleen det i rikt monn. Bygget er nå solgt, og de nye eierne jobber med både innhold og renovering av fasaden.

 

BANKBYGGET: Stor-Oslo Eiendom vil selge det gamle bankbygget i Gotaasallen. Her er skisser for hvordan fasaden kan bli ferdig renovert, med samme trapp som opprinnelig. 

Les om kjøpet av bankbygget her:

Bankbygget solgt

Kulturkvartalet

Området Gotaasalleen er starten på det som omtales som kulturkvartalet i sentrum, og lunger som dette kommer til å bli viktigere etter hvert som byen vokser.

dagens storgate kommer trolig til å bli en del av den framtidige gamlebyen til Jessheim.

PS! Det knytter seg også en viss forventning til hvordan den kommunale avdelingen for bymiljø kommer til å løfte helhetsinntrykket i for av renere og ryddigere gater.

Denne er spennende:

Feiende flott nyvinning

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.