Kontakt oss

Abonnenter

Sørger for ikke å bli glemt

Avatar

Publisert

Ullensaker Demensforening jobber knallhardt og målbevisst for at demens-tematikken ikke skal bli glemt av dem som jobber på rådhuset og i politikken. Nå blir det folkemøte.

Det har skjedd mye siden den mildt sagt pinlige seansen under den den lokale valgkampen i 2019. De folkevalgte ble stilt så til de grader til veggs av pårørende til personer med demens at flere tok til tårene under valgdebatten på Gjestad.

Les rapporten fra 2019 her:

Harmdirrende om demens

Siden 2019 er Ullensaker Demensforening opprettet, og den har vitterlig vokst seg sterk og potent, med rivjern som Mona Thomsen og Kjersti Madeleine Godin i spissen.

Foreningen har i dag 71 medlemmer, men det er behov for flere. Mer om det her: ULLENSAKER DEMENSFORENING

Blir hørt

De jobber utrettelig for å bedre tilbudet til demente, pårørende og andre her i Ullensaker, og i disse dager er duoen på tokt hos de politiske partiene for å sørge for at demens blir en del av av politikken i partiprogrammene ved det kommende valget.

– Blir dere hørt?

– Ja, vi blir møtt med interesse, og vi er invitert inn av flere partier nettopp med tanke på den jobben de gjør med partiprogrammene sine nå, sier Godin og Thomsen, som er både uredde og oppsøkende i sitt engasjement.

Folkemøte

– Det blir folkemøte i Kong Rakne i slutten av mars også?

– Det stemmer, og vi har fått inn rutinerte Anne Grosvold som møteleder og spørsmålsstiller denne kvelden. Her ber vi folk møte opp for å fylle salen, for vi har fått ja fra samtlige ordførerkandidater. Og vi kommer til å holde dem ansvarlige for lovnader som måtte komme fra scenen denne kvelden, sier Godin.

Fagfolk og byråkrater som jobber med demens i det daglige kommer også denne kvelden, og inngangsbilletten er på symbolske 50 kroner.

Kjøp billett til folkemeøtet 29. mars ved å TRYKKE HER

Ambisjonen til demensforeningen er å synliggjøre demens, og de akter å være en konstant påminnelse slik at de i kommunalt styre og stell ikke skal glemme å ha demens på blokka når framtidens helsetilbud i Ullensaker bygges.

– Vi tror vi har klart å synliggjøre behovet, og i mai begynner kursingen av næringsliv og andre for å jobbe for et mer demensvennlig samfunn her i kommunen, sier Godin.

Den formelle kontrakten – der Ullensaker kommune forplikter seg til å bli et demensvennlig samfunn – ble underskrevet på rådhuset i april 2022. Og nå begynner den praktiske delen av jobben.

Les teksten fra april 2022 her:

Historiske underskrifter om demens

523 ullsokninger

140 norske kommuner samarbeider med interesseorganisasjoner for å skape et mer demensvennlig lokalsamfunn. Nå forplikter også Ullensaker Kommune seg til å bidra.

523 personer i Ullensaker har i dag diagnosen demens. Mørketallene er trolig temmelig store, og det er et faktum at stadig yngre får demens.

Mer om demens og tilbud rundt det i Ullensaker kommune finner du ved å TRYKKE HER

Fakta demens

  • Demens skyldes sykdom i hjernen.
  • De vanligste symptomene er dårligere hukommelse, problemer med språket og vanskeligheter med daglige gjøremål.
  • Det er også vanlig å få vanskeligheter med å orientere seg eller utføre hverdagslige aktiviteter.
  • Mange opplever endringer i humør og væremåte.
  • Demens skyldes sykdom, og er ikke en naturlig side ved å bli eldre.
  • I dag har over 77.000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles fram mot 2040.
  • Mange tror demens kun rammer eldre, men også yngre personer kan få sykdommen.
  • Av alle som lever med demens i dag, antar vi at rundt 4.000 er under 65 år.
  • Over 350 000 er nær pårørende til en med demens.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.