Kontakt oss

Folk

De fleste unge i Ullensaker har det bra

Avatar

Publisert

Ungdommene i Ullensaker har det etter forholdene bra, selv om tallene viser oppgang i bruk av narkotika, vold og en liten gruppe som sliter psykisk. 

SLT-koordinator Lieneke de Laat har jobbet fram en rapport  som svar på en av den rødgrønne posisjonens 43 såkalte verbalforslag i forbindelse med budsjettbehandlingen i desember.

SLT står for samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak. SLT-modellen skal samordne rus og kriminalitetsforebyggende tiltak for barn og unge. Målet er at kommunens barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, av et hjelpeapparat som samarbeider godt på tvers av etater og faggrupper.

Og beskjeden fra koordinatoren er at de fleste ungdommer i Ullensaker har det bra til tross for en oppgang i bruk av narkotika, vold og gruppen unge som sliter psykisk.

RAPPORTERER: SLT-koordinator i Ullensaker kommunen Lieneke de Laat har laget en statusrapport om hvordan de unge i Ullensaker har det. De fleste har det bra, er konklusjonen. 

Status

Det går bra med de fleste unge i Ullensaker; de er en hjemmekjær generasjon, som er fornøyd med treffstedene de har i kommunen vår.

“Men vi har utfordringer i ungdomsmiljøet, som forsterkes av Covid-19 pandemien. For de ungdommene som har kommer skjevt ut mangler vi gode alternativ til en kriminell løpebane, og selv om vi gjør mange gode tiltak for de som er i ferd med å falle ut av skole, så har vi heller ikke her gode nok alternativer for de som bare ikke får det til.” 

Ullensaker kommune har prioritert og prioriterer fortsatt det forebyggende arbeidet blant barn og unge.

Les hele orienteringen fra SLT-koordinatoren HER

Utfordringene

Unge ullsokninger snuser og røyker mindre enn tidligere, og de drikker mindre alkohol.

Samtidig viser statistikken at flere i ungdomsskolealder – 6 prosent – oppgir å ha brukt hasj eller marihuana i løpet av det siste året. På landsbasis er andelen 3 prosent.

I tillegg er det rundt 10 prosent av ungdomsskoleelevene som oppgir at de har blitt tilbudt hasj eller marihuana i løpet av siste år.

Og antall politisaker som omhandler narkotika har økt. Det er registrert kjøpt og salg på togstasjoner og på skoleområder.

“Det er bekymringsfullt fordi narkotika ikke er prioritert i politiet.” heter det i rapporten.

Sommeren 2020 var det mange ungdommer ute, som bruker mer og mer cannabis. I løpet av høsten opplevde politiet en stor økning av tilgjengelighet av narkotika.

Kokain

Ungdata viser at i overkant av en av ti elever på videregående har erfaringer med hasj og marihuana. Bruken av hasj øker betydelig fra VG1 til VG3.

Fra 2015 har det vært en markert økning i hasjbruk blant gutter. Det er en betydelig kjønnsforskjell i bruken av hasj, hvor gutter bruker det mer enn jenter.”

“Det vi ser i det siste er at en del ungdommer mellom 18 og 22 bruker kokain. De har gått under radaren hele veien og er “vellykket” ungdom, men bruker allikevel. De fanges delvis opp av rusavdelingen.”

Etter sommeren 2020 har kjøp, salg og bruk av narkotika økt. Mange ungdommer fra Ullensaker og kommunene rundtomkring ble tatt av politiet. Trenden er bekymringsfull.

Vold

Organiserte og avtalte slåsskamper på offentlige steder er fortsatt en del av bildet når SLT-koordinator Lieneke redegjør for ståa blant ungdommene i Ullensaker.

“Ungdommen møtes for å slåss, spesielt på togstasjonene på Kløfta og Jessheim, det er lett å kaste seg på toget videre for å unngå å bli tatt. Det møtes ungdommer fra hele Romerike og Oslo. Vi ser også oftere slåssing mellom jenter.”

For elever på videregående skole på landsbasis, er det åtte-ni prosent av guttene og fire-fem prosent av jentene som har fått sår eller skade på grunn av vold. Gutter er langt mer utsatt for vold enn jenter.

Tverrfaglig

SLT-koordinatoren understreker at det jobbes godt med det forebyggende arbeidet i Ullensaker, men hun sier også at det er potensial til å jobbe enda mer målrettet, ikke minst tverrfaglig.

“Bedre Tverrfaglig Innsats kan bidra positivt ved at vi får verktøy og etter hvert en innarbeidet metodikk for samarbeid på tvers. Det er også viktig at vi får med oss lag, foreninger, idrett og trossamfunn.”

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.