Connect with us

Byhistorie

Det er patriotisme vi bygger

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Jessheimdagene en en katalysator for mye av det man snakker om innen byutvikling og i andre fora. Vi bygger patriotisme i form av å møtes. Og vi skriver nyere byhistorie for hvert år. 

Konsertene i sentrum og på Villa Sole (og på andre kulturarenaer i byen) er en viktig del av Jessheimdagene.

Men vi ser at andre aktiviteter er minst like viktige (kanskje viktigere for mange?) når det kommer til å ta turen ut i sentrum for å se på folkelivet og bli en del av det store fellesskapet som utgjør Jessheim og Ullensaker.

Det krydde av folk i sentrum både lørdag og søndag; ny byhistorie ble skrevet og nye minner ble skapt for store og små i denne ferske byen som har 10-årsjubileum i år.

Stolthet

Hadde jeg fått en krone for hver gang jeg hørte – og leste – ordene “møteplass” og “identitet”, så hadde sparegrisen vært temmelig stor og tung. Men det hjelper lite å lese eller høre disse ordene hvis man ikke går ut og møter andre mennesker.

Eller om man nøyer seg med å se på dem fra en benk i Storgata eller et annet sted i sentrum. Det er også en måte å ta del i et fellesskap på.

Egne historier

Det er der ute vi skaper våre egne minner og historier og fortellinger, og Jessheimdagene bidrar til at folk tar turen ut for å treffe – eller se på – andre mennesker.

Felles minner og felles historier og opplevelser skaper bånd mellom folk, og de båndene bidrar til å bygge patriotisme, fellesnevnere og – tror jeg – en stolthet av det vi får til her i Jessheim by. Så får vi heller overse oppgulp i diverse grupper på Facebook og andre steder.

Leste du denne?

Storgata vår er en rar film

Lagt merke til

Flere av stedene rundt Jessheim legger merke til det vi får til i Jessheim by.

Jeg har tidligere skrevet om at Jessheimpuls ble invitert til Brød og Sirkus på Årnes for å snakke om hvordan vi her i byen bygger patriotisme og stolthet.

Det er kanskje ikke noe vi går rundt og tenker på i det daglige, men det var i hvert fall en hyggelig påminnelse å få – altså at vi som sted gjør oss bemerket med konstruktivt fortegn.

Les mer om det her:

Brød og sirkus også i Jessheim by?

Tid og krefter

Når man lever i en slags spagat med daglige referanser fra Jessheim by og Halden by (undertegnede bor i Halden deler av tiden), så er det en kontrastfylt hverdag, for å si det slik.

Halden er drøyt 350 år gammel. Jessheim som by er 10 år gammel. To ytterpunkter, for å si det enkelt. Men samtidig ikke så veldig forskjellige som steder.

Halden er en grenseby med fordommer som hefter ved byen. Jessheim er en stasjonsby med fordommer som fortsatt hefter ved oss.

RARING?: Håkon Ohlgren fronter bandet Onkel Tuka, og han henter inspirasjon til sangtekstene fra bandets hjemby Halden. Alle steder har raringer, og alle steder har historie. Det er bare å dyrke patriotismen, er hans oppfordring til oss i den ferske byen Jessheim. 

Stolt av byen

Bandet Onkel Tuka fra Halden bruker hjembyen sin som referanse i tekster, og de er opptatt av å bygge stolthet, patriotisme samt at de fargelegger byens og persongalleriet der nede i tekst og musikk.

Jessheimpuls tok en prat med frontmann og tekstforfatter Håkon Ohlgren om akkurat det å bygge patriotisme i anledning at Onkel Tuka spiller i Jessheim by fredag kveld.

Du kan se hva han sier om patriotisme, om Jessheim by og om viktigheten av å jobbe hardt med å være stolt av stedet sitt i denne videoen:

Konserthelg

Det nærmer seg konserthelg i byen vår, og programmet er som følger:

  • Torsdag kommer Amund Maarud og selveste DumDum Boys!
  • Fredag kommer Onkel Tuka og Hellbillies!
  • Lørdag kommer Violet Road, Klovner i kamp og Slagerkameratene (lokalt coverband)

Mer om artistene og link til billetter finner du her:

Konsertprogrammet klart

Og husk at patriotisme i stor grad handler om å ta turen ut og møte folk, være seg om du velger konsert eller bare ta en tur i sentrum.

Vi sees der ute.

Bruk byen. Bedre sammen.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.