Kontakt oss

Kultur

Forener verden på rådhusplassen

Elisabeth Østby

Publisert

AV ELISABETH ØSTBY

Lite passer bedre enn å forene kulturer og tradisjoner fra hele verden i tider som disse. Det er nettopp det som skjer på rådhusplassen på Jessheim 5. september.

For andre år på rad arrangeres festivalen Global Gathering i Jessheim sentrum, et arrangement som må karakteriseres som en ubetinget suksess i fjor.

Men festivalen trenger folkets hjelp for at mangfoldet og verdenshjørner skal være representert. 

– Vi ønsker at folk som har lyst til å bidra med sceneinnslag tar kontakt med oss, sier initiativtaker Petter Barg og produsent Frode Larsen.

20 prosent

20 prosent av Ullensakers innbyggere er av utenlandsk opprinnelse. Det betyr at det finnes et mylder av kulturuttrykk som kan vises på scenen på rådhusplassen 5. september.

– Det er viktig å skape arenaer som speiler det mangfoldet som finnes, sier kultursjef Jon Henrik Solhei. Det var han som tok initiativ til festivalen i fjor, og Solhei understreker viktigheten av å ha en festival som feirer – og speiler – ulike tradisjoner og kulturer.

– Og så er det veldig gøy, supplerer Petter Barg.

Folkefest 

ALLDANS: Fjorårets festival Global Gathering ble nettopp så fargerik og sammensatt som arrangørene ønsket seg. I år er målet å få med flere nasjonaliteter på scenen. Foto: Ida Barg Fulgén

I fjor ble det folkefest og «alldans» da den kurdiske artisten Behrooz Lotfeeslo seg løs på scenen. 

– Det har vært viktig for meg å få muligheten til å vise fram min musikk og min kultur i det lokalsamfunnet jeg nå bor, forteller Behrooz til Jessheimpuls. 

 – Jeg skal prøve å få opp stemningen også i år, smiler han.   

 Jobber med program

Nå jobbes det for fullt med programmet for årets festival.  Flere profesjonelle aktører vil dukke opp. 

Sidiki Camara har en sentral rolle under festivalen.  Han er en verdensmusiker, og som i fjor kommer han og holder “workshops” og konsert på Jessheim.  

– Vår egen fiolinist Ingrid Berg Mehus skal opptre sammen med Sidiki, og vi er i dialog med både Stian Carstensen og Mari Boine, forteller Petter. 

Men de lokale aktørene er minst like viktige, og vi håper at mange ønsker å bidra. 

Folk møter folk

TROMMER: Det var workshop der folk lærte å spille trommer under fjorårets festival. Det var populært. Foto: Ida Barg Fulgén

Det er i møte med andre mennesker at vi utvikler oss, og derfor er slike arrangementer så viktige, sier kunstnerisk ansvarlig Barg. Han ser fram til å sy sammen et skikkelig program.

– Men da trenger vi som sagt å komme i kontakt med folk som ønsker å bidra med sceneinnslag, sier Frode Larsen.

Global Gathering er åpen for alle, og det hele er gratis.

I fjor myldret det av mennesker i sentrum, folk fikk høre lyder fra andre verdenshjørner og det luktet nydelig av eksotisk mat fra boder.

– Folk må melde interesse innen 15. juni, og da kan de sende en epost til frode.larsen@ullensaker.kommune.no 

Allerede booket

 Disse artistene er allerede booket til Global Gathering 2020:

Behrooz Lotfee (Kurdisk) 

Behrooz er en keyboardist og sanger fra Kurdistan, hvor han har ledet en musikkgruppe. Han har også skrevet mange låter, både populære og tradisjonelle kurdiske. Her i Norge fortsetter han å skrive nye låter, og har flere musikkproduksjoner bak seg. Behrooz bor nå på Jessheim. 

Med seg har han Darvan Ahmad Abdulkarim Vokal/Fiolin, og Peshrow Zard. Keyboard. 

 Sidiki Camara med GLOBAL SOUND 

Sammen leverer de allsidig musikk som framtrer fra ulike musikkstiler. Global Sound presenterer en kombinasjon av tradisjonell afrikansk musikk fra Mali, og svingende rytmer fra Karibien, som Calypso og Reggae. De instrumentale partiene tar med lytteren på en musikalsk reise fra Latin-Amerika, til Nord-Afrika og Spania. 

For anledningen har GLOBAL SOUND med seg fiolinist Ingrid Berg Mehus, som vil være med å skape enda en musikalsk Crossover med en mix av norsk folkemusikk og tradisjonell afrikansk musikk fra Mali. For øvrig er Dag Pierre og Petter Barg med i Global Sound.  

Sidiki Camara Vokal/Perkusjon 

Sidiki Camara betraktes som en av Malis ledende perkusjonister, nå bosatt i Oslo. Han har turnert verden rundt med Malis Nasjonalballett som soloperkusjonist, og med mange stjerner fra Malis musikkverden. Etter at han forlot Mali, har han samarbeidet med Bill Frissell og er medlem av Frissels gruppe The Intercontinentals. Sidiki underviser også i perkusjon verden rundt og driver sin egen gruppe Sidiki Camara Group. 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.