Kontakt oss

Folk

Gode råd til det planlagte Fontenehuset på Jessheim

Avatar

Publisert

Et fontenehus på Jessheim vil være gull verdt for stedet og menneskene som søker seg dit, er beskjeden Jessheimpuls blir bedt om å videreformidle fra Fontenehuset i Østfold.

Et fontenehus er et såkalt lavterskeltilbud som er åpent for alle som har (eller har hatt) psykiske helseplager eller utfordringer med rus, og målet er å hjelpe mennesker tilbake til et sosialt liv, ordinært arbeid eller studier.

Det finnes 14 slike hus i Norge i dag. Jessheim får høyst sannsynlig nummer 15. Det er i dag 300 fontenehus rundt omkring i verden.

Her i Ullensaker er det vedtatt å gå for et fontenehus, og arbeidet er i gang. 250.000 kroner er på plass, og første steg er å etablere en stiftelse.

Gode råd

VENNER: Mange bedrifter ønsker å assosiere seg med Fontenehuset i Rygge. Det er stas å havne på denne veggen. 

Jessheimpuls tok turen til Fontenehuset i Rygge i Østfold for å se og høre hvordan et hus som dette fungerer. Det som slår oss er de positive vibrasjonene som innenfor dørene. Latter, humør og folk som jobber med oppgavene de har valgt selv. Oppgaver kan være reparasjoner, sitte i resepsjonen, jobbe på kjøkkenet, jobbe med markedsføring av Fontenehuset, jobbe i husets avis eller annet det er behov for.

– Hva er viktig for at et fontenehus skal fungere?

– Godt arbeidsmiljø er viktig, og det må etableres en kultur fra starten av samt at raushet er viktig, sier Helene Molvig. Hun har vært med siden noen måneder før oppstarten av fontenehuset i Rygge i 2016.

– Fontenehuset vårt har en god standing ute blant bedrifter og samarbeidspartnere. Det er mange som er positive til oss, og så bidrar vi til å nå kommunale mål, sier Molvig.

– Et annet råd er også å gå bredt ut og samarbeide på tvers. Det er viktig å ha mange gode venner, sier Molvig, som kan fortelle at to arbeidstreningsstillinger er opprettet i samarbeid med Sparebank 1 rett i nærheten. Fontenehuset i Rygge samarbeider også med sykehuset i Østfold og

– Og vi har mange eksempler på medlemmer hos oss som har begynt å studere, kommet seg i jobb eller som har byttet jobb.

Ordet bruker eller pasient er ikke ord man bruker om dem som søker seg til Fontenehuset. De som er involvert blir kalt medlemmer.

GIR MENING: Fontenehuset gir medlemmene et sosialt fellesskap og en grunn til å stå opp om morgenen. Mange begynner å studere eller finner seg jobb utenfor Fontenehuset også, etter hvert. 

Endring

Det er studier eller arbeid som er målet for den enkelte i enden av et medlemsskap.

– Hvordan fungerer en hverdag hos dere?

– Vi har to arbeidsmøter hver dag, og det er medlemmene som driver huset, sier Molvig.

– Folk melder seg til de jobbene det er behov for, og vi setter gjerne minst to og to sammen. Noe av poenget er at medlemmene skal skape nye og gode relasjoner med andre, og det å jobbe sammen om en oppgave er en fin måte å bli kjent på.

Frivillig å bli med

– Hvem er medlemmene?

– Hos oss har vi en nedre grense på 16 år, og den eldste som er medlem her er 70 år. Felles for alle er at de har eller har hatt psykiske helseutfordringer eller rusutfordringer – eller begge deler.

– Medlemmer får henvisning hit?

– Nei, dette er helt frivillig. Folk behøver ikke henvisning fra psykolog eller lege, Nav eller andre instanser. De tar valget seg, og medlemskapet er frivillig og gratis.

Struktur

VELKOMMEN: Alle er velkomne her på Fontenehuset, og alt er frivillig og gratis for medlemmene, sier daglig leder Helene Molvig, som daglig ser at Fontenehuset fungerer for medlemmer. 

– Hva får medlemmene ut av å være her?

– Det vi oftest hører (og som Jessheimpuls blir fortalt i samtale med flere medlemmer) er at Fontenehuset bidrar til struktur på dagen, sier Molvig, som er helt overbevist om at hus som dette er bra for samfunnsøkonomien.

Mestringsfølelse, styrket selvfølelse, støtte til jobb, selvstendighet, hjelp til å mestre bolig-utfordringer og hjelp med økonomi, inkludering og andre positivt ladde ord er også en del av bildet.

– Alle mennesker har noe å bidra med, og det er ofte ikke så veldig mye som skal til for at noen er i stand til å bidra i samfunnet. Det har vi mange eksempler på hos oss, sier Molvig.

Fontenehuset i Rygge har 137 medlemmer fra hele Østfold. Da Jessheimpuls er innom er det 14 medlemmer på plass, og alle jobber med noe. Fontenehuset er avhengig av innsatsen til medlemmene for å kunne gå rundt.

Enstemmig

I Ullensaker var det et enstemmig og samstemt politisk miljø som ønsket Fontenehus til Jessheim.

– Finansieringen av dette, Ståle Lien Hansen?

– Vi snakker om statlig finansiering fra starten av, men. selve huset kan nok bli selvdrevet på sikt, sier Ståle Lien Hansen, leder av hovedutvalget for helse og sosial omsorg.

– Men kommunen må nok regne med å finansiere også på sikt. Uansett er dette et tiltak som kan hjelpe folk tilbake i jobb, og summen av denne hjelpen vil gi kommunen besparelser på sikt, sier Lien Hansen.

– Plassering?

– Vi har ikke blinket ut noe, men det ligger i kortene at dette er et sentrumsnært tilbud.

Fakta Fontenehuset

  • Fontenehuset så dagens lys i USA i 1948.
  • Tidligere pasienter ved et sykehus for dem med psykiske plager fant ut at det ikke var noe tilbud etter oppholdet ved sykehuset
  • Negative holdninger til psykisk sykdom gjorde at mange slet med å få jobb eller bolig
  • De tidligere pasientene fant ut at de ville hjelpe seg selv
  • I bygården som ble tatt i bruk var det en fontene, og det er her navnet ble til – Fountain House, eller Fontenehuset på norsk
  • I dag finnes det 300 fontenehus over hele verden – i hele 33 land
  • Fontenehuset tilbyr mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer et arbeidsfellesskap og et sosialt fellesskap hvor medlemmene har innflytelse på alt

LES: Mer om Fontenehuset i Rygge

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.