Kontakt oss

Politikk

Mest debatt om politikerlønninger

Avatar

Publisert

Kommunestyret vedtok denne uka godtgjørelser de skal motta for politisk arbeid denne perioden. Det endte med mange tall i luften og kveldens lengste taleliste. 

En relativt sammensatt og symboltung sak fikk sitt vedtak i kommunestyret tirsdag kveld.

Sammensatt fordi denne konkrete saken tar opp i seg tidligere saker om lønn til ordfører og varaordfører samt innsparinger i budsjettsaken i desember.

Symboltung fordi ordførerlønn og politikergodtjørelse endte opp med å bli en vesentlig del av den lokale valgkampen.

Uenighet i utvalget

Et utvalg bestående av partienes gruppeledere har jobbet med dokumentet som danner grunnlaget for politikergodtgjørelse. Essensen av dette dokumentet – som ble vedtatt i kommunestyret – er:

Holdningene til de forskjellige partiene var underveis i dette arbeidet:

Redegjorde for tall

Debatten har foregått i sosiale medier og medier en god stund. Og det har rådet såpass forvirring omkring tall at kommunaldirektør Torbjørn Hansen måtte redegjøre for de faktiske forhold før debattantene ble sluppet løs i den virtuelle manesjen.

– I saksframlegget som ligger til behandling i dag står det at de budsjettmessige konsekvensene trolig vil redusere kommunens kostnader med 200.000 kroner årlig. Dette er 200.000 kroner inneværende år, litt avhengig av når vedtaket trer i kraft, forklarte Hansen.

– Vi har beregnet at dette vil utgjøre 600.000 kroner på årsbasis – 200.000 i inneværende år og 600.000 kroner på helårseffekt (fra 2021, red.anm.).

Kommunaldirektøren redegjorde deretter for tidligere grep som er tatt, etter en henvendelse fra Fremskrittspartiet i forkant av kommunestyremøtet:

  • Rådmannens forslag til årsbudsjett for 2020 så ble det lagt inn 1 million i forslag til besparelse
  • I kommunestyrets behandling i desember ble det lagt inn ytterligere 500.000 kroner i besparelse, pluss at man la ned plan- og samferdselskomiteen (105.000 kroner) – og et tilskudd til Pride Jessheim som et årlig tilskudd ble vedtatt. Dette lå også på politisk budsjett.
  •   Netto effekt av alt dette er 1. 155.000 kroner.

Debatten

Så ble debatten sluppet løs, og i løpet av en snau time ble blant annet dette sagt fra talerstolen:

Du kan se debatten ved å TRYKKE HER

Willy Kvilten (H):

– Hovedgrep er redusert ordførers godtgjørelse. Dermed går alle godtgjørelser ned. Høyre sett på forslaget. Vi synes økningen vi gitt oss selv er i meste laget. Ni gruppeledere deler 500.000 kroner i dette forslaget.

Eyvind J. Schumacher (Ap):

– Detter vitner om at politikerne i Ullensaker fortsetter å ta ansvar og vise godt lederskap i denne perioden, der kommunen har store økonomiske problemer. Fra før hadde jo både jeg og varaordfører tatt lønningene våre betydelig ned. Vi lå helt på topp i landet for våre posisjoner da vi tok over. Nå har de lønningene allerede ligget på et anstendig nivå i et halvt års tid (siden 1. januar 2020, red.anm.). Nå fortsetter vi å sette de øvrige politikerlønningene i kommunen ned.

– De rødgrønne har hatt som mål i lønnssystemet at de skal tilgodese opposisjonen – og også de mindre partiene – i større grad.

– Derfor sørger det nye lønnssystemet for at det er opposisjonsleder Ståle Lien Hansen fra Frp som vil være den politiker i kommunen – etter ordfører og varaordfører – som vil få den høyeste godtgjørelsen.

Iver Tokstad (Frp):

– Bred enighet i kommunestyret om å redusere godtgjøringer til folkevalgte. Men Frp er kritisk til evalueringskomiteens arbeid og vurderinger. Vi er skuffet og forundret over at komiteen bare har klart å redusere kostnaden til dette formålet med 200.000  i år og på årsbasis senere, som vi hørte,  mulig 600.000. Dette står i kontrast til den tabloide framstillingen som ledende posisjonspolitikerne har skapt.

Britt Knutsen (Ap):

– En av fire i formannskapet som går ned i godtgjørelse. At gruppeleder får større andel for sitt arbeid, finner jeg ikke urimelig. Større ansvar og flere møter.

Thorbjørn Merkesdal (V):

– Mange tall. Vanskelig å følge med på alt. Godtgjørelser har vært tema i lang tid. Mange har ment mye. Et demokrati koster penger, selv om det finnes styringsformer som koster mindre. Demokratiet er viktigere enn politikeres godtgjørelser: arbeidsvilkår. Meninger som formidles ut. Bærende prinsipper i et demokrat. Mindretallet må også få gode arbeidsvilkår, uavhengig av posisjoner.

– Likere og bredere fordeling av midler til partiene er viktige. Dette forslaget viser en tydelig fordeling. Vi har klart å redusere pengebruk og samtidig fordele midlene ut på flere personer. Bedre og likere arbeidsvilkår for de folkevalgte.

Herman Fåne (Frp):

– Godtgjørelse må stå i stil til arbeidet. Bemerkelsesverdig at medlemmer i formannskapet i dag gjør mindre enn de de gjorde tidligere og at gruppeledere gjør mer enn de gjorde før.

– Folkevalgte må huske hvorfor godtgjørelsene er der. Spesielt oppdrag fra befolkningen. Vi er i deres tjeneste.

Lars Halvor Stokstad Oserud (Sp):

– Litt leit at det er denne saken som skaper engasjement, både offentlig og internt. Mange andre viktigere ting vi egentlig burde holdt på med.

– Mange mener varaordfører burde jobbe 50 prosent. Arbeidsmengden i Ullensaker tilsier to heltidspolitikere. Det er en vurdering Frp, Høyre og KrF har lagt til grunn sjøl i veldig mange år.

– Påpekt at vi vil redusere det tidligere, men ikke de siste årene. Vi innså at det er behov.

– Bra vi legger dette bak oss, og at vi får en innsparing på omkring 1,3 millioner kroner. Mer enn jeg trodde.

Lars Hjetland (Ap):

– Glad for nye tall fra administrasjonen som tydeliggjør innsparingen vi får. Vi får en innsparing målt mot forrige periode på 1,3 millioner kroner. I løpet av perioden er vi over 3 millioner kroner i innsparinger på politikergodtgjørelser.

Eirik Ballestad (MDG):

– Dette er ikke en genial ide. Hvem som helst kunne ha kommet på dette, og hvem som helst kunne gjort noe med det. Men ingen har gjort det før oss.

– Det har vært stormløp til talerstolen i et slags innsparings-bonanza, men jeg vil anta at dette mest er for å snakke opp sitt eget ettermæle.

– Vi ønsker å endre den eksisterende topptunge, ensidige, posisjons-forfordelende godtgjøringsmodellen til en mer utjevnende modell, som også gir noen økonomiske fordeler til den sittende opposisjon. Modellen vi skal stemme over blir litt som å gå fra kun toppidrett til også å satse på breddeidrett og frivillighet.

Alf Jaran Karlsen (Frp):

– Det er effektivisering i administrasjonen, så en redusert varaordførerstilling er jo noe vi også kunne vurdere.  Det har jo vært en fanesak for Arbeiderpartiet år etter å løfte fram en slik reduksjon.

Ståle Lien Hansen (Frp):

– Prisverdig at jeg stadig trekkes fram som leder av opposisjonen på bakgrunn av å være leder for det største partiet i opposisjonen….

– Jeg har en bekymring for hvordan vi skal rekruttere videre de høyere utdannede mennesker til å bidra inn i politikken hvis vi ønsker at de skal ta på seg oppgaver som krever at de tar fri fra jobb.

– Det er ikke uenighet om hvorvidt godtgjørelse skal reduseres.

Tall i system

Administrasjonen laget i forkant av kommunestyretmøtet dette oppsettet. Det viser endringene i godtgjørelser før og etter det vedtaket som ble fattet denne uka:

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.