Kontakt oss

Byhistorie

Nytt vindu åpner seg for Cato

Publisert

Gladgutten og brumlebassen Cato Strømberg er 70 år i dag. Om han klarer å lene seg tilbake og slappe av? Han håper det.

Å høre Cato Strømberg fortelle om det som er i dag er et 70 år langt eventyr, være seg på idrettsfronten som aktiv, i yrkeslivet som ung og voksen gründer eller som ambisiøs daglig leder i klubben han hadde en ambisjon om å få opp i toppdivisjonen i norsk fotball før han tok steget til siden.

Fotball

– Nå klarte jeg ikke helt det siste da, sier Cato fra det som har vært hans vante plass på kontoret på Jessheim stadion.

Bak ham skimter vi det grønne kunstgresset og blå himmel. Foran oss sitter en lett gråsprengt en og smiler på inn- og utpust.

– Men jeg håper å kunne bidra litt inn i klubben i årene som kommer, selv om jeg ikke skal jobbe som daglig leder, sier han.

I kontorene ved siden av sitter den vinen i klubbadministrasjonen og jobber. Cato tar en pust i bakken for å snakke med Jessheimpuls om det faktum at han i dag – torsdag 5. november – blir 70 år.

– Det er jo ikke så jeg tror det. I hodet er jeg samme gutten som traff kompiser i Ull/Kisa på Kjeller’n for drøyt 50 år siden, sier Cato.

Jessheim

– Ja, la oss begynne der?

– Hvor?

– På Kjeller’n og Jessheim som sted…

– Jessheim var et fantastisk sted å vokse opp. Jeg er født på den gamle fødestua som lå tvers over veien fra det gamle lensmannskontoret og Møbelhuset, sier Strømberg.

ALLERGOT: Klassebilde fra Allergot ungdomsskole på 60-tallet. En fin tid som jeg husker med glede, sier Cato Strømberg.

Gjestadhagan

I 1950 bodde familien Strømberg på Nordbymoen, men etter noen år bygde familien hus i Gjestadhagan, i Furumovegen 6.

– Da hadde jeg 200 meter å gå til Jessheim stadion og 150 meter til hoppbakken i Kvernlia, sier Cato. Og hans liv ble formet allerede den gang.

Det ble skihopping fram til han var 19 år. Etter det ble det fotball for unge Strømberg.

SKIHOPPING: Det ble skihopping fram til Cato Strømberg var 20 år. Men det var broren John Erik (bildet) som var mest talentfull i Hoppbakken.

– Broren min var den talentfulle skihopperen; John Erik er den yngste – jeg tror i verden – som ble tatt ut til skiflyvning i Oberstdorf. Jeg hadde nok mest å fare med på fotballbanen.

Det ble Ull/Kisa fra Cato var lilleputt og helt fram til han som 20-åring gikk til Eidsvold Turn i 1972. Der hadde han Erling Hokstad som trener, og det var en meget god skole å gå.

HAM-KAM: Cato Strømberg (i hvit Ham-Kam-drakt) var den første ektefødte Kisa-spilleren som spilte i landets øverste divisjon. Her mot et engelsk lag.

Erling Hokstad

– Jeg husker følelsen av at vi vant og tapte for Erling, hvis du skjønner hva jeg mener. Han var en særdeles dyktig trener og miljøskaper, og du ga alt du hadde for ham og laget.

Eidsvold Turn var den gang i landets nest øverste divisjon, og Cato spilte kvalifisering til Eliteserien for blåtrøyene. Men Bodø/Glimt hjemme på Myhrer ble for sterke.

– Ville tilstander i Eidsvoll på den tiden?

– Det var helt vilt i forbindelse med den kvalifiseringskampen mot Glimt; folk valfartet til stadion, og det ble bygget provisoriske tribuner av traktorhengere og annet. Det kokte på Myhrer.

Men det skulle likevel bli spill i landets øverste divisjon for Cato Strømberg, og et artig «fun fact» er at han er den første rendyrkede Kisa-spilleren som spilte i vår øverste divisjon. Han gikk til Ham/Kam i 1976, og der spilte han med store norske navn som Pål og Tom Jakobsen, Tore Antonsen og Terje Kojedal.

1973: Eidsvold Turn anno 1973. Cato Strømberg nummer tre fra høyre i første rekke. Erling Hokstad i rød treningsjakke.

Aja Dønnum

– Det var snakk om at Roar Sand var den første Kisa-spilleren som spilte i vår øverste divisjon, men jeg er den første, sier Cato.

– Du spilte med Aja Dønnum i Ull/Kisa?

– Han var den beste som noen gang har spilt i den gule og grønne drakta, kommer det kontant.

– Men hvordan kunne det gå så galt at du bosatte deg i Eidsvoll og ble der?

– Jo, det skal jeg fortelle deg. Eidsvold Turn møtte Rosenborg hjemme i fjerde runde i cupen, og etter den kampen fikk jeg et tilbud fra RBK om å komme til Trondheim. Da det ble kjent, så kom det en bonde fra Eidsvoll til meg og sa at jeg skulle få tomt av ham hvis jeg ble i Eidsvold Turn. Og sånn ble det til at jeg bosatte meg i Eidsvoll, sier Cato.

I dag bor han på Eidsvoll Brygge

Barry Matheson

– Hvordan var Jessheim i din oppvekst?

– Jeg kan vanskelig tenke meg et bedre sted å vokse opp, og hvis du var en del av idrettsmiljøet så var du i varetatt fra du tok på deg drakta som guttunge til du gikk hjem fra Kjeller’n kro som ung mann. Det var et flott miljø å være en del av, og det var på Kjeller’n jeg vanket sammen med Shaun Matheson, Bjørn Eriksen og mange andre fine mennesker.

– Det var der du ble kjent med Barry Matheson?

– Ja, det kan du si. Jeg var jo noe yngre enn Shaun og Barry, og jeg ble vel en slags maskot for de karene der, smiler Cato. Han gjorde også noen tjenester for Barry Matheson, noe som gjorde at en bilgal Cato Strømberg fikk låne Mathesons nye Camaro for å hente artisten Millie Small (hun med hiten «My Boy Lollipop» i 1964) som måtte hentes på Fornebu.

– Jeg meldte meg frivillig, og du kan tro at jeg følte meg som en kar med Millie i setet ved siden av meg i Barrys Camaro SS i det vi kjørte helt fram til scenen på Bruvollen i Blaker, ler Strømberg.

CAMARO SS: Se for deg en ung Cato Strømberg i den Camaro SS på vei til scenen på Bruvollen i Blaker med artisten Millie Small i passasjersetet. 

Fløy høyt

Det er ingen tvil om at det er flukt over Cato Strømbergs yrkesaktive liv, helt siden han som ung mann startet sportsbutikk i Eidsvoll med tre bekjente. Det ble starten på et eventyr med mange Intersport-butikker på Romerike og i Oslo, og det var på den måten Cato ble kjent med Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke – et bekjentskap som sendte ham verden rundt i mange år.

– Det ble offshore-racing, og jeg var med da de to kjøpte fotballklubben Wimbledon – og da de bygde opp fotballklubben Molde, sier Cato, som en periode jobbet som markedsdirektør både i Molde og Wimbledon.

VERDEN RUNDT: Cato Strømberg fartet verden rundt med Bjørn Rune Gjelsten (t.v.) og Kjell Inge Røkke i jakten på VM-medaljer i offshore-racing. 

– Et eventyr jeg ikke ville vært foruten.

– Er det ikke lett å ta av når du er en del av jet-set-livet?

– Helt klart, men der har jeg kona mi Hanne og bakgrunnen min som ballast og oppveiende faktor. Dessuten er jeg oppdratt til folk er folk, hvis du skjønner. Penger og status er ikke viktig når det kommer til hvem folk er, for å si det litt enkelt.

STEINSGÅRDS ROSE: Cato møtte kona Hanne på Kjeller’n på Jessheim. Hanne var fra Steinsgård i Hurdal.

Fotball igjen

Cato Strømberg involverte seg i Ull/Kisa igjen i 2010 – først som frivillig for å skaffe penger og sponsormidler til klubben, men etter hvert ble det fulltidsjobb som daglig leder for fotballen.

– Prosjektet mitt har vært å bygge en organisasjon og et fundament som tåler å rykke opp blant eliten. Hvis Ull/Kisa skulle etablere seg i Obos-ligaen og – det var mitt mål – i Eliteserien med sunn økonomi, så måtte det jobbes hardt for å drive butikken profesjonelt.  Og det er det jeg har gjort i 10 år nå.

– Hvordan har det gått?

– Klubben er på vei, og så er det aldri sånn at du som leder blir likt av 100 prosent alle i klubben. Og sånn har det vært for min del også. Det har gått ei kule varmt til tider, men jeg føler at vi har kommet et godt stykke på vei når det kommer til å bygge et godt fundament i bånn. Så får yngre krefter ta klubben videre, selv om jeg gjerne vil ha en liten rolle de neste årene.

– For å ha noe å gjøre?

– Kanskje mer for å bygge bro mellom det jeg hadde hånd og de som skal ta klubben videre, sier Cato.

GULLKLOKKA: Dette bilde er fra landskamp (Old Boys) mot England for en del år siden. Her er det mange kjente navn, både engelske og norske. Kjenner du igjen noen av spillerne?

Latter

– Hva tenker du når du ser deg 70 år tilbake i tid?

– At det har vært ellevilt og morsomt. Jeg ville ikke vært noe foruten.

– Og så håper jeg at helsa holder slik at jeg kan spille golf og være aktiv i mange år til.

– For humøret er der fortsatt?

– Ingen fare med det, er svaret – etterfulgt av en rungende latter.

FAMILIEN VIKTIG: Familien har alltid vært en god forankring for en Cato Strømberg på vift rundt om i verden. Her med sin mor og to barnebarn. 

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.