Kontakt oss

Byutvikling

Skulpturdebatten på oppløpssiden

Avatar

Publisert

I kveld vedtar formannskapet et “ja takk” eller “nei takk” til skulptur ved Nordbytjernet. Ingen kommune har tidligere takket nei til en milliongave av denne sorten, sier giverne.

Debatten nådde nye høyder etter at hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur i forrige uke vedtok å takke nei til skulpturen fra Sparebankstiftelsen. Vedtaket fikk kulturrådet til å hente fram de store bokstavene. I en offisiell uttalelse skriver kulturrådet:

Kulturrådet på banen

“Vedtaket i gårsdagens HTIK-møte som bekrefter at vi dessverre har en vei å gå når det gjelder kunst og kulturforståelse på kommunalpolitisk nivå – dette kan ikke posisjonen i Ullensaker leve med. Og det harmonerer overhodet ikke med tidligere vedtak i saken.”

– Kulturrådet stiller seg bak rådmannens forslag om å takke ja til skulpturen, og vi er enige i saksframstillingen som sier at denne denne skulpturen  plassert ved Nordbytjernet vil gi en ny kulturell dimensjon til Ullensaker. Dette kunstverket vil sette Ullensaker på kartet, heter det i kulturrådets brev til formannskapet.

– Støy er vanlig

Sparebankstiftelsen Anders Bjørnsen har jobbet med prosjektet “Skulpturstopp” i mange år, og er det en ting som er helt vanlig så er det støy, sier han til Jessheimpuls.

– Vi i Sparebankstiftelsen forholder oss til vedtak som blir fattet i de kommunene vi ønsker å bidra med denne type gave, sier han.

– Har noen kommune takket nei til gave?

– Nei, det har aldri skjedd, sier Bjørnsen.

LES: Høy temperatur rundt skulptur ved tjernet

– Aldri fått nei

PLASSERING: Plassering av skulpturen er så langt ikke oppe til diskusjon. Det er Nordbytjernet eller ingenting politikerne i formannskapet skal ta stilling til.

– Hvis det blir nei i Ullensaker?

– Da kaster vi blikket mot en annen kommune, sier Bjørnsen, som sier at det senest i juni i år var mye støy rundt en skulptur i Fredrikstad.

– Det var folkemøter og voldsom debatt i forkant, men etter avdukingen i juni så har vinden snudd. Nå er det ikke lenger kritikk.

FREDRIKSTAD: Dette kunstverket ble avduket i Fredrikstad i juni i år. Kunstverket er en del av Skulpturstopp, og det var mye støy i forkant. Nå er det ikke støy rundt kunstverket lenger.

– Hvorfor blir det støy?

– På generell basis så vurderes forslag til skulptur ut fra tegninger som kanskje forteller for lite om størrelsesforholdet. Mange frykter at skulpturene vil bli for store, men når kunstverket først er på plass så viser det seg at frykten er ubegrunnet med tanke på hvor dominerende skulpturen ble, sier Bjørnsen.

Formannskapet behandler saken i dag, tirsdag, 16.00. Både kunstner Camilla Løw og en representant fra Sparebankstiftelsen stiller i møtet.

LES: Lynet tok skulpturdebatten

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.