Kontakt oss

Abonnenter

Stalsbergs vinterferieguide til Oslo

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Tom, vi trenger en vinterferieguide til dem som vil utforske hovedstaden, skrev vi til vår eminente gjesteskribent Tom Stalsberg. Han kvitterte med “14 herlige steder å svippe innom for bønder i byen ved en av dem.” Velbekomme.

AV TOM STALSBERG

Jeg en en gjestepulser for Jessheims hjerteligste nyhetsplattform. Jeg er fra fra Eidsvoll, men har  fartstid via Jessheim Videregående, som flisegutt i Ullensaker kommune og som spyleansvarlig ved det gamle renseanlegget i Ullensaker.

Jeg har vært bosatt i Oslo helt siden jeg var en tynn støver grus på skotuppene. Nå er jeg oppgitt og tykk, men jeg er fortsatt litt ute i byens opplyste gatestubber.

Dette er min vinterferieguide for deg som vil innover. Uten mas, kjas og unger, men for å gjøre hovedstaden før siste tog hjem til Jessheim City of Lights.

Hjem til bygdedyret, hålke og motorvarmer.

Men husk at bybikkja følger med.

 

DEICHMAN

Tog er som kjent, alltid best. Inn til Oslo S. Ut og sving til venstre mot havna. Mot fjorden som dør sakte. Mot måkene.

Over gatene mot biblioteket der det er et must å starte opp med en god kopp kaffe på Centropa, kafeteria og restaurant i det praktfulle nye Deichman hovedbibliotek, adresse Bjørvika.

Deichman er på meget kort tid, og under en pandemi, blitt mektig populært.

Et sted for lesehester, de skakke, de rare, de fine, for studenter og folk flest. Vanlige folk? Ja, men ikke mas så mye om dette da Slagsvold-Vedum.

Deichman er et yndet møtested for alle i byen, og tilreisende. Her er det luftig og lyst med et vell av bøker selvsagt, det er sittegruppe, utsikt, filmer, musikk og humane stillerom, både for grunne og djupere tanker, i alle etasjer.

Deichman er fabelaktig, både for store og små (så det er bare å reise sammen med de vannkjemmede barna).

Mer deilig informasjon finner du HER

MUNCH

Deretter en spasertur til Munch, beliggende et lite skrik unna Deichman.  Bygget skaper reaksjoner hos de fleste.

Denne skribent liker bygget, både utvendig og innvendig. Munch er den største, nå kan hans storslagne kunst bivånes ordentlig og nøye. Nylig åpnet det en spennende utstilling surrealismekunst, ”I villskapens øye”.

Få med deg denne. La hodet få noe annet enn taco, brennevin og Trygve Skaug.

Alle etasjene er forresten verdt å bruke tid på. Utsikten og lyset her, mot fjorden, gjør at en eldre hobbybohem må gjenhøre Ketil Bjørnstads mesterverk,  ”Leve Patagonia”.

Kafeene og slikt på Munch er smule overpriset, ingen grunn å bruke spenn her.

 KOIE RAMEN

Vi som kommer fra Øvre Romerike har et slags forhold til Koiedalen i Hurdal. Derfor anbefales det selvsagt en matpause på, ”Koie Ramen”, i Bjørvika. Digg mat fra verdens nest beste kjøkken, det asiatiske. Nam? Ja, vil si det.

Gamle Oslo er verdt å rusle rundt i. Grønland også, bydelen som virkelig oser av en ekte storby.

Ikke vær redd for andre folk og andre kulturer, byens rastløse sjel bor på Grønland, og ikke på Frogner eller i Nordmarka.

SOFTBAREN

Og, trenger du en pitstop, kanskje for et glass skummet melk, en kopp kaffe eller en forfriskende halvliter, ja, da er det bare å svinge innom byens tøffeste ,Teddy’s Soft Bar, i Brugata 3 A.

Den har ligget her siden 1958. Jukeboksen funker fortsatt. Velkommen inn til  siste rest av 1950-tallet, husk bakoversveis, rockeblikk og spisse sko.

TEDDY UTEN FILTER: Ei god gammeldags pisserenne er en del av sjarmen på Teddy’s Softbar. Shake, Rattle and Roll…

GRÅBEIN OLSEN

Før vi raser videre er det også gode grunner til å rusle en tur, hvis du er opptatt av lokalhistorie, mot Tøyen. Her er det blitt rett så spennende, blant annet i det gamle senteret. Botanisk Hage rett ved er også en klassiker.

Vi må ikke glømme Gråbeingårdene  på Tøyen og Sofienberg.

ULLENSAKER-KOBLING: Ole “Gråbein” Olsen var en husmannsgutt fra Ullensaker som dro til Oslo for å slå seg opp på midten av 1850-tallet. Det gjorde han, og han returnerte til Ullensaker som en holden mann. Han bygde blant annet Gråbeingårdene på dette bildet fra 1975. Foto: Digitalt Museum

Gråbeingårdene har adressene Urtegata 36, Tøyengata 36-40, Herslebs gate 32-34, Jens Bjelkes gate 14-18 og 37-39, Lakkegata 71-75, Siebkes gate 1-5 og 4-6 og Sars’ gate 2.

Gårdene ble bygget i åra 1886-1894 av selveste byggmester Ole Olsen (1832–1908). Verdt å ta en selfie her vel?

Forfatteren Oskar Braaten skildret som kjent også en oppvekst i en gråbeingård (Urtegata 36) i romanen ”Ulvehiet”.

Moren til nevnte Braaten gikk i sin tid fra Ullensaker og inn til hovedstaden, så nok et lokalt tresnitt, tilsnitt.

HOLE IN THE WALL: Trenger du kjøttkaker eller torsk? Stikk innom stamstedet til Harry Hole på St.Hanshaugen, restaurant Schrøder, som Jo Nesbø også liker godt. 

DART OG BOWLING

Vil du leke litt mye når du er i Oslo, er det flust med steder som kan tilby bowling, dart, innegolf og shuffelboard.

Dette er gøy alt sammen, og veldig populært. For å være sikker på å få spille, kan det være lurt på booke på forhånd.

Vi kan nevne Oche, Telegrafen, Oslo Bar & Bowling, Solli bowling (den eldste) ved Solli plass, Kulturhuset, Beer Palace og Oslo Camping. Med mye mer.

PALACE

ALT KAN SKJE: På Palace Bar og Grill kan alt skje. En gang fant jeg Stian Carstensen og Jan Erik Vold i bakgården. Poesi i vinterkulden. Det kan skje igjen. 

Bare å bruke kvelden på ett eller flere steder, eller stikke vestover mot Palace Bar og Grill, i Solligata.

Denne baren er skribentens favorittbar i denne helvetes, deilige byen. Her er det stamgjester, her er det bra musikk og her er det fortsatt høyt under taket, også utendørs i bakgården, Skaugum.

Byens feteste sted spør du meg. Under Oslo arrangeres her i juni. I år med lokalt tilsnitt, følg med, Veiberg kafe.

KONGENS BILER

Er du forresten interessert i biler, som går på ”blått blod”, er det nylig åpnet en utstilling kalt, ”Kongens biler”, i Dronning Sonja KunstStall ved Slottet.

Morsomt med et historisk innsyn i en gammel Buick med mye annet. Vi har tatt skjermdump av kronprinsens elektriske Cadillac fra hjemmesiden til kongehuset.no.

Les om utstillingen HER

LOFTHUS

Ja, og har du tid igjen så stikk innom Lorry med dram og drøm, Kafe Oslo i Litteraturhuset (her har de også et vell av bra foredrag, følg med), eller hva med en teaterforestilling, en god film på Gimle kino før dere kan du ta en smakfull Pikant-pizza i lokalet til gamle Tranen, der Arnie Norse i sin tid herjet, og som etter stengetid for Åpent bakeri, heter Lofthus Samvirkelag.

Adressen er Waldemar Thranes gate 70.

Oslo er ikke så stor. Du kan fint gå fra øst til vest i byen eller kjøre de nye trikkene. Trygt og fint. Oslo er en perle.

BYENS BOKSTAVER

God tur, og husk at de fleste kirkegårdene i Oslo også tilbyr stillhet og ettertanke. Viktig å huske dem som levde før oss, og litt gravpreik skader aldri i ei tid preget av klikk, Putin/Biden og annet faenskap.

Vi runder selvsagt av med et dikt, nedtegnet av vår gode venn, Lars Saabye Christensen, hentet fra boka, ”Byens bokstaver” (Cappelen Damm 2020):

OSLO-BRILLER PÅ: Byens bokstaver av Saabye Christensen, her hans briller og penn.

Bagatell

Hvis jeg skulle prøve, jeg

understreker prøve

å samle alle minnene jeg har om

denne byen

fra jeg lærte å snakke til

skrivende stund

i ett eneste øyeblikk

som også kan romme det

jeg ikke husker

må det være lyset

som akkurat har tatt meg igjen

der jeg sykler rundt i skolegården

på Uranienborg en øde ettermiddag

midt i sommerferien

mens resten av verden

er på landet

eller månen

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.