Kontakt oss

Folk

Christer Falck og Stein Ove Berg = sant?

Avatar

Publisert

Tidenes kanskje største stunt for å løfte viktige plater fram i lyset er i gang. Og sjansene store for at Christer Falck sitt landsomfattende prosjekt slår rot også i Ullensaker.

Mandag gikk startskuddet for det kanskje mest ambisiøse prosjektet til den uforlignelige og allestedværende Christer Falck. Nå er den handlekraftige musikkmannen beruset av tanken på å løfte fram norske album som har tålt tidens tann og som fortjener å bli hørt av nytt og gammelt publikum.

– Vi har en lang liste med album, men det jeg kan si til deg er at Stein Ove Berg sine tre første album på EMI er av stor interesse for oss. Det er to streker under navnet hans på blokka, sier Christer Falck til kulturavdelingen i Jessheimpuls.

  Følere ute

– Vi har følere ute hos rettighetshaverne, og jeg håper virkelig dette går i orden, sier Falck.

Stein Ove Berg har virkelig satt spor etter seg i norsk visetradisjon og i Ullensaker. Stein Ove vokste opp på Kløfta, og han var en sentral aktør da evigunge Vocus visegruppe så dagens lys i 1969. Vocus holder fortsatt visetradisjonen levende i Jessheim by og Ullensaker.

Stein Ove slo gjennom i 1973 med norsktoppslageren Manda morra blues og albumdebuterte året etter med salgssuksessen Kommer nå. Tittelkuttet er blitt kåret til en av Norges nasjonalviser.

Kløfta Rotaryklubb, Kløfta vel og Vocus visegruppe jobber for øvrig med å samle inn penger for å reise en statue av Stein Ove Berg på Kløfta.

Les mer om Stein Ove Berg HER

Les om Vocus visegruppe her:

https://jessheimpuls.no/jp/2019/11/13/vocus-viseklubb-synger-langt-fra-pa-siste-verset/

– Hvorfor er Stein Ove Berg viktig å få gitt ut igjen?

– Stein Ove Berg er viktig for mange. Da navnet ble nevnt i Facebook-tråden, så vi at det eksploderte. En musikkjournalist fra en av landets mest toneangivende aviser ringte bare for å uttrykke entusiasme. Jeg husker i mine år i platebutikk på Aker Brygge, at jeg fikk utallige spørsmål om de gamle studioalbumene hans, og jeg tror jeg solgte flere hundre av samleplata hans «Årgangsviser».

– Dessuten var Stein Ove en viktig stemme og hans evne til å se det fine i det hverdagslige var unik. Nå har vi vært i kontakt med både plateselskapene hans og hans tre døtre, så du skal ikke se bort fra at det dukker opp noe ganske snart, er beskjeden fra Falck.

Kronerulling

Ideen med å gi ut norske albumklassikere er egentlig ganske enkel:

  • I går – mandag 11. januar – ble det lagt ut en liste bestående av 20 norske album fra forskjellige tidsepoker (liste lenger ned i saken).
  • Folk kan gå inn og bestille album ut fra den listen, og når 150 eksemplarer er bestilt, så trykkes albumet.
  • Formatet er cd

Link til siden du kan registrere bestilling finner du HER.

– 150 eksemplarer høres kanskje ikke ut som mange, men det er egentlig ganske vanskelig å selge 150 eksemplarer, understreker Falck.
– Og hvis det ikke er 150 som bestiller?
– Dette fungerer litt som en fotballtabell. Hvis et album får 150 bestillinger, produserer vi og tar albumet vekk fra listen og legger inn et nytt album fra den tidsepoken. Men hvis det viser seg at vi ikke når 150 personer på 30 dager, «rykker albumet ned en divisjon» og fjernes for å gi plass til et annet album, sier Christer.
– Vi har en liste på nesten 1.500 album, men det er ingen tvil om at det er noen vi har et sterkere ønske om å få gitt ut enn andre. Og Stein Ove Bergs musikk er blant de albumene vi mener er viktige å gi ut, understreker Falck.

Klassiker?

– Hva er en klassiker, Christer?

– Det er ganske mange som skriver og spør om akkurat det – om det er platesalg, kvalitet eller ettermæle som avgjør. Men vi har et ganske avslappet forhold til akkurat det der. En klassiker er for oss en plate som har tålt tidens tann, som har satt uslettelige spor på musikkelskere, eller rett og slett bare en alt for god plate som alt for få har hørt. Det er i hvert fall ingen tvil om at mange av Stein Oves album lett glir inn under kategorien «klassikere»
– Og så har vi jo et mål om å gi ut noen av morgendagens klassikere, avslutter Falck.
Akkurat det er opp til det norske folk og dets vilje til å bidra i form av å kjøpe utgivelsene. Og så krysser vi ullsokninger fingrene for at Stein Oves album havner på lista etter hvert.

Her er de 20 første

60-tallet: The Vanguards – Hjemme igjen (1967)
70-tallet: Inger Lise – Feeling (1975)
70-tallet: Tramteatret – Deep Sea Thriller…og enda mer (1977)
70-tallet: Veslefrikk – Veslefrikk (1978)
70-tallet: Nøkken – Nokka nytt (1979)
80-tallet: Ole i’Dole – Blond og billig (1983)
80-tallet: Tom Mathisen – Det lille som skal til (1980)
80-tallet: Jannicke – Min stil (1981)
80-tallet: Trond Ingebretsen & Bjølsen Valsemølle – Vaterlands bru (1985)
80-tallet: Drama – Breaking Away (1982)
80-tallet: Folque – Landet ditt (1981)
80-tallet: The Kids – Norske jenter (1980)
Viser: Tobben og Ero – Gitter og stas (1973)
Jazz: Moose Loose – Elgen er løs (1974)
Blues/Country: Kristin Berglund – Long Distance Love (1979)
Blues/Country: Kåre Virud – Vår daglige blues (1975)
Prog: Prucel – Easy Pieces (1975)
Prog: Saft – Horn (1971)
Punk/Nyveiv: Montasje – Presence! (1982)
Punk/Nyveiv: Blaupunkt – Blaupunkt (1982)
Interessant? Da kan du bestille album HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.