Kontakt oss

Kommentar

Denne gjengen engasjerer ikke

Avatar

Publisert

SKOLEDEBATT/KOMMENTAR

En debatt om skolen som trekker en liten håndfull tilhørere uten partitilhørighet bør bekymre mer enn forholdene i Ullensaker-skolen 17 dager før valget .

Vi skylder på ingen måte på rammene rundt debatten eller panelet som stilte til dyst for å fremme sine synspunkter innen skolepolitikken i Ullensaker. Men faktum er at Frivillighetens hus stort sett var fylt opp av partifeller og familie av gjengen i panelet under torsdagens skoledebatt. Den største utfordringen vi står overfor i Ullensaker ved inngangen til høsten 2019, er mangel på engasjement fra ullsokningene i forkant av valget.

Men la oss ta det i tilnærmet kronologisk rekkefølge – i en slags telegramversjon:

Temaene ordstyrer Svein Tore Marthinsen løftet fram var:

  • Skolestruktur og skolegrenser
  • Ressurser tilført skolesektoren
  • Kvalitet i skolen
  • Det sosiale aspektet og trivsel i skolen

Ingen partier er for å legge ned noen av dagens skoler, selv om det administrativt  har vært nevnt som et mulig grep i en rapport som har tatt for seg den økonomiske situasjonen og det såkalte handlingsrommet Ullensaker-politikerne har i en utfordrende økonomisk situasjon.

Men at noen skoler har sprengt kapasitet – og at andre skoler har god kapasitet i dag – fikk vi egentlig ikke klokkerene svar på hvordan skal håndteres i valgkampens innspurt. MDGs Eirik Ballestad sa det kanskje klarest: folk flytter hvor de vil i Ullensaker, uavhengig av hvor det er ledig skolekapasitet.

Det er umulig å oppsummere en to timer lang debatt i en kort tekst, men vi gjør et forsøk:

Arbeiderpartiet har over tid kjørt hardt på at det brukes for lite penger til skole – budskapet, som hamres inn hver gang anledningen byr seg, er at Ullensaker bruker 35 millioner kroner mindre på skole enn sammenlignbare kommuner; dette er direkte angrep på det sittende regimet, og løsningen på det meste av utfordringer i skolen er mer penger inn i sektoren – forenklet fortolket, selvsagt.

Høyre, Frp og KrF sier at det går bra i Ullensaker-skolen, selv om det selvsagt hadde vært fint om måltall og undersøkelser var mer – unnskyld uttrykket – rosenrøde enn de i realiteten er. Mobbetall, resultater på nasjonale prøver for visse klassetrinn og – ble det sagt fra tilhørere i salen – et dårlig rykte blant lærere som blir fortalt at de ikke må søke seg til Ullensaker, er noe det må jobbes med. Men faktum er at Ullensaker-skolen ligger på linje med Akershus. Akershus er best i landet.

Venstre og MDG sier mye handler om hvordan penger i skolen blir brukt, og det handler om hvordan lærerressurser blir brukt i det daglige. Lærere bør ikke bruke tiden på å reparere stoler eller installere programvare på iPad, sier Venstre.

Miljøpartiets Eirik Ballestad sa at alle piler peker mot flere lærerressurser i skolen for å heve kvaliteten i skolehverdagen til Ullensakers skolebarn. Det er en grunn til at lærere slutter og det er åpenbart press på dem som står i klasserommet.

Høyre viser til at pilene peker i riktig retning, både når det kommer til mobbetall, nasjonale prøver og antall elever som fullfører videregående skole.

Senterpartiet taler for nærskoler samt at det er på høy tid å styrke Ullensaker-skolens bemanning ved å tilføre midler, i tillegg til at det er mulig å forvalte midler som allerede er i skolen bedre.

Vi får dessverre kke helt tak i hvor SV, Rødt og Liberalistene mener skoen trykker mest.

Om vi som var til stede ble klokere? Partifellene til dem i panelet visste nok det meste fra før. Vi som utgjorde den siste håndfull tilhørere gikk hjem med en bekreftelse om at dette valget ligger an til å bli jevnere enn på mange år.

Selv om valgkampen åpenbart ikke engasjerer i vesentlig grad.

Det viste frammøtet torsdag kveld.

Øyvind Mo Larsen 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.