Kontakt oss

Folk

Fra Kisa-benken til Amerika

Publisert

Årene på college ble kronet med en proffkontrakt hos FC Cincinnati for Jonas Stensrud Fjeldberg. Dette er et intervju Jessheimpuls gjorde med unggutten tilbake i 2018. Da var ambisjonen å bli proff. Nå er det skjedd.

Jonas Stensrud Fjeldberg (19) er tilbake i Norge etter første året som fotballstudent i Amerika. Han angrer ikke på det store spranget over Atlanterhavet.

– Det var et fryktelig vanskelig valg, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle tro da jeg først ble kontaktet av assistenttreneren til fotballlaget på skolen der borte, sier Jonas.

Skolen som ville rekruttere unge Fjeldberg er University of Dayton i delstaten Ohio, og det stilles både akademiske og sportslige krav til studentene. Jonas husker første høsten som ganske nervepirrende og strevsom, etter å ha fått skoleplass etter en lang og møysommelig rekrutteringsprosess.

Første høsten var nervepirrende og strevsom

– Hva var det som var vanskelig?

– Jeg var i et godt miljø i Ull/Kisa, men jeg fant ut at jeg bare måtte gripe sjansen da den dukket opp.

Jonas spiller høyre kant på universitetslaget Dayton Flyers. 

Høye krav til karakterer

– Helt alene i et stort kontinent var vel ikke bare enkelt?

– Jeg kom inn i et godt system der borte, men den første høsten var vanskelig fordi alt var nytt; studier på engelsk, ny kultur og nytt miljø. I tillegg er det høye krav til karakterer for i det hele tatt kunne spille for laget, sier Jonas som hadde noen søvnløse netter den første høsten.

For å motta akademisk stipend må Jonas ha et snitt på 3.0 (4.0 er best) samt 2.0 for å kunne spille fotball (4.0 er best). Unggutten studerer markedsføring og har en ambisjon om å bli i Dayton alle de fire årene det tar å utdanne seg til det.

Takk og pris satt den sportslige delen av tilværelsen fra første spark på ballen, noe som gjorde at han raskt ble akseptert på laget.

Godt trent

– Hvordan er nivået der borte?

– De er veldig godt trent der borte, selv om de kanskje ikke er så gode med ballen i beina som mange er her hjemme. Men tempoet er høyt, for amerikanerne løper mye og lenge. Jeg trodde kanskje jeg skulle dominere mer enn jeg gjorde da jeg kom over, men det har gått veldig bra på banen, er dommen 19-åringen som spiller høyre kant på universitetslaget kaster over seg selv.

Jeg måtte bare gripe sjansen da den dukket opp

Du kan se høydepunkter og scoringer fra sesongen til Jonas Stensrud Fjeldberg og Dayton Flyers her:

Jonas scoret seiersmålet i en hjemmekamp der mor Vesla og far Harald var til stede. Det var årets høydepunkt (målet er 4.40 ut i videoen).

Andre høydepunkter der Jonas er involvert i denne videoen er:

  1. 2.00 – målgivende pasning
  2. 3.30 – målgivende pasning
  3. 4.03 – målgivende pasning
  4. 4.40 – scoring (seiersmålet)
  5. 5.08 – målgivende pasning
  6. 5.50 – målgivende pasning
  7. 6.20 målgivende pasning
  8. 7.39 – scoring

Beste «fersking»

Det hjalp å gjøre det godt på banen

Og – i et land der idrett er blodig alvor og statistikkene mange – Jonas ble kåret til «rookie of the year» på Dayton Flyers (beste førsteårs-spiller) og han kom faktisk på laget for førsteårsspillere i ligaen han spiller i, A10 for de spesielt interesserte.

– Det hjalp å bli respektert av resten av gruppa helt fra starten av. Det betyr at du blir lyttet til.

– Hvordan blir det å reise tilbake i august?

– Jeg er mye roligere nå. Jeg vet hva jeg går til nå, og jeg har forandre meg mye i løpet av det første året der borte. Rent praktisk betyr det å ha gjort unna det første året at jeg slipper å rydde i garderoben og bære utstyr når vi er på tur. Det er ferskingene som må gjøre det, og nå er det andre sin tur til å ta den jobben, smiler Fjeldberg.

Jeg er blitt mer utadvendt

– Jeg føler ellers at jeg er blitt mer utadvendt og har lettere for å prate med folk enn tidligere. Amerikanerne er vennlige og lette å bli kjent med. Det at amerikanere er overfladiske er også en myte, føler jeg.

Banen til Dayton Flyers ligger integrert på skoleområdet. Her spiller Jonas hjemmekamper.

Scoret seiersmålet

– Hva var høydepunktet det første året?

– Det er helt klart da jeg scoret seiersmålet i en hjemmekamp da moren og faren min var på besøk. Det var et stort øyeblikk.

– Største nedtur?

– Det var da vi tapte siste kamp for sesongen.

– Idrett har høy status på skolen?

– Helt klart. Basket er den største idretten, men jeg føler at laget vårt får en del oppmerksomhet på skolen. Stadion ligger mitt på skolens område, og oppslutningen på hjemmekampene er god.

Jonas Stensrud Fjeldberg er glad han grep sjansen og dro til USA i fjor sommer. Nå er han tilbake på Jessheim fram til begynnelsen av august.

Proffdrømmen lever

– Dere trener mye?

– Hovedsesongen er på høsten, men i vinter og vår har det vært løpetrening og fysisk trening hver dag.

– Er det studier eller fotball som er viktigst nå?

– Målsettingen min er å bli «draftet», det vil si å få kontrakt med en profesjonell klubb etter studiene, men jeg er opptatt av å få en god utdannelse mens jeg er her borte.

– Hva gjør du på Jessheim i sommer?

– Jeg skal trene med Ull/Kisa i ferien. Ellers har jeg ikke så mange planer, men det gjelder å holde seg i form gjennom sommeren, for vi er rangert høyere nå enn i fjor. Det betyr at vi møter bedre lag til høsten.

Nashville favorittbyen

– Har du fått reist mye rundt i løpet av året?

– Egentlig bare når vi spiller bortekamper; jeg har vært i New York City, Washington DC, Cincinatti og Nashville, blant annet. Nashville er nok favorittbyen min.

– Er du like interessert i musikk som faren din (Harald Fjeldberg) var en gang?

– Kanskje ikke så interessert som han var, men jeg er glad i musikk.

I august venter nye eventyr på den talentfulle unggutten som våget å ta steget fra Jessheim til Amerika.

– Følger du med på Kisa når du er der borte?

– Selvsagt gjør jeg det. Og jeg er nesten daglig i kontakt med folk her hjemme.

Fakta Jonas Stensrud Fjeldberg

19-åringen fra Jessheim har 42 kamper for Ull/Kisas seniorlag

Jonas har 17 kamper for aldersbestemte landslag

I fjor høst dro unggutten til USA for å kombinere studier og fotball

Jonas spiller for Dayton Flyers og har tre år igjen av utdannelsen

I sommer trener han med Ull/Kisa

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.