Kontakt oss

Byutvikling

Koker sammen nytt treffpunkt

Avatar

Publisert

En matfestival der ingrediensene er nye og gamle mattradisjoner og folk som treffes er et opplegg som både er nyttig og smaker bra. Sett av lørdag 7. september.

Frivilligsentralen, Bygdekvinnelaget og kulturgjengen i kommunen inviterer til matfestival på området til Frivilligsentralen (pakkhuset rett på andre siden av jernbanestasjonen). Der er det så langt meldt inn 12 matglade som skal stå på stand og opplyse folket om honning, lefsebaking, sopp, kjøtt, urter, bruk av restemat, gele, bruk av byggryn og annet snadder for gane og smaksløker.

Gratis adgang både for deg som ønsker stand og for publikum.

– Den som er sulten på å låne stand gjør hva?

–  Ta kontakt med Christine Haakstad  på e-post: ch@ullensaker.kommune.no  eller ring henne på 66 10 81 81.

Entusiaster

– Vi har fått melding om at både profesjonelle aktører og matglade amatører med interesse for mat kommer. Men vi har plass til andre som har lyst til å stå på stand denne dagen, sier Rita Fjeld Hovden, som selv har vært på bygda og hentet inn flere kjeler som rommer 60 liter.

– Jeg har sagt at vi skal servere grønnsakssuppe, så da er det bare å henge over grytene, sier Rita, som med sin sedvanlige optimisme tar høyde for smaksprøver fra Frivilligsentralen til 600 personer.

– Jeg ser ikke bort fra at vi får mellom 400 og 500 personer innom området vårt denne dagen, sier hun.

Ønsker flere med

– Dere sier tradisjonsmat?

– Mattradisjoner er en del av kulturarven vår, det er derfor kulturminnevernkonsulent Christine Haakstad er involvert i denne festivalen, sier Kathrine Øynebråten.

– Dette er første steg mot det vi ønsker at skal bli en årlig matfestival. Og ambisjonen er at den skal vokse seg litt større for hvert år, men vi er veldig interessert i å komme i kontakt med folk som føler at de har noe å bidra med allerede i år. Det er mange som kan mye der ute, være seg safting, fermentering, bruk av nye metoder innen gamle matradisjoner. Vi tenker mattradisjoner i et vidt begrep, sier Fjeld Hovden.

Matglede

Matfestivalen handler om matglede i ordets alle betydninger. Er du nysgjerrig, har du interesse for mat, har du spørsmål rundt mat og matradisjoner eller er du hypp på en smakebit? Vel, da er matfestivalen stedet å svinge innom mellom 11.00 og 15.00 lørdag 7. september.

– Vi har oppfordret utstillere og andre på stand til å ta med tips til oppskrifter, svare på spørsmål eller på annen måte dele av kunnskapen sin.

– Og ønsket er at dette skal bli en god start på en tradisjon vi kan bygge videre på for å spise av hverandres kunnskap i årene som kommer, sier Rita Fjeld Hovden.

Det handler med andre ord om å forsyne seg av de tilbudene som dukker opp i byen samt bidra til byliv og røre i sentrum.

Dette er nok en oppskrift på nettopp det.

Matfestivalen er en del av Friluftslivets uke og Kulturminnedagene. 

Kulturminnedagene har blant annet følgende på programmet i perioden 7.- til 15. september.

  • Båltur med lokalhistorie i Holtmarka
  • Gåtur på Teigen, Jessheim
  • Historisk familiedag på Raknehaugen
  • Matfestivalen MAT – Tradisjon i Sentrum
  • Foredrag og huskonsert på Hovin skrivergård
  • Bildeforedrag om tradisjonelle strikkeoppskrifter
  • Ullensaker museum holder åpent søndag 8. og 15. september

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.