Kontakt oss

Byutvikling

Kriminelt god stemning før ny festival

Avatar

Publisert

Arrangørene av Thomas Engers krimfestival er sprudlende entusiastiske. Det er nesten ikke den krimforfatter som ikke ønsker å være med på moroa.

Prosjektleder Tone M.L. Nygaard og Kulturbankens Vivi Reierstad kan melde om gode vibrasjoner og tiltagende trykk rundt den aller første krimfestivalen i Jessheim by.

– Det begynner å dra seg til, og de fleste detaljer er i ferd med å falle på plass. Vi ser fram til å jobbe dette i mål, sier de to damene med et smil.

Suksess

Thomas Enger har lenge vært en krimforfatter med suksess. Da han i sommer lanserte en krimfestival som skal foregå i fødebyen hans, så var det nesten så det gikk et skred gjennom krimforfatter-miljøet.

Alle de meritterte skrivende ønsket å være en del av dette, og totalt blir det 27 forfattere som blir representert under krimfestivalen, som foregår i Kulturbanken og på Herredshuset – og muligens på noen andre lokasjoner.

Hvem er så klare og offentliggjort til nå?

 • Gunnar Staalesen
 • Jørn Lier Horst
 • Anne Holt
 • Tom Egeland
 • Kjell Ola Dahl
 • Torkil Damhaug
 • Trude Teige
 • Sigbjørn Mostue

Skrider fram

Andre navn blir kunngjort fortløpende, og selve festivalen arrangeres fra torsdag 16. november til og med lørdag 18. november.

Hele festivalen avsluttes med en festmiddag på ærverdige Herredshuset. Solveig Kloppen er veiviser og kartleser under middagen, og det er varslet at en musikalsk gjest dukker opp for å underholde underveis.

Det endelige programmet er i ferd med å gjennomgå en siste kvalitetssjekk, og de siste detaljer og forfattere blir kunngjort om ikke lenge.

– En drøm

Dette skrev Jessheimpuls da vi møtte Enger i hjembyen i sommer:

Thomas Enger realiserer en ny kriminaldrøm, 13 år etter at han debuterte med et brak som forfatter. I november blir det krimfestival med toppnavn innen sjangeren i Jessheim by.

Drømmen om en krimfestival har Thomas Enger gått svanger med ganske lenge. Men 15 utgitte bøker med påfølgende reising for å promotere disse på festivaler rundt om verden, gjorde at det aldri ble tid til å realisere den drømmen som har vokst seg sterkere og sterkere med årene.

– Men så sjekket jeg kalenderen og så at det er noe stillere i 2023 enn det har vært de siste årene, og da tenkte jeg at nå gjør jeg det, sier Enger til Jessheimpuls i forbindelse med en signeringsrunde sammen med kollega Jørn Lier Horst.

Med et smell

Fra tenkt tanke til å sende ut de første følerne i hjembyen Jessheim var som å se den gamle driblefanten i fint driv på midtbanen til Ull/Kisa i glansdagene på Jessheim stadion, og det tok ikke lang tid før et samarbeid ble formalisert med Ullensaker kommune og diverse kulturarenaer her i byen.

– Hva blir konseptet under krimfestivalen?

– Jeg har etter hvert gjort meg noen erfaringer om hva leserne gjerne vil vite mer om når de møter sine forfatterhelter, og det er den tanken jeg tar med meg inn i festivalen og i møte med mine forfatterhelter. Jeg vil tilby en mulighet til i bli bedre kjent med noen av klodens beste historieforteller, sier Enger.

– Og jeg synes det er ekstra stas å kunne gjøre dette på hjemstedet mitt, legger han til.

Stjernelag

Og det må sies å være et stjernelag av krimforfattere som samles i Jessheim sentrum i midten av november – fra 16.- til 18. november for å være helt presis.

Programmet er ikke spikret helt ferdig, men følgende forfattere er bekreftet:

Jørn Lier Horst, Trude Teige, Tove Alsterdal (Sverige), Jan-Erik Fjell, Kjell Ola Dahl, Gunnar Staalesen, Hanne Kristin Rohde og Tom Egeland. Og – selvsagt – Thomas Enger.

Kjører på

Når han først hen og lager krimfestival, så gjør Thomas Enger det med et brak. Vi snakker tre dager til ende, og det garanteres – som han selv uttrykker det – løs snipp og mye moro.

– Vi avslutter med en festkveld på Herredshuset, og der er tanken at publikum kan nyte et bedre måltid sammen med forfatterne, sier Enger.

Jessheims solstråle Solveig Kloppen hentes hjem for å være konferansier under festmiddagen.

KONFRANSIER: Solveig Kloppen blir konferansier under festmiddagen på Herredshuset under Thomas Engers Krimfestival i november i år. Foto: Skjermdump, med tillatelse

Detaljert informasjon og fullstendig program vil bli offentliggjort så fort alle detaljer er på plass for tidenes første krimfestival (tidens første litteraturfestival, kan vi vel si) i vesle Jessheim by.

Yr kultursjef

KRIMINELT FORNØYD: Dette blir en skikkelig litteraturfest til kultursjef i Ullensaker Jon Henrik Solhei. Kulturetaten er med på laget i november. 

Det er en yr kultursjef som formelig stråler av begeistring over å kunne være med på laget når Enger drar i gang festival.

– Enger er ikke bare en av Norges fremste forfattere, han har også et imponerende nettverk i litteraturfeltet, sier Solhei.

– Dette blir en stor krimfest på Jessheim og det er bare å glede seg, legger kultursjefen til.

Ullensaker kulturråd bidrar også med støtte til festivalen i november.

Fakta Thomas Enger

 • Debuterte i 2010 med krimromanen “Skinndød”, den første av i alt fem bøker om krimjournalisten Henning Juul
 • De siste årene har Enger skrevet fem romaner i serien om Aleander Blix og Emma Ramm sammen med Jørn Lier Horst
 • Denne serien har ligget på bestselgerlistene i Norge, Danmark, Tyskland, Nederland, Island, Slovakia og på Amazon i Canada og Australia
 • Enger har også skrevet fire spenningsbøker for ungdom
 • To av ungdomsbøkene vant den prestisjetunge U-prisen for årets beste ungdomsroman i 2014 og 2018
 • Enger sine bøker er publisert i mer enn 40 land

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.